Özel Haberler

MUHTEŞEM MİMARİ KÜLLİYE

Balıkesir’de 3 senedir merakla beklenen 111 yıllık geniş kapsamlı restorasyonun tamamlanması ile Zağnospaşa yeniden halka ‘MERHABA’ diyor.

ZAĞNOS PAŞA

**Türkiye’de her restorasyon sürprizlere gebe. Çok eski yapılarda, restorasyon sürelerinin uzayarak maliyetlerinin de arttığını görebiliyoruz. Çeşitli illerimizde tanıklık ettiğimiz bu durum, Balıkesir’de de yaşandı. Restorasyon için verilen süre 2 yıldı ancak 3 yıla çıktı. Bugünlerde görünen o ki, Paşa’ya yakışır bir restorasyon çalışması olduğu aşikar…

ASLI GİBİ

** Paşa Cami bahçesinde güneş saati ve şadırvanlar bulunuyor. Birde Paşa’nın türbesi. Geçtiğimiz yıllarda bir açıklama yapılmıştı ve Güneş saati Vakıflarca incelemedeydi. Şadırvanlarda da yenilik olması bekleniyordu. Ancak bu beklenti nasıl olacak tam olarak belli değil. Ve bu konuda yapılan yeni bir açıklama henüz yok.

MÜTHİŞ BULUŞ!   YA ÇIKARSA?

** Cami bahçesindeki şadırvanda kullanılan yüzyılların demirleri hala saklanıyormuydu ? Sorusunu akıllara getiren bir değişim söz konusu. Geçtiğimiz gün şadırvana demirler takıldı. Takılan demirlerse eski arşivlerde yer alan fotoğraftaki demirlerin tıpa tıp aynısı olabileceğini düşündürüyor.

**Takip ettiğim kadarı ile Camide aslına uygun olarak kadınlar kapısının yeniden eski haline yani karşılıklı cam’a döndürüldüğünü biliyoruz. Ve tahminim yapının her aşaması özel ve titizlikle yürütülen bir çalışmaya dayanıyor.

** Şimdi soru şu; Bu demirler nerden geldi? Paşa’da saklanmış olabilir miydi? Kadınlar bölümünde ciddi bir değişim söz konusu buradan çıkmış olabilir mi? Yoksa yenileri mi yapıldı? Günümüzde bu detaylara hakim, yaşayan demir ustaları bu işçiliği hala çıkarabilenler var mı?

**Tüm bu sorular elbette yanıt bulacak. Ramazan ayına doğru açılması beklenen cami için hep birlikte merak içinde gün sayıyoruz. Yetkililer ne diyecek?

EĞER Kİ ÖYLEYSE TARİHİNDEKİ EN ANLAMLI RESTORASYON

Paşa Cami, hamam, imaret, türbe, muvakkıthane, muallimhane ve bedestenden oluşan yapı Balıkesir’in mimari yönden en mükemmel külliyesi. 2015 yılı Şubat-Mart ayında restorasyona alınan ve 31 Aralık 2016’da bitmesi gerekirken müteahhidin ek süre talebi ile 2017 yılının Mayıs ayını bulan restorasyon da sona gelindi.

Paşa camideki  restorasyon çalışması ile modern çağın gerekliliğinden tutun, Tarihin izleriyle bugüne taşınmasında harcanan emek sanıyorum ki Balıkesir’in beklediğine değecek bir bekleme oldu. Bahçedeki şadırvandaki değişimse önemli bir değişimle tarihi yaşatmakla kalmayıp ışığıyla tarihi canlandırıyor. Aynısı mı henüz bilmiyoruz ancak aynısı muhtemel gözüken bu muazzam işçilik fotoğraflarla örtüşüyor. Sadece tarih günyüzüne çıkmıyor, adeta ışığıyla Balıkesir’i aydınlatıyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu