Köşe Yazıları

Mikro Bitki Besinleri: Mangan

Bitkide klorofil yoksa o bitki fotosentez yapamaz, fotosentez yapamadığı için besin üretemez. Besin üretemediği için onları yakıp gelişmekte kullanacağı enerjiye çeviremez, kısacası gelişemez.

Bu zincirin en başındaki halkalardan birisidir mangan. Sevenler bilir piknikte olmazsa olmazdır mangal. Hadi mangaldan aklınızda kalsın olmazsa olmazlığı!

Merhaba değerli okurlar. Mikro besin elementlerinde bu hafta mangal pardon Mangam elementinden bahsetmek istiyorum. Bir zincirden bahsettim az önce. Bitkide cereyan eden birçok zincirleme olay var ama bu bahsettiğim bir başka yav! Düşünsenize klorofil oluşacak, fotosentez gerçekleşecek ve besinler yapılacak, yapılan besinler yakılacak ve enerji elde edilecek, bu enerji bitki gelişiminin farklı aşamalarında kullanılacak. Fakat küçük bir sorun var! Ortamda mangan yeterli değilse olduğu kadar olur bunlar. Sonra kalkıp ta “toprağım kuvvetli, niye gelişmedi ki bu bitkiler” demeyin. Toprağın kuvvetini belirleyen şey toprağın karnesi yani toprak analizi raporu ve karnedeki notları yani rapordaki rakamlardır.

Mangan yapraklar arasında taşınamayan bir element olduğu için en bariz eksiklik belirtileri genç yapraklarda, damarların sararması ve damar aralarındaki bölgelerin yeşil kalması şeklindedir. Ayrıca demir, çinko ve bakır elementlerinin gereğinden fazla olması durumunda bitkiye mangan alınımı sınırlanır. Bununla birlikte mangan fazlalığında ise bitkilerde demir klorozu görülmeye başlanır. Rutin olarak yapacağınız bitki besleme uygulamalarında ve yetiştirdiğiniz bitkide mangan eksikliği olması durumunda gidermek için yapraktan uygulama yapmanızı tavsiye ederim. Ama önce gerçekten eksikliğin mangan olduğunu kesinleştirmeniz lazım.

Güneş ışığı ve oksijen ile güneş batana kadar besin yapan bitkiler, güneş doğana kadar da yaptıkları besinleri yakar, yani bir nevi yer. Bunun sonucunda da enerji meydana getirerek büyüme gerçekleştirirler. Sizin anlayacağınız bitkiler geceden sabaha büyürler. İşte mangan bitkilere gece besinleri yakma işinde lazımdır.

İz elementlerin genelinde yani mikro elementlerde daha çok görüldüğü üzere, yüksek pH seviyesindeki topraklarda yetiştirilen bitkilerde mangan yetersizliğinden kaynaklı birçok sorunla karşılaşılabilir. Bunun için yapraktan uygulamayla mutlak surette takviye yapmalısınız. Tavsiyeme uyup yapraktan takviye yapacaklar için uygulama dozu ve süresi kullanacağınız mangan içerik yüzdesine göre değişmekle birlikte 10 günde bir 100 litre suya 200-300 ml arasında değişir. Damlamadan takviye yapacak olanlar ise mangan sülfat isimli katı gübreyi kullanabilirler.

Bu yazılarla az da olsa bazı şeylerden bilgi sahibi olmanız, ezbere ürün kullanmamanız için yazıyorum. Umarım az da olsa işinize yarıyordur. İşinize yarayacağı zaman yani gerektiği zaman, işinize yarayacak ürünü yani doğru gübreyi kullanın. mustafa1ol@gmail.com adresine sorularınızı veya paylaşmak istediğiniz tecrübenizi bekliyorum.

“İyi de olsa, çok verince çok olmaz. Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla …

Mikro Bitki Besinleri: Çinko//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu