SağlıkBalıkesir Merhaba Blog Yazıları

Sık Sık Susayanlar Dikkat!

Sık sık susayanlar dikkat! O hastalığın habercisi olabilir...

Sık Sık Susayanlar Dikkat!

Aşırı susama, istemsiz kilo kaybı ve sık idrara çıkma gibi belirtilerin diyabetin işareti olabileceğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Şahin, çeşitli uyarılarda bulundu. Diyabetin önlenebilir bir hastalık olduğunun altını çizen uzman, dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

“Aşırı susama görülebilir”

Diyabette görülebilecek belirtilere değinen Uzm. Dr. Şahin, “Aşırı susama, sık idrara çıkma, yorgunluk ve açıklanamayan kilo kaybı sık görülen belirtiler olmakla birlikte, bunlardan hiçbiri açık olarak hastada gözükmeyebilir. Yukarıdaki belirtilerden biri veya birkaçı varsa vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir” ifadelerine yer verdi.

Sık Sık Susayanlar Dikkat!

“Kan şekeri takibi yapılmalı”

Uzm. Dr. Şahin, tedavi sırasında dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde açıkladı:
“Diyabetin tedavi ve takibinin yapılabilmesinde hastanın etkin rolünün sağlanabilmesi için hasta eğitimi ve kendi kendine ilaçlarını kullanması, kan şekeri takibi yapabilmesi büyük önem taşımaktadır. Diyabet tedavisi bir ekip işidir. İlgili branş doktoru, hemşire, diyetisyen, diyabet eğitim hemşiresi, göz, nöroloji, diş ve diğer branşlardaki doktorlarınız ihtiyaç duyduğunuzda size yardım edebilir ve öneriler sunabilir.”

Sık Sık Susayanlar Dikkat!

“3-4 ayda bir doktor kontrolü yapılmalı”

Diyabetli hastalarda yiyeceklerin doğru miktarda tüketilmesinin çok önemli olduğunu aktaran İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Şahin, “Beslenme programınız sadece size özeldir. Başka bir hastanın listesi size uygun olmayabilir. Size uygun beslenme programını diyetisyeninize danışarak öğrenin. Bu yüzden yiyeceklerinizi diyetisyeninizin önerdiği miktarlara uygun olarak tüketiniz. Spor vücuttaki şekerin hızla tüketilmesine yardımcı olarak kan şekeri düzeyini dengelemektedir. Ancak spora başlamadan önce mutlaka doktora danışarak tıbbi kontrolden geçilmeli ve yapılabilecek uygun spora karar verilmelidir. Yürüyüş, bisiklet gibi sporlar kolay ve idealdir.

Diyabet hastaları ilaçlarını doktorunun önerdiği şekilde kullanmalıdır. Kan şekerini doktorunun önerdiği sıklıkta ölçmeli ve insülin kullanılması gerekiyorsa doktorunun önerdiği doz ve zamanda, diyabet hemşiresinin gösterdiği uygulamaya göre yapmalıdır. 3-4 ayda bir doktor kontrolü yaptırmalı, yılda bir kez de göz ve nöroloji muayenesi yaptırmalıdır” dedi.

2023 Tus Ve Sts Tip Doktorlugu 2Nci Donem Sinavlari Yarin Olacak 3

 

Kaynak: Haber Merkezi

Diyabetle Mücadelede Müdür Dr. Keskin’den Çağrı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu