Gündem

MEMLEKETİMİN EN BÜYÜK SORUNU YENİ YIL KUTLAMAK CAİZ MİDİR,DEĞİL MİDİR?

Memleketimde başka sorun kalmadı her yıl mutlaka buna takılır olduk. Kimse sormuyor hırsızlık caiz mi,değil mi diye? Ya da kimse sormuyor kul hakkı yemek caiz mi, değil mi diye? Peki ya kadına şiddet caiz midir, değil midir? Çocuğa tecavüz etmek caiz midir değil midir? Hayvana eziyet etmek caiz midir değil midir? Varsa yoksa her yeni yılda yılbaşını kutlamak caiz midir değil midir? E madem bu kadar merak ediliyor.Ülkemizin en temel sorunu bu. Dilimin döndüğünce bilgi dağarcığım çerçevesinde bu konuya bir el atıp memleketin sorununu çözeyim istedim.Nacizane bir açıklamadır buyurun okuyun.

Hristiyan olan ülkelerde her yıl 25 Aralık tarihinde İsa’nın doğumu olarak kutlanan Noel; Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milât Yortusu isimleriyle kendi kültürlerinde biliniyormuş. Noel sözcüğü köken olarak Latince  “doğum”  kelimesinden geliyor.

Bizim Ülkemiz gibi; Hristiyan olmayan toplumlarca da büyük bir sevinç ve coşkuyla kutlanan Yılbaşı, ise dini içeriği olmayan, sadece eğlence amaçlı, hediyeleşme ve yeni bir yılı karşılamak amaçlı kutlanıyor. Ve bu kutlamak tarihi yılın bittiği gün olan 31 Aralık gecesi yapılıyor.Bakın buraya dikkatinizi çekmek istiyorum. Bizim gibi ülkeler 31 Aralık gecesi yeni yıla girişi kutlarken, Hristiyanlar yeniden doğuş olan 25 Aralık tarihinde İsa’nın doğum günü kutluyorlar.

“Noel bayramı” denilen kutlama; asıl itibariyle Hz. İsa’nın doğumundan yaklaşık 350 sene sonra Roma’da ortaya çıkmış. Roma güneşe tapıyormuş. İmparator, Güneşperestlikle Hristiyanlığı birleştirerek Güneş tanrısının doğum günü olan 25 Aralık’ı Hz. İsa’nın doğum günü olarak kabul etmiş, buna doğum ya da halk arasında olduğu gibi “Noel” adını vermişler.Güneşe tapanlar, güneşin 25 Aralıktan itibaren daha geç batmasının tanrılarının kendilerini daha çok sevmesine bir işaret olarak sayarlar ve yeniden doğduğuna inanarak Bayram yaparlarmış.

Böyle bir açıklama yaptıktan sonra gelelim şimdi şu ısrarla her yeni yıla girdiğimizde  yapılan tartışmaya. Yeniyıl kutlama caiz midir değil midir? Vay efendim müslümanlar yeni yılı kutlarlar mı? Benim canım ülkemde bir kısım vatandaşımın her yeni yılda “Müslüman Yılbaşı Kutlamaz” sözleri ortalığı kasıp kavuruyor. Diğer bir kısım da “kutlar size ne” diyor.Benim anladığım canım ülkemin insanı Hristiyanlıkta ki gibi sonradan kabul edilen Hz. İsa’nın doğumunu değil, yeni bir yılı; ailesi,eşi,dostu ile karşılamak için bu yeni yılı kendine sebep görüyor ve kutluyor.Yoğun iş temposunda en azından bu yeni başlayacak yılda kendince terapi yapıyor. Ayrıca bize ne ki kim nerde neyi nasıl kiminle kutlamak istiyorsa kutlasın. Şunu unutmamamız gerektiğini düşünüyorum.Biz bu ülke topraklarında bir sürü farklı görüş ve inancı yaşayan binlerle biraradayız. Yıllarca bu böyle oldu.Ama şimdi şu yeniyıl tartışması son 10-15 yıldır gerçekten artık kabak tadı vermeye başladı. Bakın aslında durum bu kadar basit.Benim ülkem hoşgörü ülkesi,benim ülkem anlayış ülkesi. Noldu bize yahu. Bırakın isteyen istediğini yapsın.Kimse kimsenin hakkına gasp etmesin. Kimse kimsenin kalbini kırmasın,canını yakmasın da kim nerde neyi kutlamak istiyorsa neye inanmak istiyorsa inansın. Bize ne. Biz onların insanlığı ile ilgilenelim gerisi teferruat..

Ben de bu vesile ile siz değerli hemşerilerim başta olmak üzere; tüm ülkemde ki güzel kalpli vatandaşlarımızın sevdikleriyle birlikte mutlu, huzurlu bir yıla başlangıç yapmanızı ve tüm yılınızı aynı güzellikte geçirmenizi, tüm dargınlıkların bitmesi ve barış içinde yaşanmasını, tüm insanların maddi sıkıntılarından kurtulup hakettikleri düzeyde yaşamalarını, savaşların, acıların ve felaketlerin  geçip giden koca bir yıl gibi geride kalması umuduyla yeni gelen 2018 yılının mululuk,huzur ve sağlıkla geçmesini diler, yeniyılınızı kutlarım.

 

Haftanın izlenmesi gereken filmi;

Filmimizi günümüzün de konusuna uygun olsun diye seçtim. Will Smith hayranları bu filme bayılacak.Orjinal adı “After Earth” olan Dünya:Yeni Bir Başlangıç; Dünya içerisinde yaşayanlar tarafından terk edilmiş insanların artık yaşamlarını başka gezegenlerde sürdürmeye devam etmesi ile başlıyor.Bir grubun dünyaya yaptıkları bir yolculuk sırasında uzay gemileri arızalanır ve dünyaya mecburi bir iniş gerçekleştirirler. Bu inişte Küçük Kitai ve babası Jack’tan başka hayatta kalan olmaz.İkili burada tuhaf yaratıklar ve korku dolu tehlikeli olaylarla mücadele etmek zorunda kalır. 2013 yapımı olan bu filmi ilginç yapan en önemli şey Will Smith ile oğlu Jaden Smith’in, başrollerde beraber oynaması. Yeni bir yılda bu film iyi gidebilir. Bilim Kurgu hayranlarının izlemesini tavsiye ediyorum…

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.

İletişim için; onurayan@hotmail.com

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu