Köşe Yazıları

Toprakta Verimliliği Arttırmak İçin Neler Yapılmalı

Toprak deyip geçmemeli. Dinlendirilmesinden sulamasına bakım toprak içinde gerekli.

Verimlilik içinse yapılabilecekler var. Örneğin, Nadas uygulaması ile toprağın 1 yıl boyunca dinlendirilmesi, bir sonraki yılda üretimde verim artışı olacağına işarettir.

 

Toprak tahlili sonucuna göre gübreleme programı oluşturulmalı ve uygulanmalı

Toprakta Verimliliği Arttırmak İçin Neler Yapılmalı… Gübre, zamanında ve uygun aletlerle uygulanmalı. Gereksiz gübre kullanımı, ekonomik kayıpların yanında toprak dengesini de olumsuz etkiler. Bunlara ek olarak; ekim- dikim işlemi, toprağa fayda sağlaması açısından doğru zamanda yapılmalı.

Toprakların sulanması durumunda ise münavebe yöntemi ile her yıl, farklı bir ürün yetiştirilebilir. Aynı bitkinin ardıardına ekilmesi, toprağın belirli derinliğindeki bitki besin maddelerini kullanmayı teşvik edici bir durum anlamına gelmekte. Hastalık ve zararlı yönünden değerlendirildiğinde ise hep aynı çeşidin üretilmesinin o bitki için zarar oluşturan hastalık ve zararlının da çoğalacağı söylenebilir.

Bitki artıklarının yakılması önlenmeli

Hasat edilen ürün artıklarının toprağa uygun zamanda karıştırılarak çürümeleri sağlanmalı. Bu durumda; toprağa hem organik madde ve bitki besin maddesi kazandırılacak, hem de bir sonraki ürün ekme döneminde temiz bir ekme yatağı olacak.

Toprak organik maddesini arttırma çalışmaları yapılmalı

Tarlaya kompostlanmış (fermente edilmiş) hayvan gübresinin toprağa karıştırılması, hem toprağın organik maddelerce hem de topraktaki mikroorganizma faunasının zenginleştirilmesini sağlar. Bir diğer uygulama da; baklagil yem bitkisi sınıfında olan fiğ, macar fiği, yonca vb. yem bitkilerinin uygun zamanda ekilip çiçeklenme dönemlerinde sürülerek toprağa karıştırıldığı yeşil gübreleme uygulaması olabilir.

Erozyona karşı önlemler alınmalı

Rüzgar erozyonuna karşı tedbir almak için buğday sap ve artıklarını arazide bırakmak gerekir. Meyilli arazilerde ise toprak işlemeden kaçınılmalı. Aksi durumlarda; zamanında yapılmayan toprak işleme, faydadan çok zarar oluşturacak.

…Toprakta Verimliliği Arttırmak İçin Neler Yapılmalı… Başka Bir Köşe Yazısı İçin Tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu