Köşe Yazıları

Menapoz Döneminde Cildinizi İhmal Etmeyin

Kadınların, yumurtlama döneminin sona ermesiyle girdikleri yeni döneme “menopoz” adı verilmektedir. Menapoz vücudun normal işleyişinin bir parçası olup bir hastalık dönemi değildir. Tamamen doğal ve biyolojik bir süreçtir.  Menapoz döneminde gözlenen hormon değişikliklerin vücudumuz, ruhsal sistemimiz  ve tabi ki cildimiz üzerinde etkileri kaçınılmazdır.

Değerli okurlar, bugün sizlerle menapoz döneminde  görülen  değişikliklerden, özellikle de deri değişikliklerinden  bahsetmek istiyorum.

Menopoz dönemine yeni girmiş kadınlar hem fiziksel hem de psikolojik olarak belli başlı şeylere dikkat etmelidir. Bu dönem vücutta hormonal ve biyolojik değişikliklerin belirgin olması nedeniyle göreceli olarak kişinin daha hassas olduğu ve vücuduna adapte olmaya çalıştığı bir dönemdir.  Kadınlar menapozla beraber metabolizmalarında yavaşlama  olması nedeniyle olabilecek  aşırı kilo artışlarına dikkat etmeli,  sağlıklı ve düzenli beslenmeye özen göstermelidirler.  Sinirlilik halini geçiştirmek için spor ve egzersiz yapmaları önerilmektedir.

İlgili Makaleler

 

Cildimizde görülebilecek değişikliklere gelecek olursak;

 

  • Hormonların azalmasına bağlı olarak deride kuruma, incelme, elastikiyet kaybı; yüzde ve göğüste kızarma, ani sıcaklık artışı
  • Sıcak basmaları: Boyunda ve yüzde ani sıcaklık artışı, kırmızılık ve terleme atakları izlenebilir.
  • Deride incelme, elastikiyet kaybı olması nedeniyle yüzde ve boyunda sarkmalar izlenir. İncelmeler özellikle yüz- boyun bölgesinde belirgindir.
  • Kaşıntı ve deri kuruluğu: Hormonal değişikliklere bağlı olarak deride kaşıntı izlenebilir.
  • Genital bölgedeki deri yağ dokusu ve tüyler azalır. Genital bölgede deri incelmesi,  kaşıntı ve bazen yanma- acıma görülebilir.
  • Menopozda vajinal sıvı miktarı azalır ve vajinanın elastikiyeti azalır. Vajinada kuruluk ve darlık hissi nedeniyle yanma, ağrı gibi sorunlar yaşanabilir. Menopoz döneminde cinsel istekte azalma gözlenebilir.
  • Ayak tabanları, topuklarda meydana gelen kalınlaşmalar. Bu kalınlaşma ve sertleşmeler  özellikle kilolu hanımlarda daha belirgin olarak izlenir.
  • Menopoz döneminde kemik erimesi, kalp damar hastalıklarını önlemek için yerine koyma tedavisi ile verilen hormonların yarattığı deride lekelenmeler, benlerde koyulaşmalar, damar benleri gibi belirtiler olabilir. Yine bu hormon yerine koyma tedavileri sırasında ilaçlara bağlı ürtiker, ekzema gibi yan etkiler izlenebilir.

 

 

Bu belirtileri saydıktan sonra gelin menapoz döneminde vücudumuz için neler yapabiliriz, bunları değerlendirelim:

 

 

  1. Kuru, ince, esnekliğini kaybetmiş, kolay kaşınan cildinizi kurutucu temizlik ürünleriyle temizlemeyin. Dermatoloji hekiminizin önerdiği uygun nemlendiricilerle destekleyin.
  2. Topuklarınızdaki deri kalınlaşmasını gidermek için hekiminizin önerdiği ürünleri kullanın.
  3. Güneşten korunun. Yaşlılık döneminde deri kanserlerinin görülme sıklığı artar.
  4. Sigara ve alkolden uzak durun.
  5. Yıllık kemik ölçümleri, meme muayenesi, jinekolojik değerlendirme ve mutlaka cildinizin muayenesini ilgili branşların uzman hekimleri tarafından yaptırın.

 

Değerli okurlar, menapoz dönemi biyolojik bir süreçtir, kesinlikle bir hastalık dönemi değildir. Vücudumuzda gözlenebilecek değişiklikleri bilirsek ve bu konuda almamız gereken önlemleri  bilirsek kolaylıkla atlatabileceğimiz güzel bir dönemdir. Sizlere bu dönemde şikayetlerinize kulak verin, mutlaka uzman hekimlerinizle dertlerinizi paylaşın.  Derinizi Dermatologlara emanet ediniz, sağlıkla kalınız.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu