GündemEkonomiSiyasetTürkiye Gündemi

MAZOT DESTEĞİ ÜRETİM ODAKLI BİR DESTEK

CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin seçim faaliyetlerinde mazot fiyatları konusunda söylediği sözlerle ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba bir açıklama yaptı.

Fakıbaba yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Mazot desteği konusunda Sayın İnce’nin evvela şunları bilmesi gerekiyor: Çiftçimizin kullandığı mazotu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa 2003 yılında AK Parti Hükümetleri olarak biz destek kapsamına aldık. 2003-2017 döneminde mazot maliyetinin ortalama % 16’sını destekleyerek üreticilerimize 7,5 milyar TL destekleme ödemesi yaptık. 2018 yılında ise bir ilke daha imza atarak çiftçilerimizin kullandığı mazotun yarısını ödemeye başladık.

Bu kapsamda çiftçimize 1,8 milyar TL destekleme ödemesi yaptık. Sayın İnce’nin ayrıca mazotun yarısının devlet tarafından nasıl karşılandığı konusunda şunları bilmesi gerekiyor: Devlet olarak biz, çiftçimizin ‘üretimde kullandığı mazot’un yarısını karşılıyoruz. Ürünlerin dekara ortalama mazot tüketimini dikkate alıyoruz. Bu doğrultuda 2017 yılının birinci ayından 12. ayına kadar mazotun ortalamasını 4.70 kuruş olarak hesapladık. Bunun yarısı 2.35 kuruşa tekabül etmektedir. Dolayısıyla mazot konusunda biz çiftçimizi, Sayın İnce’nin vaat ettiği 3.50 kuruştan çok daha yüksek bir oranda destekliyoruz. “

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu