GündemÖzel Haberler

Sınırları zorluyor

Domates, son 10 yılın en yüksek fiyatıyla tezgahlarda. Peki diğer sebze ve meyvelerde fiyatlar nasıl? Balıkesir Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Ayhan Baydan’ın değerlendirmesiyle tüm detaylar haberimizde…

 

 

Soğuk hava üretimi etkiledi domates fiyatları uçtu. Sadece Antalya’da üretimi yapılan ve Balıkesir’de 5 liradan 8 liraya kadar fiyatlandırılan domates tezgahlarda. Geçen haftalarda kilosu 15 lirayı gören biber ise 2,5 liraya düştü. Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Ayhan baydan ise pazarlardaki son durumu değerlendirdi.

 

‘Domates Üretimi Antalya’dan’

 

Domates fiyatlarının son 10 yılın en yüksek rakamına ulaştığını söyleyen Balıkesir Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Ayhan Baydan, ‘Ülke gündeminde domatesin fiyatının yüksekliği konuşuluyor. Bu dönem ‘Domates zam şampiyonu oldu’ deniliyor. Zam şampiyonu değil de hava şartlarından dolayı üretimin etkilenmesi nedeniyle bu sene domateste fiyatlar arttı. Bu mevsimde son 10 yılın en pahalı domatesini yiyoruz. Bu sene havaların soğuk seyretmesinden dolayı domateste üretim azaldı. Sadece Antalya’dan Türkiye’nin her yerine domates gönderiliyor. Ulaşım ve maliyeti hesaplanırken de bu fiyatı artırıyor. Balıkesir’e bin kilometre yoldan gelen salatalık, patlıcan, kabak, biber fiyatlarını hiç düşünen yok. Bunlar da 2,5 liradan satışa sunuluyor’ ifadelerini kullandı.

 

’15 Gün İçinde Fiyatlar Düşebilir’

 

Domates fiyatlarının bir süre sonra düşeceğinin mesajını veren Başkan Baydan şu ifadeleri kullandı; ‘Son 10 yılın en yüksek domatesini yiyoruz ama vatandaşlarımız ümitsizliğe kapılmasın. Domates fiyatları 15-20 gün içerisinde düşerek daha makul seviyelere inecektir. Çünkü yeni mahsuller yetişmek üzere. Bir de tabi ara dönem faktörü var. Yeni mahsuller yetiştiği zaman  Haziran ayından itibaren de oldukça uygun fiyatlar sebze ve meyveler tezgahlarda olacak’

 

‘En Uygun Fiyatlar Balıkesir’de’

 

Diğer illere oranla en düşük fiyatlı sebze ve meyvenin Balıkesir’de satıldığını söyleyen Balıkesir Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Ayhan Baydan, ‘Bizim şehrimiz tarımın başkenti. Türkiye genelindeki üretim faaliyetleri elbette şehrimizi de etkiliyor ama Balıkesir, diğer illere göre daha uygun fiyatlarla sebze ve meyve tüketiyor. Domates fiyatları bazı illerde 10 lirayı buldu. Balıkesir’de ise 5 lira. Çeşidine göre en pahalı domates 8 lira’ dedi.

 

‘Haftada 17 Pazar Kuruyoruz’

 

Balıkesir’de Pazar kültürü olduğunu vurgulayan Başkan Ayhan Baydan, ‘Ben 2005 yılında Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı oldum. O zamanlar bizim bir tane kapalı Pazar yerimiz ve eski Salı Pazarı dediğimiz kapalı yerimiz vardı. Ama şu anda haftada 17 Pazar açıyoruz. Haftada 17 Pazar açmamızın müteakibinde 3 tanesi sokak ortasında olmak üzere hemen hemen 13-14 tane de kapalı Pazar yerimiz var. Pazarlarımız düzenli ve kontrollü. Türkiye genelinde önemli bir başarı. Bu başarının en önemli etkeni de şüphesiz belediyelerimiz. İstek ve dileklerimizi ilettiğimizde makul olduğu haliyle Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Karesi Belediyesi ve Altıeylül Belediyesi yetkilileri bizleri dinliyorlar ve imkanlar sağlıyorlar. İnşallah kısa bir süre sonra sokak ortasında kalan o iki Pazar yerimizi de kapatırız. Tüm tüketicilerimiz ve vatandaşlarımız da rahat ederler’ ifadelerini kullandı.

 

‘En Ucuz İşgaliye Bedeli’

 

Pazarcılardan alınan işgaliye bedellerinin yıllardır aynı olduğunu söyleyen Balıkesir Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Ayhan Baydan, ‘İşgaliye bedellerini belediyeler belirler. Bizim belirleme şansımız yok. Biz gerektiğinde belediyelere söylüyoruz. Ama Balıkesir pazarcıları şunu da bilsinler ki 2005 yılında 4-5 metre yerlerin işgaliye bedelleri 5 liraydı. 2017 Yılındayız ve bedel hala 5 lira. Bu yüzden Balıkesir Merkez olarak çok şanslı olunduğunu düşünüyorum. Belediyeler, pazarcıları çok seviyorlar. Pazarcıya değer vermeseler yanımızda bu kadar durmazlar. Ben Manisa, İzmir, Akhisar gibi yerlere de gittim. Oradaki işgaliye bedellerine baktığımızda Balıkesir’deki işgaliye bedeli devede kulak kalıyor. Aylık ya da günlük toplanmasına da belediyelerimiz karar veriyor. Ama Altıeylül Belediyesi her Salı ve Pazar günleri ALBİM arabalarını pazarlara getirerek, pazarcıların ödemelerini rahatlıkla yapabilmesi için imkan da sağlıyor. ’ dedi.

 

‘Pazara Gelin ve Görün’

 

Pazarcıların ve ya aracıların çok paralar kazanmadıklarını ve bu algının yanlış olduğunu söyleyen Baydan, ‘Ulusal medyada ve kamuoyunda yaratılan bir algı var. O da pazarcıların ve aracıların çok fazla kar eklentisi yaptıklarına yönelik. Ama bu doğru değil. Vatandaş semt pazarlarına gelip görsün. Fiyatlarımız ortada. Balıkesir’de tüketilen sebze ve meyveler mevsim şartlarına ve üretim koşullarına göre çok uygun fiyatlarla satılıyor’ dedi.

 

15 Liradan 2,5 Liraya

 

Balıkesir Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Ayhan Baydan, ‘ Balıkesir pazarlarımızda salatalık, patlıcan 2 lira. Kabak 1,5 ve 2 lira arasında değişiyor. Bir zamanlar zam şampiyonu dediğimiz biber 15 liradan satılıyordu. Şu anda 2,5 lira. Yani şimdi tarladan biberin toplanması, ayıklanması ve tezgahlara getirilmesi hep maliyete neden oluyor. Ona rağmen fiyatlar çok uygun’ şeklinde konuştu.

 

‘Haziran’da Bereket Artacak’

 

Haziran ve Temmuz ayı içerisinde Balıkesir’de üretimin artacağını söyleyen Başkan Baydan, ‘Balıkesir’de Ayşebacı, Köseler ve diğer yerlerde henüz domates çıkmadı. Ayşebacı’da salatalıklar çıktı. Salatalıklar, yerli üretim olduğu için Pazar yerlerinde 2 lira ve 3 liradan satılıyor. Balıkesir’de bir ay sonra domateste çıkacak. O zaman fiyatlar da düşecek. Haziran ve Temmuz ayları itibariyle vatandaşlarımız hem daha ucuz gıdalar tüketecekler hem de mahsuller çok bol olacak’ dedi.

 

‘Pazara Gelin’

 

Vatandaşları semt pazarlarından alışveriş yapmaya davet eden Başkan Ayhan Baydan, ‘Ramazan’da gelmek üzere. Fiyatlarımız marketlere oranla çok daha uygun. Ben tüm vatandaşlarımızı pazarlara davet ediyorum. Tüketici kardeşlerimizin verdikleri paralar yine Balıkesir’e yol, su, elektrik olarak dönüyor. Üreticimizi, şehrimizi destekleyelim. Alışverişimizi semt pazarlarımızdan yapalım’ ifadelerini kullandı. Merhaba Haber Merkezi

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu