GündemDünyadan HaberlerEğitimGörüntülü Haberler

“SEMPOZYUM BALIKESİR’E YENİ İSİM KAZANDIRABİLİR”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Türk Ocakları Balıkesir Şube Başkanı Tahir Korucuoğulları ve BAÜN rektör yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Narlı, 19-22 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek olan “Milli Mücadelenin 100. Yılında Kuva-yi Milliye Şehri Balıkesir” sempozyumu öncesinde basın toplantısı düzenlediler. Bilimsel ve tarihsel bir sempozyum olacağını belirten Korucuoğulları, sempozyumun Balıkesir’e İstiklal Madalyası’nın kapısını açacağını söyledi.

 

Balıkesir Valiliği, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Türk Ocakları Balıkesir Şubesi tarafından “Milli Mücadelenin 100. Yılında Kuva-yi Milliye Şehri Balıkesir” konulu bir sempozyum düzenlenecek. 7 Ülkeden katılımın olacağı sempozyumda Milli Mücadele dönemine dair bilimsel bir çalışma ortaya koyacaklarını söyleyen Türk Ocakları Balıkesir Şube Başkanı Tahir Korucuoğulları, “Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan, Tataristan, Makedonya, Kıbrıs, Gagavuzya’dan katılımlar olacak. Balıkesir’de uzun zaman sonra böylesine uluslararası bir sempozyum düzenlemesi oldukça mutluluk verici” ifadelerini kullandı.

KORUCUOĞULLARI “YİĞİT BALIKESİR NEDEN OLMASIN?”

Sempozyumun Balıkesir’e İstiklal Madalyası’nı verilmesinin de önünü açacağını söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Ziya Tan Belediye Başkanı olduğu dönemde Balıkesir için İstiklal Madalyası istiyorduk. Bir klasör bilgi ve dokümanlar hazırlandı. TBMM’ye götürüldü. 2002 senesinde İstiklal Madalyası ile ilgili teklifimiz orada kaldı. Daha sonrasında CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın bu konuya dair kanun teklifi vermiş. Ama bir sonuç almak mümkün değil. Bu sempozyumun Balıkesir’e getireceği en önemli kazanımlardan bir tanesi de bu hak ettiğimiz İstiklal Madalyasını almak olacak. Biz bu madalyayı çoktan hak etmiştik ama nedense bu madalyayı bir türlü alamadık. Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Başkanımız önderliğinde bizim de gayretlerimizle İstiklal Madalyası’nı TBMM’den talep ettiğimizi öneren bir karar çıktı. Bütün partiler tek yürek oldu. Tüm milletvekillerimiz de bu kanun tekliflerine imza atacaklarına söz verdiler. Ümit ediyorum ki bu karar TBMM’ye sunulacak. İnşallah gecikmiş olan bu karar uygulanır ve inşallah bir ön isim bile alabiliriz. “Yiğit Balıkesir” olabilir mesele. Ama önce İstiklal Madalyasını almamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

KORUCUOĞULLARI “ÜST DÜZEY YABANCI KATILIMCILAR”

Bakanlar, Milletvekilleri ve akademisyenlerin geleceği sempozyumda milli mücadele ve Balıkesir ele alınacak. 24 Haziran 1920’de işgal yılları başladığında Balıkesirliler Balıkesir dağlarını Yunanlılara bırakmadı. Balıkesir’in kahraman evlatları bu çetelerle birlikte düzenli Türk ordusu’nun harekete geçeceği haberini alınca, tüm köyleri organize ederek düşman karakollarına, haberleşme hatlarına, düşmanın geçeceği yollara nasıl müdahale edileceği ile ilgili plan yaptılar. Artık her köy nerede ne yapacağını biliyordu. Yapılan bu direniş hareketleri düzenli ordu kurulması çalışmalarına zaman kazandırdı. Bu bakımdan milli mücadelenin Balıkesir safhası mahalli olarak kalmayıp, Türkiye genelindeki mücadelenin en büyük kanadını oluşturdu” ifadelerini kullandı.

NARLI “BİLİMSEL BİR SEMPOZYUM

Prof. Dr. Mehmet Narlı, “Balıkesir milli mücadelede çok önemli bir yere sahip. Bu çerçevede düzenlediğimiz sempozyumun geniş katılımlı olması çok güzel. Bu sempozyum hem kültürel açıdan hem de üç kurumun birlikte neler yapabileceğini göstermesi açısından son derece önemli. Sempozyumda 160’ı geçen bildirilerimiz var. Bildiri sunanların dışında davetli katılımcılarımız var. Bunlar kendi alanlarında ve Balıkesir’i ilgilendirecek konularda uzman kişiler. Bir de kurumları temsilen davetlilerimiz var. Böyle bir sempozyumun Balıkesir’de olması bizi gerçekten mutlu ediyor. Bu açıdan Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz Bey’in destekleri için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

YILMAZ “BALIKESİR’İ TARİH KİTAPLARI YAZMALI”

Sempozyumla ilgili konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Adaylığım süresinde Türk Ocakları’na gittiğimde şunu konuştuk; Balıkesir Kuva-yi Milliye şehri diyoruz ama tarih kitaplarında Balıkesir metin olarak geçmiyor. Atatürk’ün Samsun’a çıkışı, Erzurum ve Sivas kongreleri üzerinde çok duruluyor. Ege’de yapılan mücadelenin hep satır aralarına yazıldığını görüyoruz ama Balıkesir’de milli mücadele 16 Mayıs’ta resmen başlamış. Biz bunun yeni nesil öğrenciler tarafından bilinmesini sağlamak, milli eğitim kitaplarına da girmesini sağlamak istiyoruz. Bu yaptığımız çalışmaların bilimsel bir veriye dönüşmesi ve onun kayıt altına alınmasını sağlamak için çalışıyoruz” dedi.

YILMAZ “ BİLİMSEL VE TARİHSEL ÖNEME SAHİP”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Ben sadece Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı değilim aynı zamanda Balıkesir Güçlendirme Vakfı Yönetim Kurulu Yönetim Kurulu Başkanıyım. Orada da bunun için yapacağımız akademik çalışma söylemle, hamasetle değil, tarihi vesikalarla Milli Mücadelede Balıkesir’in yeri tescili ve zabıt altına alınması çok önemli. Biz de bunun için çalışacağız. Balıkesir’in milli mücadeledeki yeri çok önemli. Bunu da bilimsel olarak ortaya koyma gerekliliği ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu. Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu