Gündem

SAĞLIKÇILARDAN ÇELENK

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Balıkesir Sağlık Müdür Vekili Dr. Mehmet Suluoğlu 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı .

Mehmet Suluoğlu yaptığı açıklamada: “ Bugün 14 Mart 2019 Bundan 100 yıl evvel 14 mart 1919 yılında ülkemizin işgal altında olduğu dönemlerde bir grup tıbbiyeli öğrencilerin işgale boyun eğmeyip, bağımsızlık mücadelesi meşalesini yaktığı, o günkü tıbbiyelilerin dönemin ünlü hocaları ile bir araya gelerek işgali protesto ettiği tepkilerini ortaya koyduğu, milli bir ruhun savunma hareketi olarak tarihte yerini almıştır. Kısacası tıp tarihine değinmek gerekirse 14 Mart 1827’de 2. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk Cerrahhanenin, Şahzadebaşı’daki Tulumbacı başı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart “Tıp Bayramı” olarak kutlanmaktadır.İlk kutlama ise, az önce ifade ettiğim üzere 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşmiştir.. O gün TBBİYELİ HİKMET olarak bildiğimiz, aynı zamanda hemşehrimiz olan tıbbiye 3 sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ın önderliğinde tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı tıp mesleği mensuplarının savunma hareketi olarak kayıtlara geçmiştir.” dedi.

“TÜRK HEKİMLERİ KENETLENDİLER”

Suluoğlu “Bu milletin hekimleri , bu milletin yeniden diriliş için o gün nasıl kenetlendiler ise bizler de bugün Büyük ve Güçlü Türkiye olma yolunda ülkemize ve milletimize her zamankinden daha çok bağlı, her zamankinden daha çok kararlıyız. Unutulmamalıdır ki, hekimler ve sağlık çalışanları, insan hayatının kıymetini en iyi bilen insanlarız. Bir canı kurtarmayı, bütün insanlığı kurtarmakla eşdeğer sayan anlayışın sahipleri olarak bizler milletimin uğruna zaman ve koşul mefhumu gözetmeksizin gece gündüz çalışmakta zor meşakkatli bir görevi icra etmekteyiz. Bugün Ankara’da ki Tıp Bayramı Programı münasebetiyle aramızda olmayan Sağlık müdürümüz Op. Dr. Mehmet Burak Öztop’un tıp bayramı mesajıyla konuşmamı bitiriyorum “Sağlıklı birey Sağlıklı bir toplum bilimciyle en özel insanlık hizmetini yerine getiren kıymetli meslektaşlarımın ve tüm sağlık çalışanlarını Tıp Bayramı kutlu olsun” Serap Tetik Acar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu