Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemSağlık

Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir?

Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve Tedavi Seçenekleri Nelerdir? Tüm detaylarıyla burada

 

Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir?

Kişilik bozuklukları serimizin ilki şizoid kişilik bozukluğu. Peki Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir? Tüm detaylarıyla burada

Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir?

Öncelikle sosyal ilişkilerde ilgi eksikliği, korunaklı yaşam tarzına eğilim, gizlilik, duygusal soğukluk gibi belirtileri kapsayan bir kişilik bozukluğudur. Bunun semptromları tipik olarak geç çocukluk döneminde veya ergenlik döneminde başlamaktadır. Etkilenen bireyler başkalarıyla yakın ilişki kuramamaktadır. Aynı zamanda zengin ve ayrıntılı bir iç dünya yaratmaktadır.

Psikolojide fantezi, insan beyninin özelliklerinden biri olan hayal gücü yetisiyle mümkündür. Ayrıca net bir zihinsel görüntüyle ifade edilen geniş çaplı zihinsel deneyimlere verilen isimdir. Fanteziler, mutlak olarak imkansız olan senaryolarla ilişkilidir. Nancy McWilliams’ın 2011 yılında gözlediği üzere, şizoid bireylerin en heyecan verici yeteneği, yaratıcılıklarıdır. Bu nedenle de yaratıcılık, genellikle kendini fanteziler şeklinde göstermektedir.

Yaygın Özellikleri
  • Başkalarının duygusal beklentilerine tahammül edememe,
  • Övgü veya eleştiriye karşı bariz kayıtsızlık,
  • Bir dereceye kadar aseksüellik ve kendine özgü ahlaki veya politik inançlar.
  • Doğallıktan uzak konuşma,
  • Çoğu etkinlikten zevk alamama,
  • Yaşamın bir parçası değil de bir “gözlemci” olduğunu hissetmedir.

Bu kişilik bozuklunun nedeni belirsizdir. Ancak diğer kişilik bozuklukları ve şizofreni arasında bazı bağlantılar olduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır. Bunun sonucunda şizoid kişilik bozukluğu, şizofreni benzeri bir kişilik bozukluğu olarak da kabul edilmektedir. Klinik gözlem ile teşhis edilmektedir. Ayrıca diğer zihinsel bozukluklardan (OBS gibi) ayırt etmek çok zordur.

Şizoid bireyler için “intihar” sürekli bir zihinsel tema olabilmektedir. Ancak bunu gerçekten eyleme geçirmeleri pek olası değildir. Bunun yanında bazı belirtileri (örneğin yalnız yaşam tarzı ve duygusal uzaklaşma gibi), ciddi bir intihar girişimi için genel risk faktörleri olarak belirtilmektedir.

 

Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir?
Görsel: Cms V2
Gizli Şizoidler

Pek çok şizoid bireyler, bu kişiliklerinin DSM-5 ve ICD-10 tanımlarında vurgulanan gözlemlenebilen özellikleriyle çelişmektedir. Kısacası, daha ilgi çekici ve etkileşimli bir kişilik sergilemektedirler. İngiliz psikolog Henry James Samuesl Guntrip, bu bireyleri sosyal olarak ulaşılabilen, meraklı ve ilgili etkileşimlerle hareket ettiklerini belirtir. Ancak duygusal olarak geri çekilenleri ve iç dünyalarının güvenliği içinde tecrit edilenleri “gizli şizoidler” olarak sınıflandırmaktadır.

Daha fazlası için tıklayınız.

Detaylı bilgi için evrimağacı'nı ziyaret edebilirsiniz.


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu