Köşe Yazıları

Rönesans Sanatı ve Hümanizm

Rönesans, birçok kişinin hümanizmin evrimi ve yeni bir düşünme biçimi olduğunu söylediği şeyi içeriyordu.

 

Rönesans Sanatı ve Hümanizm… Rönesans’ın hümanizm düşüncesi, yalnızca dinsel dindarlığı geliştirmekten ziyade, insanların doğaya hükmedebilmesiyle ilgiliydi. Rönesans’ın bu döneminde kilisenin, özellikle de Katolik Kilisesi’nin her şeyi kontrol ettiğini hatırlamalısınız. Din ve devlet birbirinden ayrılmamıştı ve kilise körü körüne itaat bekliyordu.

Yeni bir düşünce tarzına yeni bir serüven

Rönesans, insanların sadece Katolik Kilisesi tarafından konulan kurallara veya Tanrı’nın planı olarak da bilinen kurallara uymak yerine kendi kararlarını verebileceklerine dair yeni bir düşünce tarzı getirdi.

İlgili Makaleler

Rönesans Sanatı Ve Hümanizm

Rönesans halkı dindar kaldı, ancak Tanrı insanlara fırsatlar verdi. Bir Kilise tarafından körü körüne yönetilmek yerine ahlaki varlıklar olmaya çabalamanın ve ellerinden gelenin en iyisini yapmanın tüm insanların görevi olduğuna inanıyorlardı.

*********************************

Sanatçının Yunan ve Roma’dan bu kadar yoğun bir şekilde ilham almasının nedenlerinden biri de heykel, resim ve dekoratif sanatlardı. Hem Klasik hem de Rönesans sanatı, insan güzelliğine ve doğasına odaklanır.

***********************************

Bu dini eserlerde gösterildiğinde, insan yaşayan, nefes alan ve duygu gösteren bir varlık olarak tasvir edilmiştir. Buna ışık ve gölge tekniklerini betimleyen, resimlerin daha üç boyutlu ve gerçekçi görünmesini sağlayan Rönesans sanatı da eklendi.

Rönesans Sanatı ve Yunan ve Roma Klasikleri

Rönesans sanatı, klasik sanattan, özellikle Yunan ve Roma’dan büyük ölçüde etkilenmiştir. Rönesans sanatçısı ile Yunan ve Roma heykel, resim ve dekoratif sanatlarından ilham aldıklarını görebilirsiniz.

…Rönesans Sanatı ve Hümanizm…

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu