Balıkesir Merhaba Blog YazılarıEtkinlikYaşam

Renk Kodlama Tekniği Nedir?

Renk kodlama tekniğini kullanarak kelimeleri daha kalıcı hale getirebilirsiniz. Peki Renk kodlama tekniği nedir? İşte detaylar..

Renk Kodlama Tekniği Nedir?

 

Kelime dağarcığınızı genişletmek, yeni bir dil öğrenmenin önemli ama zor bir yönüdür. Ayrıca bunu kolaylaştırmanın bir yolu, kelime öğrenme sürecini kolaylaştırabilecek renk kodlama tekniklerini kullanmaktır.

Bu yazımızda, renk kodlamanın ezberleme becerilerinizi neden geliştirdiğini öğrenecek ve bunu öğreniminizde nasıl uygulayabileceğinizi göreceksiniz.

 

Renk Kodlamanın Faydaları

Genel olarak, renk kodlu materyal, siyah beyaz materyalden daha etkili bir çalışma yardımcısıdır, çünkü öğrenirken yeni bilgileri işlemenize yardımcı olur. Araştırmalar, yabancı dil öğrenme durumunda, yeni kelimeleri renklerle kodlamanın insanların bu kelimeleri daha iyi öğrenmesine yardımcı olduğunu bulmuştur.

Bu gelişmeyi açıklayabilecek birkaç olası mekanizma olsa da, genel fikir birliği, yeni bilgilerin renkle kodlanmasının, bilgilerin başarılı bir şekilde kodlanma, saklanma ve öğrenciler tarafından hatırlanma şansını arttırdığı yönündedir. Bu, renk kodlama tekniklerinin önemini vurgular ve öğrencilerin kelime öğrenme sürecini geliştirmek için bunları kullanabileceğini önerir.

 

Renk Kodlamasını Nasıl Kullanabilirsiniz?

 

Renk kodlamasını kullanırken göz önünde bulundurmanız gereken üç ana faktör vardır:

 

  • Renkle kodladığınız kelimeleri nasıl kategorize edeceğinizi seçmek

 

Öncelikle farklı kelimeleri hangi kriterlere göre renklendireceğinize karar vermelisiniz. Yaygın seçenekler, dilbilgisel cinsiyet (Ör. eril/dişil) veya konuşmanın bir bölümüdür (Ör. isim/fiil). Tonlamanın önemli olduğu dillerde (Mandarin Çincesi gibi), heceleri tonlarına göre de renklendirebilirsiniz.

 

  • Hangi renklendirme şeması kullanacağınızı seçmek

 

Kelimeleri hangi kriterlere göre renklendireceğinizi seçtikten sonra, onları nasıl renklendireceğinize karar vermeniz gerekir. Bu genellikle keyfi bir karardır, bu nedenle size anlamlı gelen renk şemasını kullanmalısınız. Mümkünse, bir şekilde kategorilerle sezgisel olarak ilişkilendireceğiniz renkleri kullanın. Örneğin, sözcükleri dilbilgisel cinsiyetlerine göre renkle kodlarsanız, (geleneksel gerekçelerle) dişil sözcükleri pembe ve eril sözcükleri mavi renkle renklendirmek isteyebilirsiniz. Başka bir örnek, gerekli çağrışımları yapmanıza yardımcı olması için zarflar ve fiiller için bir takım benzer renkler (Ör. açık/koyu yeşil); sıfatlar ve isimler için farklı bir takım renk (Ör. açık/koyu mavi) kullanmaktır.

 

  • Kelimelerin nasıl renklendirileceğini seçmek: 

 

Bunu yapmanın çeşitli yolları vardır. Renk kodlu sözcükleri uygun renkli bir yazı tipiyle yazmak, sözcükleri uygun bir renkle vurgulamak ve sözcükleri renkli yapışkan notlara veya bilgi kartlarına yazmak bunlara dahildir.

Ayrıca, kelimelere ne kadar aşina olduğunuza bağlı olarak, hangi kelimeleri renkle kodlamaya karar verebileceğinizi unutmayın. Örneğin, zamanla, zaten bildiğiniz eski kelimeleri varsayılan ve nötr bir renkte (örneğin siyah) bırakırken, yalnızca bir metinde karşılaştığınız yeni kelimeleri renklendirmeye karar verebilirsiniz. Bu, dikkatinizi yeni kelimelere çekmeye yardımcı olabilir ve onların edinimini kolaylaştırabilir.

 

Özet ve Sonuçlar

  • Renk kodlu materyal, öğrenmeye çalıştığınız materyali kodlama, saklama ve geri alma yeteneğinizi geliştirir. Böylelikle genellikle siyah-beyaz materyalden daha etkili bir çalışma yardımcısıdır.
  • Dil öğrenenler, hedef yabancı dilde yeni kelime öğrenme yeteneklerini geliştirmek için renk kodlamasını kullanabilirler.
  • Kelimelerin renk kodlaması yaparken, öncelikle kelimeleri nasıl kategorize edeceğinize karar vermeniz gerekir. Yaygın seçenekler dilbilgisel cinsiyet (Ör. eril/dişil) veya konuşmanın bir parçasıdır (Ör. isim/fiil).
  • Bazı dillerde, kelimelerin yanı sıra diğer dilsel parçacıkları da renklendirebilirsiniz. Örneğin, Mandarin Çincesi örneğinde olduğu gibi, heceleri tonlarına göre renklendirebilirsiniz.
  • Ayrıca hangi renklendirme şemasını kullanacağınıza da karar vermelisiniz. Seçtiğiniz kategorize etme şemasıyla sezgisel olarak ilişkilendirdiğiniz renkleri içeren bir şema kullanmayı deneyin. Örneğin, sözcükleri dilbilgisel cinsiyetlerine göre renkle kodlamayı seçtiyseniz; eril sözcükleri mavi, dişil sözcükleri pembe renkle renklendirmek isteyebilirsiniz.
  • Renk kodlama tekniklerinin en büyük avantajı, çok yönlü olmaları. Bununla birlikte genel olarak hangi kelime öğrenme stratejisini kullanmaya karar verdiğinizden bağımsız olarak kolayca uygulanabilmeleridir. Bu teknikleri, renkli kelime bilgi kartları kullanmaktan, yabancı dildeki bir metni okurken karşılaştığınız yeni kelimeleri belirli renklerle vurgulamaya kadar çeşitli şekillerde öğreniminize entegre edebilirsiniz.

Daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu