Balıkesir Merhaba Blog YazılarıYaşam

Menopoz Döneminin Beslenme Önerileri

Menopoz dönemini rahat geçirmek oldukça önemlidir. Bu süreçte de sağlıklı beslenmek oldukça önem arz etmektedir. İşte karşınızda menopoz döneminin beslenme önerileri!

Menopoz Döneminin Beslenme Önerileri

Sizin için “menopoz nedir?”, “menopoz yaşı”, “menopoz belirtisi nedir” ve “menopoz döneminde nasıl beslenmeliyiz?” gibi en çok merak edilen konu başlıklarını araştırdık. Birbirinden değerli bilgiler ile menopozu sizin için daha kolay hale getiriyoruz!

Menopoz Döneminin Beslenme Önerileri

Menopoz, kadınlarda regl döneminin kesilmesi olarak tabir edilir. Ve her sağlıklı kadının mutlaka yaşayacağı doğal bir süreçtir. Bu dönemde yumurtalıklarda folikül miktarı azalırken, buna bağlı olarak östrojen üretiminde de azalma yaşanır.

Sonuçta ise adet döngüsü kesilir ve kadınlarda üreme yeteneği son bulur. Menopoz yaşı dünya genelinde 45-55 yaş aralığındadır. Bu yaş aralığı Türkiye’de ise ortalama 46-48 olarak gösterilmektedir.

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

  • En sık görülen belirti, ateş basması ve gece terlemeleri olarak gösterilebilir.
  • Aniden başlayan bu durum yüz, boyun bazen de sırttan başlar. Yaklaşık 2 ila 5 dakika sürer.
  • Her gün bu gibi ataklar 10 veya 20 kez kendini gösterebilir.
  • Ortalama menopoz belirtisi bir kadında 1 yıl ile 4 yıl arası sürse de 10 yıldan daha uzun süren durumlar da söz konusu olabilmektedir.

Menopoz Döneminin Beslenme Önerileri

Menopoz Döneminde Nasıl Beslenmeliyiz?

Menopozda beslenme biçimi oldukça önemli. Öyle ki doğru besinler ile menopozun etkilerini azaltman, menopozu geciktirmen ve bu süreci çok daha kolay atlatman mümkün. O halde hazırsan, tüketmen ve uzak durman gereken yiyecekleri sıralayalım.

a) Porsiyonlarını Küçültmelisin
Özellikle 40’lı yaşlardan itibaren (ki bu döneme premenopoz deniyor) kadınların bel çevresinde yağlanmalar görülebiliyor. Menopoz dönemi, vücutta pek çok değişikliğe neden olan bir süreç. O nedenle ideal kilonu koruma altına almak için porsiyonlarını küçültmende fayda var.
b)Akdeniz Tipi Diyet UygulayabilirsinYapılan araştırmalar, akdeniz tipi diyet uygulayan kadınların, menopoz dönemlerinde obezite riskinin azaldığını söylüyor. Buna göre besinlerinde rafine edilmemiş tam tahıllar yani çavdar ve yulaf gibi ürünler ile baklagil (nohut, fasulye ve mercimek gibi) tüketmen oldukça önemli.

Ayrıca kırmızı et ve patates gibi gıdaları da mümkün olduğunca az tüketmeye özen göstermelisin. Kuruyemişler, çay ve kahve gibi besinlerin de kilo alımını artırarak obeziteye yakalanma riskini artırdığını belirtelim.

Diyette Olanlara Bircher Müsli

c) D Vitamini ve Kalsiyum Almaya Özen Göstermelisin
Bu dönemde kadınların en büyük problemi şüphesiz ki osteoporoz. Kemik erimesi olarak tanımlanan osteoporoz, kadınlarda özellikle de menopoz döneminde en sık karşılaşılan problemlerden biri. Bu sebeple kemiklerini güçlendirmenin önemini hatırlatıyor ve sana bolca D vitamini ile kalsiyum almanı öneriyoruz.D vitaminin bolca bulunduğu güneşten faydalanmanın yanı sıra; balık, yumurta, peynir, yoğurt yeşil yapraklı sebzeler, brokoli ve badem gibi besinleri de yemeye özen göstermelisin. Kemiklerinin kalsiyum ihtiyacını da karşılayabileceğin bu besinler ile kemik erimesini en aza indirebilirsin.
d)Rafine Şekerli Yiyeceklerden Uzak DurmalısınÇikolatalar, pastalar, tatlılar ve kurabiyeler… Biliyoruz hepsi ani duygu değişimleri ve stres için bire bir. Ancak menopoz dönemi duygu değişimleri için değil.

Bu gibi hazır ve işlenmiş gıdalar, yağlanmaya ve kilo almaya hazır vücudun için kesinlikle başvurmaman gereken besinler. Bunların yerine tatlı ihtiyacını meyvelerden karşılayabilir, enerjini daha da yükseltebilirsin.

e) Spor Yapmayı İhmal Etme
Kemik erimesi ile birlikte kilo alımı problemi bu dönemde daha sık görüldüğü için mutlaka spor yapmanı öneriyoruz. Düzenli spor hem kemiklerini güçlendirip kalp ile damar rahatsızlıklarından koruyacak hem de kilo alımının önüne geçecektir. Bu nedenle sporu hayatının merkezine oturtmaya şimdiden başla!

 

 

Haber Merkezi

Ayrıca ilgili konu dikkatinizi çekebilir: Menapoz Döneminde Cildinizi İhmal Etmeyin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu