Hüseyin Yıldırım

Nefis

                     “ Ey huzura kavuşmuş (nefis)  insan! Sen O’ndan hoşnut, O da senden hoşnut olarak Rabbine dön. (Seçkin) kullarım arasına katıl ve cennetime gir.”Fecr,27-30

 

Her mü’min yaşadığı zaman dilimini  geçmişin mirası ışığında dünyasını anlamlı kılmalıdır. Kur’an-ı  Kerim penceresinden bakıldığında insan, hayat ve kainat tam olarak insanlık için anlam ve değer kazanacaktır.
İnsanın yaratılış fıtratında var olan iyilik, güzellik ve doğruluk gibi melekeleri  buluğ çağına gelince   nefis ve avaneleri  tarafından bencillik duygularıyla kaplanmaya başlar.Böylece insanın ruhu ile bedeni arasına giren  nefis güçlendikçe, kötülük duyguları çoğalmaya başlamış olur. Böylece nefis insana hep kötülük fısıldar. Kur’an-ı Kerim’de Yusuf süresinde Rabbimiz bizlere Yusuf as dilinden nefsin durumunu bize bildirmektedir.  “Ben nefsimi temize çıkarmam, çünkü Rabbimin merhamet ettiği hariç, nefis aşırı derecede kötülüğü emreder. Şüphesiz Rabbim çok bağışlayandır, çok merhamet edendir” dedi.” Yusuf,53

İlgili Makaleler

Peygamberler hariç her insan  nefis, akıl ve kalp arasında  cereyan eden mücadelede ançak nefis terbiyesi ile insanı kamil makamına yükselebilir.Çünkü; nefis kötülüğün merkezi ve şeytanın kullanabileceği bir alandır. Şeytani  güçler  nefis üzerinden insana hakim olurlar.Fakat meleki ve insani  özellikler, kalp ve duygu  üzerinden insana etki eder ve güçlenirler.Aynı zamanda  Akıl ise iyilik ve kötülüğü, doğru ile yanlışı ayırt etmemiz için bize verilen ana unsurdur.

Bu nedenle  akıl, nefse de, kalbe de hizmet edebilecek bir konumda yaratılmıştır. İnsan bedeninde üç temel duygu olan  öfke, şehvet ve akıl;  vahiy ve kalbin emrine verilir ise  insanın kötülüğe meyli azalır.

Şayet bizler insan olarak vahyin ve kalbin emrinde bir nefis sahibi olduğumuz zaman  nefsimizin öfkesi  yiğitliği,  insanda var olan şehvet  gücü iffeti ve  akıl gücü de hikmet ile erdemi yaşar hale gelecektir.Sonunda mü’min nefsin mertebelerini aşacak ve mutmainne makamına ulaşabilecektir.

Kur’an-ı Kerim tefsirlerine baktığımızda nefsin yedi mertebesinden bahsedildiğini okumaktayız.Cismani ve bedeni hayata etkin olan nefisler, nefsi emare, nefsi levvame ve nefsi mülhimedir. Kalbi ve ruhi hayatımıza tüm manevi güzellikleri yaşatan ve her  an  Allah cc ile beraber olma şuurunu yakalamış nefisler, nefsi mutmainne, nefsi zekiyye, nefsi radiyye ve nefsi safiyyedir.

Allah cc nefislerimizi terbiye edenlerden olmayı nasip eylesin…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu