Gündem

OHAL 3 YIL DAHA SÜRECEK

AK Parti, 19 Temmuz’da sona erecek Olağanüstü hal (OHAL) uygulamasından sonrası için hazırlanan torba yasa teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. OHAL Yasası’nda bulunan bazı önlemler 3 yıl uygulanmaya devam edecek.

Yeni Anayasa’ya uygun olarak Sıkıyönetim Yasası yürürlükten kaldırılıyor. Buna göre İl İdaresi Yasası’na yeni maddeler eklenecek. Çeşitli kaynaklardan edinilen bilgiye göre Vali, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirti varsa 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere girişi ve çıkışı sınırlayabilecek. Valiler, aynı şekilde belli yerlerde veya saatlerde kişilerin dolaşmalarını, toplanmalarını, araçların seyirlerini kısıtlayabilecek ve ruhsatlı da olsa her çeşit silah ve merminin taşınması ve naklini yasaklayabilecek.

KIŞLADA ÖNLEME ARAMASI

TSK İç Hizmet Yasası’na ‘önleme araması ve askeri mahallerde kontrol’ maddeleri ekleniyor. Tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla hâkim kararıyla, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde askeri birlik komutanının veya askeri kurum amirinin emriyle, askeri alanlarda kişilerin üstü, araçları, özel kâğıtları ve eşyası aranabilecek. Ancak konutta ve yerleşim yerinde ve eklentilerinde önleme araması yapılamayacak. Askeri kişiler dahil askeri mahallere girmek veya çıkmak isteyenler duyarlı kapıdan geçmek zorunda olacak. Şüphe halinde elle arama yapılabilecek. Bu önlemler Sahil Güvenlik ve Jandarma’da da uygulanacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu