Köşe Yazıları

Mikro Bitki Besinleri: Bakır

Bitkiye mikro elementleri aldıramazsanız, makro elementler fazla işe yaramazlar.

Merhaba değerli okurlar. Mikro besin elementlerinde en son demir elementinden bahsettim sizlere. Bu hafta ise bakır elementinden bahsedeceğim.

 

Mikro Bitki Besinleri: Bakır… Bitkileriniz çoğu uygulamalarınızda bünyelerine bakır alırlar. Bakır hem bitki besin elementi hem de bitkinizi hastalıklara karşı koruyan bir elementtir. Ağaç grubunda Bordo bulamacından, sebze ve hububat grubunda ise tarım ilaçlarından karşılanıyor bakır, ama çoğu zaman alınan bu miktarlar yetmiyor.

Evet bakırlı gübreler toprağa katı olarak veya damlamadan eritilerek verilebiliyor. Bakırlı gübreleri topraktan veya damlamadan vermek (ki yine toprağa vermiş oluyorsunuz) önemli sorunları da beraberinde getiriyor. Bakırın toprakta bağlanmasından dolayı veya toprağa daha önceden ve gereğinden fazla verilmiş olan azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve çinko elementlerinin antagonistik etkisinden dolayı bitkiniz bakırı alamaz ve eksikliğini görürsünüz. Bundan dolayı bakırın toprağa katı şekilde serpilerek veya damlamadan verilmemesini savunmaktayım. Bakırı tek başına, yayıcı yapıştırıcı ile veya pH düşürücü etkisi de olan yayıcı yapıştırıcı preparatlarla birlikte yapraktan uygulamanızı tavsiye ederim.

İlgili Makaleler

Bakır bitkide klorofil oluşumu için yani fotosentez için ve bitkilerin solunumu için önemli ve gereklidir. Karbondioksit alımı düzenler ve fotosentezin normal seyrinde gerçekleşmesini sağlar böylece bitkiler dengeli bir şekilde enerji elde ederler ve topraktan aldıkları gübreleri kullanarak büyüyüp gelişebilirler. Bakırı yeteri kadar alamayan bitkiniz karbondioksit düzenini sağlayamaz, gerekenden az veya çok fazla fotosentez yapar. Böylece hem gereğinden fazla yorulur ve çabuk yaşlanır hem de gereğinden fazla enerji üretir. Bu fazla enerjiyi harcamak için fazlasıyla su ve gübre tüketir ama daha fazla büyümez, normal büyür.

Bakır, bitki bünyesinde hareketli olmadığı için noksanlık belirtileri önce genç yapraklarda görülür. Bakır bitkilerde su kaybını dengede tutar. Bitki gelişim enzimlerinin ve bitkilerin büyüyüp gelişebilmesi için gerekli olan aminoasitlerin ve enzimlerin yapısına katılır. Noksanlığında fotosentez ve su dengesi bozulur. Ayrıca çiçeklerde renk ve şekil bozukluğu, özellikle biber ve çilek gibi bir yandan meyve bir yandan çiçek gelen bitkilerde ilk çiçeklenmeden sonraki çiçeklenmenin azlığı, çiçeklerin hiç oluşmaması veya döllenemeyip dökülmesi görülür. Çiçeklerin sağlıklı olarak döllenebilmesini ve meyve tutmasını sağlar. Döllenebilen çiçeklerde ise bakır noksanlığında tohum oluşmaz.

Toprağınız alkali, kireçli, yüksek pH’lı ise bitkilerinizde bakır noksanlığına hazır olun! Bakır noksanlığında bitkinizin genç yapraklarında sararma veya beyazlaşma veya gri-yeşil renklenme ile başlayan ve daha ileri noksanlıkta yani önlem alınmazsa kurumaya doğru giden belirti görülür. Sürgün uçlarında sararma, kararma ve geriye doğru ölüm görülür. Tarla bitkilerinde başaklanmada azalma görülür. Çiçeklerde şekil bozukluğu, döllenememe, kuruma ve dökülme, döllenebilen çiçeklerden tutan meyvelerde dökülme veya şekilsiz meyve oluşumu görülür.

Değerli okurlarım, geçtiğimiz günlerde çiftçilik yapan yakın bir arkadaşım demir ile ilgili olan yazımı okuduktan sonra ne düşündüğünü bana anlattı. Ben çiftçiliğin doğru bilinen yanlışlarını düzeltmeye çalışıyorum, bilinmeyenleri, bilerek söylenmeyenleri veya bilerek yanlış söylenenleri anlatmaya çalışıyorum. mustafa1ol@gmail.com adresine sorularınızı veya paylaşmak istediğiniz tecrübenizi bekliyorum.

“İyi de olsa, çok verince çok olmaz. Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla …

Toprakta Verimliliği Arttırmak İçin Neler Yapılmalı//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu