Köşe Yazıları

Sağlıklı Beslenmenin Temelleri

Selam sevgili okuyucularım, bugün sizlerle sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine değineceğim. Sağlığınızı korumak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden birisidir. Aslında bu ve sağlıklı beslenme ve fiziksel olarak aktif olma gibi yaşam seçimleriniz ve alışkanlıklarınız yoluyla prematüre kalp hastalığı ve felçlerin %80’e kadarı önlenebilir.

Sağlıklı Beslenmenin Temelleri… Düzgün ve sağlıklı bir diyet, aşağıdakileri yaparak kalp hastalığı ve inme riskinizi azaltmanıza yardımcı olma ihtimali var:

  • kolesterol seviyenizi iyileştirmek
  • kan basıncınızı düşürmek
  • vücut ağırlığınızı yönetmenize yardımcı olur
  • kan şekerinizi kontrol etmek.

Sağlıklı ve dengeli beslenme nasıl olur?

Kanada’nın Yemek Rehberi, her gün çeşitli sağlıklı yiyecekler yemeyi önerir. Bu, bitki bazlı gıdaları daha sık yemeyi ve yüksek oranda işlenen veya aşırı işlenen gıdaları daha az seçmeyi içerir.

Sağlıklı bir diyet şunları içerir:

İlgili Makaleler
  1. Bol sebze ve meyve yemek

Bu en önemli beslenme alışkanlıklarından biridir. Sebzeler ve meyve besinlerle (antioksidanlar, vitaminler, mineraller ve lif) doludur. Beraberinde, sizi daha uzun süre tok tutarak sağlıklı kilonuzu korumanıza yardımcı olur. Her öğün ve ara öğünde tabağınızın yarısını sebze ve meyve ile doldurun.

  1. Tam Tahıllı Gıdaları Seçmek

Tam tahıl kullanılarak hazırlanırlar. Tam tahıllı gıdalar, daha uzun süre sağlıklı ve tok kalmanıza yardımcı olacak lif, protein ve B vitaminleri içerir. Beyaz ekmek ve makarna gibi işlenen veya rafine olan tahıllar yerine tam tahıllı seçenekleri tercih edin. Tabağınızın dörtte birini tam tahıllı yiyeceklerle doldurun.

  1. Proteinli yiyecekler yemek

proteinli gıdalar baklagiller, sert kabuklu yemişler, tohumlar, soya peyniri, güçlü soya içeceği, balık, kabuklu deniz ürünleri, yumurta, kümes hayvanları, yabani av eti dahil yağsız kırmızı etler, az yağlı süt, az yağlı yoğurtlar, az yağlı kefir ve yağ ve sodyum içeriği düşük peynirleri içerir.

Protein, kemiklerin, kasların ve cildin oluşmasına ve korunmasına yardımcı olur.

Her gün protein yiyin.

Her hafta en az iki porsiyon balık yemeye çalışın. Dahası, bitki bazlı yiyecekleri daha sık seçin.

Süt ürünleri harika bir protein kaynağıdır. Daha az yağlı, tatlandırılmamış seçenekleri seçin.

Tabağınızın dörtte birini proteinli yiyeceklerle doldurun.

  1. Yüksek ve ultra işlenen gıdaları sınırlamak

Yüksek oranda işlenen gıdalar genellikle ultra işlenen olarak adlandırılır. Orijinal besin kaynağından değiştirilen ve birçok katkı maddesi içeren yiyeceklerdir. İşleme sırasında, genellikle vitaminler, mineraller ve lif gibi önemli besinler ortaya çıkar. Tuz ve şeker ilave oldu. İşlenen gıda örnekleri şunları içerir: hızlı yiyecekler, sosisli sandviçler, cipsler, kurabiyeler, dondurulmuş pizzalar, şarküteri ürünleri, beyaz pirinç ve beyaz ekmek. Bazı minimum düzeyde işlenen gıdalar tamamdır. Bunlar bir şekilde biraz değişmiş ancak endüstriyel olan az miktarda katkı maddesi içeren besinlerdir. Minimum düzeyde işlenmiş gıdalar, temel besin maddelerinin neredeyse tamamını korur.

  1. Suyu tercih ettiğiniz içecek haline getirmek

Su, diyete kalori eklemeden sağlığı destekler ve hidrasyonu destekler.

Enerji içecekleri, meyveli içecekler, %100 meyve suları, alkolsüz içecekler ve aromalı kahveler dahil olmak üzere şekerli içecekler çok fazla şeker içerir ve besin değeri çok azdır veya hiç yoktur. Devamında, farkında olmadan boş kalori içmek kolaydır ve bu da kilo alımına neden olur.

Ayrıca, %100 meyve suyu olsa bile meyve suyundan kaçının. Meyve suyu, meyvenin bazı faydalarını (vitaminler, mineraller) içermesine rağmen, meyveden daha fazla şeker ve daha az lif içerir. Meyve suyu yerine meyve suyu tüketilmemelidir. Kanadalılar meyvelerini yemeli, içmemeli.

Güvenli içme suyu bulunmadığında susuzluğunuzu kahve, çay, şekersiz az yağlı süt ve önceden kaynatılmış su ile giderin.

..Sağlıklı Beslenmenin Temelleri…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu