GündemEğitim

“Niteliksiz Okul Olur Mu?”

Eğitim Sen Balıkesir Şube Başkanı Abdurrahman Bulut, Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte yaptığı basın açıklamasında yeni eğitim sistemini sert sözlerle eleştirdi.

Yeni sistemde öğrencilerin %90’nının adresine en yakın olan 5 okulu tercih edeceğini ve bunlardan birine yerleşeceğini, böylece ortaöğretim çağındaki 1 milyon 200 bin öğrenciden 120 bininin “Nitelikli” bir ortaöğretim kurumuna yerleştirileceğini söyleyen Bulut, Milli Eğitim Bakanı’nın talihsiz bir şekilde ‘nitelikli okullar’ olarak ifade ettiği Turgut Solak Fen lisesi, İstanbulluoğulları Sosyal Bilimler Lisesi, Sırrı Yırcalı  Anadolu Lisesi gibi Okulların yine yapılacak merkezi sınavla öğrenci almaya devam edeceğini belirtti.

“Türkiye’deki bütün okulların niteliğinden sorumlu olanların ‘nitelikli okullar’ vurgusu yaparak, Türkiye’deki okulların yüzde 90’ının niteliksiz olduğunu kabul etmesi, iktidarın eğitimdeki başarısızlığının en açık itirafıdır” diyen Bulut, ‘Sınav Kalktı’ söyleminin de büyük bir kandırmaca olduğunu öne sürdü.

 

Sorunlar artacak

 

Temel eğitimden ortaöğretime geçişte sınavın kalkmadığını, Öğrencilerin önemli bir bölümünün Haziran ayında yapılacak olan sınava katılacağını ifade eden Başkan Bulut, “Bakan Yılmaz’ın TEOG’un kaldırılmasına gerekçe olarak sunduğu ‘okul dışı kaynaklara yönelme’nin belirgin bir şekilde artması kaçınılmazdır. Çünkü sınavla öğrenci alan okul sayısının azalması bu okullara girmek için daha yüksek puan almayı zorunlu hale getireceği için kurs, etüt ve özel derse yönelim daha da fazla olacak. Adrese dayalı kayıt sistemi sorunları çözmeyecek, arttıracak” diye konuştu.

 

Özel Okullar ve Emlakçılar sevinecek

 

Sınavla öğrenci alacak olan okulların toplam 120 bin öğrenci almasının planlandığını, hangi ‘nitelikli okulların’ sınavla öğrenci alacağının ise Mayıs ayında açıklanacağını ifade eden Bulut, bu durumun, Mayıs ayına kadar pek çok okulun Bakanlık koridorlarında bu listeye dahil olma çabası içine gireceğini gösterdiğini ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, bugüne kadar benimsediği eğitim politikaları ile eğitim sistemini siyasal iktidarın ihtiyaçları ve hedefleri doğrultusunda yap-boz tahtasına çevirmek dışında eğitimde somut ve çözüme dayalı politikalar geliştiremediğini savunan Bulut, “Temel eğitimden ortaöğretime geçişte yapılan son değişiklik, bakanlığın asıl amacının sağlıklı, herkesin memnun olacağı bir ortaöğretim sisteminin oluşturulması olmadığını açıkça göstermektedir. Nitekim MEB’in açıkladığı yeni ortaöğretime geçiş sistemi, sadece özel okulları ve emlakçıları sevindirmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

 

Piyasacı eğitim vurgusu

 

Bulut, açıklamasını şöyle tamamladı: “Sınavlara endekslenmiş bir eğitim sisteminin nitelikli olması asla mümkün değildir. İlköğretimden üniversiteye kadar yapılan sınavlarda çocuklarımız ve gençlerimiz resmen yarıştırılmakta, birbirleriyle rekabet etmeleri istenmektedir. Kapitalizmin dayattığı “piyasacı eğitim” anlayışının tipik bir örneği olan bu anlayış derhal terk edilmeli, öğrencileri birbiri ile rekabet eden değil, onları geliştiren, çok yönlü bilgi ve beceri kazandırıcı, nitelikli bir eğitim anlayışı benimsenmelidir. Bunun için öncelikli olarak yapılması gereken, öğrencilerimizi sınav cenderesinden kurtarmak olmalıdır.”

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu