Özel Haberler

NE KADAR HAREKETLİSİNİZ?

Türkiye Fizyoterapistler Derneği (TFD) Balıkesir Şube Başkanı Ebru En, çağın en büyük hastalığının ‘Hareketsizlik’ olduğunu belirterek, vatandaşların yaptıkları egzersizlerde nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı.

Türkiye Fizyoterapistler Derneği (TFD) Balıkesir Şube Başkanı Ebru En, fizyoterapistlerin sağlık sektöründeki yerinden bahsederken, dernek olarak faaliyetlerini de Büyükşehir MERHABA okurlarıyla paylaştı.

 ‘Sağlıklı Yaşam Merkezleri Açılacak’

Neredeyse her ile sağlıklı yaşam merkezleri açılacağını söyleyen Türkiye Fizyoterapistler Derneği Balıkesir İl Temsilcisi Uz. Fizyoterapist Ebru En, ‘Gündemde her ile sağlıklı yaşam merkezi açılması söz konusu. Halk Sağlığı Kurumu tarafından yapılan proje Balıkesir’de de planlanıyormuş. Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü’müz ile de görüştük. Yakın gelecekte üç tane, 3 yıl içinde de 13 tane açılması planlanıyormuş. Sağlıklı Yaşam Merkezleri de pek çok alanın aynı yerde olduğu bir kurum olacak. Diyetisyenden, psikoloğa ve fizyoterapistlere kadar pek çok branş bir arada olacak. Uzman hekimleri, psikologlar, spor salonları olacak. Fizyoterapistin de dahil olması gereken bir sağlıklı yaşam merkezi oluşturulması için her ilde Halk Sağlığı Müdürlerimizle görüşüyoruz. Balıkesir İl Halk Sağlığı Müdürümüz de planladıkları sağlıklı yaşam merkezinde spor salonları da açacaklarını söylediler. Kronik hastalığı olan, obezite, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, gebeler ve 65 yaş üstü kişilerde de sağlıklı fiziksel aktivite ve egzersiz bilinci oluşturulması gerekiyor. Bu da ancak fizyoterapistlerin yardımıyla olacaktır’ ifadelerini kullandı.

‘Doğru Ellerden Egzersiz’

Hareketsiz yaşamın her geçen gün arttığını söyleyen Fizyoterapist Ebru En, ‘Türkiye Fizyoterapistler Derneği (TFD) olarak 8 Nisan Türkiye Fizyoterapistler Günü’nde ‘Doğru Ellerden Egzersiz’ başlığı altında; hayatımızda fiziksel aktivitenin ve doğru egzersiz programının önemi için, halkımızın egzersiz farkındalığını, planladığımız etkinlikle artırmaya hedeflemekteyiz. Aynı anda Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere diğer illerde de kamu kurumları ile işbirliği içinde bu etkinliği beraber gerçekleştiriyoruz. Halkımızın özellikle bel-boyun sağlığına yönelik, vücut düzgünlüğünü sağlayacak basit ve etkili egzersizler bu alanda uzman fizyoterapistlerce aynı anda yaptırılacak ve öğretilecek’ dedi.

‘Kadınlarda Oran Yüksek’

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, kadınlarda hareketsizlik oranının erkeklere göre daha yüksek olduğunu söyleyen En şu ifadeleri kullandı; ‘Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2004 yılı raporuna göre hareketsiz yaşam, tüm dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklardan meydana gelen ölümlerin temel risk faktörleri arasında yer almakta ve yılda yaklaşık 3.2 milyon kişinin ölümüne yol açmakta. Sağlık Bakanlığı tarafından 2011’de yapılan ‘Kronik Hastalıklar Risk Faktörleri Araştırması’na göre de Türkiye genelinde kadınların yüzde 87’si erkeklerin yüzde 77’sinin yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmadığı belirlendi. Bu hareketsiz yaşam ülkemizde ciddi boyutlara ulaştı’.

Kişiye Özel Egzersiz Programı

Kişiye özel egzersiz programı oluşturulması gerektiğini belirten Türkiye Fizyoterapistler Derneği Balıkesir Şubesi Başkanı Ebru En, ‘Kişiye özel egzersiz programları belirlenmeli. Çünkü herkes aynı egzersizi yapıp aynı verimi alamaz. Bunun yanı sıra ne yazık ki doğru egzersiz konusunda eğitim, yetki ve deneyim sahibi olmayan kişiler çevremizde yer alıyor. Bu kapsamda da doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmakta problemler yaşanıyor. Her yaş grubu için toplumun bilinç düzeyinin artırılması ve farkındalık yaratılması adına yapılacak programlar önem taşıyor’ ifadelerini kullandı.

Balıkesir’de En Çok Yaşanan Vakalar

Balıkesir’de en sık görülen vakaların kırıklar olduğunu söyleyen Fizyoterapist Ebru En, ‘Balıkesir’de geçen kış sonu itibariyle en çok düşme ve kırık şikayetiyle gelen vatandaşlarımız oldu. Balıkesir’de kar bir kere yağıyor ama o dönemde düşmeler daha çok oluyor. Kış döneminden çıkan kırık hastalarımızın tedavileri devam ediyor. Şubat, Mart, Nisan en fazla yoğunluk bu kırık tedavileri nedeniyle oluyor’ ifadelerini kullandı.

‘En Büyük Sorun İşsizlik’

Meslekte büyük bir istihdam sorunu olduğunu söyleyen Uzman Fizyoterapist Ebru En, ‘ Balıkesir Merkez ve ilçeler de dahil olmak üzere ulaşabildiğimiz fizyoterapist sayısı 45 civarında. Birbirimiz arasında iletişim grubumuz var. Türkiye Fizyoterapistler Derneği kapsamında ülkemizin pek çok bölgesinde temsilcilikler var. Ben de Balıkesir İl Temsilcisiyim. Meslektaşlarımı belirleyip onların çalışma hayatlarında yaşadıkları sıkıntılar, meslek hakları gibi konular hakkında paylaşımlarda bulunuyoruz. Meslekte diploması olmayıp da olmuş gibi davrananlar hakkında da tespiti ile ilgili mesleki ihlaller konusundakiler ilgileniyor o konuyla. Onunla ilgili çok fazla sıkıntılı duruma rastlamadık. Onun dışında en büyük problem, istihdam sorunumuz. Sahada 14 bin kişi çalışıyor. İki yıl içerisinde de 4 bine yakın mezun verilecek. Bizler, sayı olarak epey arttık. Şu anda 50 üniversitede bölümümüz açıldı. Öğrenciler de sahaya çıktıkları zaman iş bulma sorunu yaşıyorlar’ ifadelerini kullandı.

Hareketsizlik sonucu vücut kompozisyonundaki problemler
Hareketsizliğin sonuçları ruhumuza ve vücudumuza ağır bedeller ödetir. Bunlardan bazıları: şişmanlık, vücut yağlarının artması, kas kütle azalması, görünüş ve duruş bozukluğu, iskelet problemi, erken kemik erimesi, bel ve sırt ağrıları, 2.hipertansiyon: ldl ve kolstrolde artış, çabuk yorulma,  kalpte oluşan problemler: kalp krizi, damar tıkanıklığı, damar yağlanması, kalp kası zayıflığı, kalp kasında sertlik ve yumuşaklık, akciğer kapasitesinde azalma, akciğer kapasitesinde zayıflama, dayanıklılığın azalması, kas iskelet problemleri: kas -kemik problemi, şeker hastalığı: karbonhidrat emilimindeki problemler, psiko-sosyal bozukluklar: sinir sistemi gerginliği, sindirim sistemi bozukluğu, uyku bozukluğu, bağışıklık sisteminin zayıflaması, stress. Bedel ödemeden önce harekete başlayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu