GündemÖzel Haberler

Savaştepe’ye Tıbbiyeli Hikmet Anıtı

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan Oda yönetimi olarak koydukları hedefleri anlattı ve hekimlerin sorunlarına değindi.14 Mart’ta düzenlenecek Oda etkinliklerinide anlatan Uçan ‘dolu dolu bir programımız var’dedi.

 

 

Uçan, Büyükşehir Merhaba Gazetesine yaptığı değerlendirmede ‘Hekim Meclisi’ni önemsediklerini ifade ederek farklı ilçelerde hekimlerin yaşadığı farklı sıkıntıların olduğunu belirtti.Yapılan toplantılarla istişarelerin gerçekleştirildiğini ve çözüm için konuştuklarına vurgu yaptı.

 

Balıkesir’de Tabip Odası 14 Mart Tıp Bayramına hazırlanıyor. Dolu dolu etkinlik takvimi çıkartan Oda yönetimi bu yıl 6 -10 Mart Tarihleri arasında Futbol, Satranç, Tenis, ve Masa Tenisi müsabakaları gerçekleştirecek.11 Mart’ta  Savaştepe’de anlamlı bir etkinliğe imza atacak.

 

‘BİNA YAPACAĞIZ’

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, ‘ Biz yönetime geldiğimizde öncelikle ve özellikle tabip odası binası yapalım istiyorduk. Binayı şuanda Diş hekimleri ile birlikte kullanıyoruz. Birde 7 yıldır hasbelkader derginin çıkmasında da benim katkım vardı. Şimdi ikinci bir dergi çıkardık. ‘Bato aktüel’ isimli. Onunda 6’ncı sayısına geldik. Oradan reklam gelirleri ve diğer katkılar ile belli bir seviyeye geldik. Gelirlerle birlikte bir arsa bekliyoruz. Düşüncemiz Odamıza bir bina kazandırmak’ dedi. Sıkıntı şuan için arsa diyen Uçan, Şehir İzmir yoluna doğru gelişiyor. Yeni hastane, tıp fakültesi o tarafta. O civarlarda bir beklentimiz olduğu için şimdiye kadar geciktik ’ifadelerine yer verdi.

 

‘HEKİM MECLİSİ’

Yoldaş Kocaer: Hekim Meclisi ile neler planlıyorsunuz?

Necdet Uçan: Hedef olarak koyduğumuz şeylerden biri ‘hekim meclisiydi’ diyen Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, ‘Tabip Odası’nın yönetimi, denetimi, onur kurulu, tabipler birliği delegeleri, İlçe ve hastane temsilcilerinin oluşturacağı bir kurul. Amaç, Erdek’in sorunu farklı, Ayvalık’ın sorunu farklı, merkezin sorunu farklı. Ama yerel olarak ilgili yerlere gidilmeyince o arkadaşları dinlemeyince her şey kâğıt üzerinde kalıyor. O anlamda biz ilk hekim meclisi toplantımızı Kasım ayında Bandırma’da yaptık. O bölgedeki arkadaşlar ağırlıklı olmak üzere toplantıya katıldılar. İkinci toplantımızı geçen ay merkezde yaptık. Katılım gayet iyi oldu. Bundan sonraki ilk toplantımızı Mayıs ayında körfez bölgesinde gerçekleştireceğiz. Her toplantıda da bir sonraki yeri belirliyoruz. Mayıs ayından sonraki toplantımızı da daha uzakta kalan Dursunbey, Sındırgı hattından bir yer olabilir. 3 ayda bir toplantılarımızı yapıyoruz. Yılı o şekilde tamamlamış olacağız. İkinci hedefimiz de temsilcilerimizin sorunlarını, gündeme getirdikleri konuları dinliyoruz. Bir sonraki toplantıda yapılanlar, yapılmayanlar tekrar istişare ediliyor.’ dedi.

 

Yoldaş Kocaer: Farklı ilçelerdeki sıkıntılar neler? Nöbetler konusunda ki düşünceniz bir hekim olarak neler?

Necdet Uçan: Kepsut ve Gömeç entegre. Aile sağlığı merkezleri ile hastaneler entegre olarak çalışıyor. İkisinde de ciddi anlamda nöbet sorunları var. Onlar nöbet sorunlarından dertliler. Diğer aile hekimlerinin cumartesi nöbetleri ile ilgili farklı sorunları oluyor. Biz aldığımız o talepleri ikinci basamakta geçici görevlendirmelerle ilgili hastanelerden örneğin Savaştepe’ye, Dursunbey’e kadın doğumcular görevlendiriliyordu. Onları kamu hastaneleri genel sekreterliği ile aile hekimlerinin sorunlarını halk sağlığı müdürlüğü ile, 112 ‘nin biz ilk göreve geldiğimizde ciddi sorunları vardı. Onlarla ilgili olarak da İl Sağlık Müdürlüğü ile görüştük. Ciddi aşamalar sağlandı. Amaç tamamıyla ilin sağlık sorunlarının resmini çekmek. Merkezden Erdek veya Gömeç görünmüyor. Oradaki arkadaşların dile getirmesiyle ve mümkün olduğu kadar biz onlar adına burada gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Hem birlik beraberlik olmuş oluyor hem de sorunlar çözülüyor.

 

Yoldaş Kocaer: Balıkesir’de hekimler olarak eksik görülen neler var?

Necdet Uçan: Tabip odası binası ve hekim meclisinden sonra ilk seçildiğimiz gün akşam oturup konuşmuştuk. Balıkesir’de şimdiye kadar çok büyük eksik olarak gördüğümüz Savaştepeli Tıbbiyeli Hikmet Savaştepe’de doğuyor ve 1945 yılında ölüyor. Bizim için çok anlamlı ve bir o kadar da önemli. 14 Mart Tıp Haftası kutluyoruz. 14 Mart’ın anlamı, onların yaptıklarından dolayı geliyor. İstanbul’da İngiliz işgalinin olduğu dönemde, Tıbbiyeli Şahane Mektebini, yani tıp okulu İngilizler tarafından işgal edilmek isteniyor. Tıbbiyeli Hikmet önderliğindeki tıbbiyeli öğrenciler buna karşı çıkıyorlar. Bir araya gelip İngiliz bayrağını indiriyorlar. İki kule arasına Türk bayrağını çekiyorlar ve o gün tıbbiyeli şahanenin de kuruluş yıldönümü, 14 Mart Cumhuriyet’ten sonra tıp bayramı olarak kutlanmaya başlanıyor.  Tıbbiyeli Hikmet Sivas Kongresi’nde temsilci seçiliyor. Atatürk gençlerin de bir temsilcisini istiyor. İstanbul’a giden üç delegeden biri de Tıbbiyeli Hikmet. Ve Sivas Kongresi’nde Atatürk’ün o dönemdeki gücünü biliyorsunuz. Kongrede Atatürk’e şunu söylüyor; “Paşam sonuna kadar yanınızdayız. Sizinle birlikteyiz ama ola ki siz de mandayı savunursanız size de karşı çıkarız” diyor. Atatürk de “Bana da böyle gençler lazım vatanını seven, bu şekilde görüşlerini açıkça dile getiren, tabi ki biz mandaya karşı çıkacağız.” diyor. Ve Atatürk, ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ü oradaki konuşmasında ona cevaben söylüyor.

 

‘ANLAMLI VE ÖNEMLİ’

‘O anlamda Tıbbiyeli Hikmet bizim için önemliydi. Onun içinde 8 aydır bununla ilgili çalışma yürütüyoruz. Sarıkamış’ta subayken çekilmiş tek bir resmi var. Biz heykeltıraş arkadaşlar ile çalıştık ve o resimle çalışmak çok zor olur dediler. Bunun üzerine biz farklı girişimlerde bulunduk. Ankara Balıkesirliler Derneği aracılığıyla genelkurmay arşivleri tarandı. Orada bir fotoğrafa ulaştık. O arada ilginç bir durum oldu. Tıbbiyeli Hikmet  spiker Orhan Boran’ın babası. Orhan Bora’nın oğlu da İstanbul’da beyin cerrahı bir hekim. Burak Orhan Boran. Onunla bağlantıya geçtik. Ona da sorduk. İstenilen resmi bulduk. Heykeltıraşlar şu anda onu tamamlıyor. Savaştepe Belediyesi’yle görüştük. Sağ olsunlar çok yardımcı oldular. Anıtın konulacağı yer konusunda kaymakam bey de katıldı. Birlikte yer belirlendi. 11 Mart’ta bizim programımızda da var zaten. Aynı gün öğleden sonra da bir panelimiz var zaten. Baro konferans solunun da. Gecesinde de geleneksel tıp balomuz var.

 

REFERANDUM MU?

Referandum ile ilgili bizler demokratik kitle örgütleriyiz. 2 yılda bir seçimle gelen demokrasiye, çoğulculuğa inanan örgütleriz. Referandum da iki yönde de oy kullanacak arkadaşlarımız var. Biz çoğulculuk gereği, demokrasiye inancımız gereği ona yönelik davranacağımız.  Meslektaşlarımız arasında bir anket ve çalışma yapmadık. Binin üzerinde hekim var. Hekimler neyi nasıl yapacaklarını en doğru seviyede karar verecek insanlar diye düşünüyorum.

 

Yoldaş Kocaer

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu