GündemÖzel Haberler

“SEBZEDE KDV SIFIRLANSIN”

Balıkesir Sebze ve Meyveciler Odası başkanı Ayhan Baydan pazar fiyatlarını ve pazar esnafının sorunlarını değerlendirdi. Başkan Baydan sebze ve meyvede KDV’nin sıfırlanmasını talep ederken tüketicileri semt pazarlarını tercih etmeye çağırdı.

 

“PAZARDA FİYATLAR UYGUN”

Başkan Baydan bu aylarda üretimin yüksek olduğu için Pazar fiyatlarının da uygun olduğunu belirtti. Baydan “Şu dönemlerde pazarda fiyatlar uygun. Çünkü Balıkesir bir üretim merkezi. Bununla birlikte özellikle bu aylar sebze ve meyvenin en çok olduğu aylar. Bunlar ise pazardaki fiyatları belirleyen temel etkenler. Domates 1 ile 1,5 Tl arası, Elma yeni çıktığı için 5 Tl, bunların haricinde; biber, patlıcan, kabak, salatalık gibi ürünler  1 ile 3 lira arasında seyrediyor. Bu bakımdan fiyatlar gayet uygun . Bildiğiniz gibi bu ay gerek Balıkesir için gerekse ülkemizin çeşitli illeri için salça zamanıdır. Bu yönüyle de domates fiyatlarının uygun olması vatandaşların kışlık hazırlıklarını yapması için olanak sağlıyor. İnsanlar bu aylarda sebze ve meyve ihtiyaçlarını gönül rahatlığıyla pazarlardan karşılayabilirler. “dedi.

“ESNAFIN EN ZAYIF OLDUĞU AYLAR”

Temmuz ve ağustos aylarının sebze ve meyve satışı yapan esnafları için en zor dönem olduğunu belirten Baydan: “Şu dönemler sebze ve meyve satışı yapan esnaflarımız için en zor dönemler. Çünkü bu dönemlerde tüketicilerin de evlerinde kendi ürettikleri sebze ve meyveler oluyor. Bu dönemlerde esnafımız fazla kazanamıyor. Sebze ve meyve bol olduğu için esnaflarımızın kazancı da düşüyor. Esnafımızın  ortalama yüzde 5 civarında bir kazancı oluyor. Temmuz ve Ağustos ayı esnaflarımızın en zayıf zamanıdır. Zaten çoğu esnaf da bu aylarda çalışmıyor. Üretici kardeşlerimiz köyde ürettikleri sebze ve meyveleri pazarda satıyorlar. “ ifadelerini kullandı.

 “KDV SIFIRLANIRSA ESNAF DA TÜKETİCİ DE RAHATLAR”

Baydan, “Sebze ve meyve işiyle uğraşan esnaflar başta olmak üzere esnafın da ciddi sorunları var. Bu yıllardan beri böyledir. Esnaf her zaman sıkıntılıdır. Esnaflık çok zor bir iştir.  Bizim esnaflarımız sabah saat 02.00’de mesaiye başlıyorlar. Hale gidip sebze meyve alıyor, tezgahını açıyor, temizlik vs. işlerini yapıyor ve akşam hava kararıncaya kadar pazarda duruyorlar bu başlı başına bir sıkıntı zaten.  Esnafımız en temel sıkıntısı KDV’nin %8 olması. Gıda ürünleri için bu KDV oranı çok yüksek. Belki fiyatlar 1 tl olduğunda  bu KDV tüketiciyi ve esnafı çok etkilemiyor, fakat sebze fiyatlarının 3-4 lira seviyelerine yükseldiği dönemlerde ciddi bir maliyet oluyor bu. Tüketici ucuz almak istiyor, satıcı kar etmek istiyor bu dengenin sağlanması gerekiyor. Büyüklerimiz gazete ve medya organlarından bunları takip edip bu duruma çözüm bulmalılar. Sebze ve meyve satışların KDV %0 olmalı. Bu şekilde maliyetlerin azalacağına ve tüketicinin de daha uygun fiyatlarla alış verişlerini yapacaklarına inanıyorum. Sebze diğer gıdalara benzemiyor. Biz günlük mal alıyor, günlük fatura kesiyoruz. Diğer taraftan poşete de ciddi sorun var. Poşetin kilosu 20 Tl ve poşette de ciddi miktarda bir KDV var. Tüketici ürünlerini rahat taşısın diye poşete koyuyoruz ve bunu da bize günlük ortalama 70-80 lira gibi bir poşet masrafı oluyor esnafın. Bu ve bunun gibi girdilerin düşmesi gerekiyor. “

“HAYDİ BALIKESİR SEMT PAZARINA”

Semt pazarlarının birçok yönden marketlerden daha uygun olduğunu belirten Ayhan Baydan “Türkiye’nin en büyük marketi biziz.”dedi. Baydan “Son olarak şunu belirtmek istiyorum ‘Haydi Balıkesir, alış verişte semt pazarlarını seçin’ diye bir çağrımız var bizim. Bu çağrıyı bir kez daha yinelemek istiyorum. Türkiye’nin en büyük marketi biziz. Pazarcılarız. Pazarlarda her türlü meyve ve sebzeyi bulmanız mümkün. Semt pazarlarında bulamayacağınız meyve veya sebze yoktur. Pazarda; ıspanak, pırasa, madımak, ısırgan otu… aklınıza ne geliyorsa var pazarlarda.  Bu çeşitlerle birlikte fiyatlar da uygun. Marketlerle kıyasladığımız zaman fiyat alternatifi de var. Ancak marketler öyle değil. Tek fiyat var marketlerde. Bunlarla birlikte Balıkesir pazarcısı bütün masrafını yine Balıkesir’de yapıyor. Marketler öyle değil. Burada kazanılan para başka illere taksim oluyor. Bu yönüyle de şehrimizin ekonomisini canlandırmak adına semt pazarlarının önemli olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple tüketici kardeşlerimizden semt pazarlarını tercih etmelerini istiyoruz.”

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu