Özel HaberlerGündem

SEN DE HAYAT VER

Balıkesir Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. İlhami Kaymaz, son yıllarda Balıkesir’de kan bağışı oranının arttığını söylerken, Ramazan ayı öncesi vatandaşları kan bağışı yapmaya davet etti.

Acil durumlarda hayat kurtaran ve süreklilik arz eden kan bağışında Balıkesir Türkiye ortalamalarının üzerinde. Son yıllarda kan bağışında duyarlılığın arttığını söyleyen Balıkesir Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. İlhami Kaymaz, kan vermek isteyenlerin nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı.

‘Balıkesir Türkiye Ortalamalarının Üzerinde’

Kan bağışında Balıkesir’in hızlı bir gelişme gösterdiğini söyleyen Balıkesir Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. İlhami Kaymaz, ‘Balıkesir olarak kan bağışı seviyemiz oldukça iyi. Geçmiş yıllara oranla kan bağışında duyarlılık arttı. Şehrimiz bu açıdan oldukça iyi durumda. Ama tabi belli dönemlerde kan bağışında azalmalar görebiliyoruz. Mesela Ocak-Şubat aylarında kan bağışı azalıyor’ ifadelerini kullandı.

‘Ramazan’da Düşüyor’

Ramazan ayında kan bağışının düştüğünü söyleyen Balıkesir Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. İlhami Kaymaz, ‘Ramazan ayında kan bağışı oranı düşüyor. Havalar da ısınıyor.  vatandaşlarımız kan vermek için çekiniyor. Biz de Kızılay Şubemiz ile beraber Ramazan öncesinde kan bağışı etkinliği yapmaya karar verdik. Biraz daha kan stoklarımızı doldurarak Ramazan ayına biraz daha hazır bir şekilde girmeyi hedefledik’ ifadelerini kullandı.

’33 Bin Hedefini Aşacağız’

Geçen yıl içerisinde 3 bin ünite kadar kan bağışı aldıklarını söyleyen Balıkesir Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. İlhami Kaymaz, ‘Geçen yıl oldukça başarılı bir çalışmayla yaklaşık 33 bin ünite kan bağışı almıştık. 2017 yılı itibariyle bu rakamı aşmayı planlıyoruz. Bu konuda da vatandaşlarımızdan beklentimiz yüksek’ ifadelerini kullandı.

‘Başka Bir Alternatifi Yok’

Kan ihtiyacının elzem olduğuna dikkat çeken Balıkesir Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. İlhami Kaymaz, ‘Kan bir hastaya lazım olduğunda onun kesinlikle bir telafisi yoktur. Ve bu durumun tedavisi de yoktur. Bunun da tek kaynağı insandır. İnsanlar bu kanı verecekler ki insanlar da bu kanı kullanabilsinler. Bir doktor hastasına kan gerektiğini söylüyorsa artık elinde başka alternatifi yok demektir. Bu tedavinin de tek kaynağı insan olduğunda vatandaşlara da önemli görevler düşüyor. Stoklarda kan olsun ki zor durumdaki hastalara hemen yetişelim. Bizim bütün amacımız bu. Balıkesir Kızılay olarak da buna dikkat ediyoruz’ şeklinde konuştu.

‘Kimliklerinizi Unutmayın’

Kan bağışı verirken kimliklerin mutlaka bulundurulması gerektiğini söyleyen Balıkesir Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. İlhami Kaymaz, ‘Kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımızın öncelikle kimliklerini yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Kimliği bulunmayan vatandaşlarımızdan kan alamıyoruz. Kimlik bulundurmak yasal bir zorunluluk. Tok olmak gerekiyor. Aç karnına olan kişilerden kan alamıyoruz. Baş dönmesi, terleme, tansiyon düşmesi gibi durumlar olabiliyor. Vatandaşlarımızın o nedenle tok karnına kan bağışı yapmaları gerekiyor. Kronik hastalığı olan ve o süreçte antibiyotik kullanan vatandaşlarımızdan da kan alamıyoruz. Kendilerini iyi hissetmeleri ve gerçekten önemli. Kanser hastalığı ve böbrek hastalıkları olanlardan da kan alamıyoruz’ dedi.

‘18 Yaşından Büyükler Kan Verebilir’

Kan verme yaşının en düşük 18 olması gerektiğini söyleyen Müdür Kaymaz, ’18 Yaşından büyük herkes kan verebilir. Alt limit 18 üst limit ise 65’e kadar kan alabiliyoruz. Erkekler 3 ayda bir kez olmak üzere yılda dört kez, kadınlar ise dört ayda bir olmak üzere yılda üç kez kan verebilirler’ dedi.N.Merve Yılmaz

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu