Gündemİlçe HaberleriKöşe Yazıları

Şeker Hastaları Ne Yemeli?

Çoğu kişi diyabeti “şeker hastalığı” olarak bilir. Oysa bu, işin sadece bir yanıdır. Basitçe diyabet kan dolaşım sisteminde yüksek düzeyde glikoz (şeker) yapılanmasıyla görülen kronik bir hastalıktır.

Diyabetin genel belirtileri: Artan açlık, Artan susuzluk, Kilo kaybı, Sık idrara çıkma, Bulanık görüş, Aşırı yorgunluk, İyileşmeyen yaralar. Diyabet, kan dolaşımınızda şeker veya glikoz seviyelerinin yükseldiği kronik bir tıbbi durumdur.

Tip 2 diyabet yavaş gelişir. Erken belirtiler arasında şunlar olabilir: sürekli açlık, enerji eksikliği, yorgunluk, kilo kaybı, aşırı susuzluk, sık idrara çıkma, kuru ağız, kaşınan cilt, Hastalık ilerledikçe semptomlar daha şiddetli ve potansiyel olarak tehlikeli hale gelir. Kan şekeri seviyeleriniz uzun süredir yüksekse, belirtiler şunları içerir; maya enfeksiyonları, yavaş iyileşen kesikler veya yaralar cildinizdeki koyu lekeler, ayak ağrısı, uyuşma hissi Bu semptomlardan iki veya daha fazlasına sahipseniz, doktorunuza gidin. Tedavi edilmezse diyabet hayatı tehdit eder.

Tip 2 diyabetin nedenleri

İnsülin, doğal olarak oluşan bir hormondur. İnsülin, glikozun kan dolaşımınızdan vücudunuzdaki hücrelere taşınmasına yardımcı olur ve burada enerji için kullanılır.

Ayrıca, Tip 2 diyabetiniz varsa vücudunuz insüline dirençli hale gelir. Vücudunuz artık hormonu verimli kullanamaz. Bu, pankreasınızı daha fazla insülin yapmak için daha çok çalışmaya zorlar. Zamanla bu, pankreasınızdaki hücrelere zarar verir. Sonunda, pankreasınız herhangi bir insülin üretemeyebilir.  Yeterli insülin üretmezseniz veya vücudunuz onu verimli bir şekilde kullanmazsa, kan dolaşımınızda glikoz birikir. Bu, vücudunuzun hücrelerini enerjiye aç bırakır. Doktorlar bu olaylar dizisini neyin tetiklediğini tam olarak bilmiyorlar.

Tip 2 diyabeti yönetmek için şu ipuçlarını izleyin:

Diyetinize lif ve sağlıklı karbonhidratlar açısından zengin yiyecekler ekleyin. Meyveler, sebzeler ve tam tahıllar yemek, kan şekeri seviyenizi sabit tutmanıza yardımcı olacaktır .

Düzenli aralıklarla yemek yiyin

Kilonuzu kontrol edin ve kalbinizi sağlıklı tutun. Bu, rafine karbonhidratları, tatlıları ve hayvansal yağları minimumda tutmak anlamına gelir. Kalbinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olmak için günde yaklaşık yarım saat aerobik aktivite yapın. Egzersiz, kan şekerini kontrol etmeye de yardımcı olur.

Tip 2 diyabet için diyet

Diyet, kalbinizi sağlıklı ve kan şekeri seviyelerini güvenli ve sağlıklı bir aralıkta tutmak için önemli bir araçtır. Tip 2 diyabet hastaları için önerilen diyet, hemen hemen herkesin uyması gereken diyettir. 

Ayrıca Programa göre yemek ve atıştırmalık yiyin.

Besin değeri yüksek ve  kalorisi düşük çeşitli yiyecekler seçin. Fazla yememeye dikkat edin. Yiyecek etiketlerini yakından okuyun.

Kaçınılması gereken yiyecek ve içecekler

Son olarak, tamamen sınırlamanız veya kaçınmanız gereken bazı yiyecek ve içecekler vardır. Bunlar şunları içerir:

doymuş veya trans yağlarda ağır yiyecekler, sığır eti veya karaciğer gibi organ etleri,

işlenmiş etler, margarin, beyaz ekmek, simit gibi unlu mamuller, atıştırmalıklar, meyve suları dahil şekerli içecekler,

yüksek yağlı süt ürünleri, makarna veya beyaz pirinç.

Daha fazlası için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu