Gündemİlçe Haberleri

Mimarlar Odası’ndan Çevre Hassasiyeti

Mimarlar Odası’ndan çevre hassasiyeti. TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Betül Dikici, beraberinde oda üyeleri ile bir açıklama yaptı. Ayrıca, çevre hassasiyetine dikkat çekti. Dikici, sağlıklı ve güvenli çevre vurgusu yaptı.

Mimarlar Odası’ndan Çevre Hassasiyeti

Mimarlar Odasindan Cevre Hassasiyeti
“Kamusal Nitelik Kalktı”

Dikici yaptığı açıklamada,” Ülkemizdeki iktidarın icraatları ile Doğal, tarihi ve kültürel varlıkların kamusal nitelikleri ortadan kaldırılmıştır” dedi. Ayrıca, amaç dışı kullanım iddiası ile yapılaşmaya dikkat çekti.

“Hukuki Güvence Ortadan Kalktı”

Açıklamada, sermaye öncelikli kentleşme politikalarını eleştirdi. Ayrıca, mevzuat değişiklikleri, yatırım kararları, çevre düzenindeki eksiklikleri sıraladı. Dahası, ”çevresel etki değerlendirmesinde getirilen muafiyetler yoluyla koruma mevzuatında var olan hukuki güvenceler ortadan kalktı” dedi.

“Kıyılar Hızla Yapılaşıyor”

Betül Dikici, Nükleer santraller, köprüler ve otoyolların çevreye olumsuz etkilerine değindi. Ayrıca, havaalanları, hidroelektrik santraller gibi birçok projenin çevreye etkisine dikkat çekti. Dahası, ormanlar, koruma alanları ve kıyılar hızla yapılaşmaya açılmakta diyerek önlem istedi.

“Çevre Karşıtı Uygulama”

TMMOB Mimarlar Odası Başkanı, Çevre Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun sistemselliğine değindi. Ayrıca, Mesire Yerleri, Sulak Alanların Korunması, Çevresel Etki Değerlendirmesi de hem sistemsel hem de kurumsal hale geldi dedi. Ayrıca, Kıyı Yönetmeliği’nde getirilen düzenlemelerle çevre karşıtı uygulamalar olduğunu söyledi. Bu uygulamalarınsa, sistemli ve kurumsal hale getirildiğini belirtti.

Başkan Dikici,  ” Herkes, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Ayrıca, Devlet, bu hakkı korumak, ve çevreyi geliştirmekle yükümlü. Dahası, korumak ve kirlenmesini önlemekle yükümlü. Böylelikle, Ülkemizin sahip olduğu doğal kaynakların korunması gerekir. Ayrıca, bu kaynakların tüm yurttaşlarca eşit kullanılabilmesi lazım.Dahası, kamu yararını gözeten çevre politikalarının oluşturulması gerekir.” dedi.

Haber: Serap Acar

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

gazetemerhaba.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu