Köşe Yazıları

Mikro Bitki Besinleri: Çinko

Bitkiye mikro elementleri aldıramazsanız, makro elementler fazla işe yaramazlar.

Merhaba değerli okurlar. Mikro besin elementlerinde en son bakır elementinden bahsettim sizlere.

 

Bu hafta ise simgesi Zn olan, toprağa verildiğinde bağlanıp bitki tarafından alınamama ihtimali yüksek olan ve bitki içerisinde harekesiz olan çinko elementinden bahsedeceğim.

Kullandığınız damlama sulama gübrelerinin çoğu içerisinde çok az miktarda Çinko bulundururlar. Ayrıca piyasada Çinko katkılı taban gübreleri de bulunmaktadır. Bununla birlikte Çinko içeren tek başına veya karışım halde bulunan sıvı gübreler de mevcuttur.

İlgili Makaleler

Bitkiler belirli dönemlerde çinko ister diye bilinir fakat çinko bitkilerin içinde yapılan birçok büyüme ve gelişme enziminin yapısına girmesinden dolayı önemlidir. Önemli bir bitki besin elementidir fakat fazla miktarda verildiğinde bitki bünyesine de fazla miktarda alınır ve fazlası bitkide zehir etkisi yapar.

Organik madde seviyesi düşük olan topraklarda yetiştirilen bitkilerde çinko noksanlığını görülmesi çok yaygındır. Ayrıca toprağa verilen fosfor ve demir gübrelerinin fazlalığı da çinkonun bitki tarafından alınmasını engeller. Toprakta kireç miktarı ve pH seviyesi yüksekse de çinko alınımı düşer hatta hiç alınmayabilir.

Noksanlık belirtileri bitkinin üst yapraklarında görülen çinko noksanlığında da demir noksanlığında olduğu gibi yapraklarda damarlar yeşil kalır, damar aralarında sarı lekelenmeler görülür ve ileriki aşamalarda bu lekeler birleşerek daha büyük sarı alanlar halinde kendini gösterir. Demir noksanlığında damar araları tamamen sararırken, çinko noksanlığında damarlara yakın bölgeler yeşil kalabilir.

Çinko noksanlığında bitkide bünyesine sıvı alınımı yavaşlamakta ve bitkinin boğum araları kısalmaktadır. Bitkide klorofil oluşumunda gerekli olan çinko, bitkide yapılan Karbonhidratların ve şekerlerin taşınması taşınmasında görevlidir. Bitkinin büyüyüp gelişmesi için gerekli olan enzimlerin yapısına katılan çinko, suyun da bitkiye alınmasında yardımcıdır. Meyve ağaçlarında sürgünlerde kamçılaşma ve rozetleşme görülebilir.

pH derecesi yüksek olan ve yüksek miktarda kireçli topraklarda alınımı azalan çinko, aşırı sulama sonucu toprakta havalanma problemi yaşanır ve bu tip topraklarda çinko alınımı azalır. Gereğinden fazla fosfor, kalsiyum ve mangan verilen topraklarda da çinko alınımı azalır.

Ben çiftçiliğin doğru bilinen yanlışlarını düzeltmeye çalışıyorum, bilinmeyenleri, bilerek söylenmeyenleri veya bilerek yanlış söylenenlerin, para kazanma uğruna çiftçileri nasıl sömürüldüğünü anlatmaya çalışıyorum. Bu yazılarla az da olsa bazı şeylerden bilgi sahibi olmanız, ezbere ürün kullanmamanız, işinize yarayacağı zaman işinize yarayacak ürünü kullanın.

“İyi de olsa, çok verince çok olmaz. Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla …

Mikro Bitki Besinleri: Bakır//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu