GündemÖzel Haberler

Şoförlerin Fehmi Babası

Şoförler Odası Başkanı ve aynı zamanda BESOB Başkanlığını yürüten Balıkesir’in Fehmi Babası Balıkesir’i ve şoförlerini anlattı.

 

 

Toplu ulaşım araçlarından, araç plakalarına, şoförlere ,müşterilere dair her şey röportajımızda.

 

Sahte plakayı önleyecek darphane mührünü aldınız. Balıkesir’de bu yönde sahteciliğe baş vuruluyor muydu? Bundan sonra ne olur?

 

‘Sahte mühür meselesi Allah’a şükür ki Balıkesir’imizde en ufak bir şey yaşamadık. Bununla ne kadar gurur duysak azdır. Basımla ilgili 15 Şoförler Odamızın basım yetkisi var. Bugüne kadar Balıkesir ilimizde yaşamadı ama diğer illerimizde bu yaşandı. Biz buna önlem alabilmek için darphane mührünü şart koştular. Darphaneye mühürlerimizi bastırdık. Benim de TŞOF yönetim kurulu üyesi olmam nedeniyle mühürleri bize teslim ettiler. Biz de arkadaşlarımıza verdik. Bundan onlara daha sağlıklı, daha güvenilir plakalarımız sahte plaka gibi sahte mühür gibi darphanenin bastığı mühür imkansız gibi bir şey. Yapılırsa da belli oluyor. Eskiden gidip kendi bastırıyordu kişiler. Ama şimdi darphane basınca daha sağlam oldu. O yönde dediğim gibi Balıkesir’le gurur duyuyoruz.’

 

Balıkesir’de ulaşım dediğimizde şoförlerimiz akla geliyor ve zaman zaman şoförler eleştiriliyor. Bunlar sizce yerinde eleştiriler mi?

 

Şoför dediğimiz zaman bir anne, baba, abi. Şoför esnafı böyle olmalı ve bizim çoğunluğumuzda gerçekten öyledir. İlk olarak aileler en kıymetlisini şoförlere teslim ediyor. Çocuklarını, teslim ediyor. Biz de bunu bilerek hareket edip gerçekten bir abi, yerine göre gerçekten bir anne, bir baba gibi bu şefkatle, görevimizi en sağlıklı şekilde yapmaya gayret göstermemiz lazım. Balıkesir’imizde 2 bine yakın şoför esnafımız var. Tabi ki taksicisi, taksi dolmuşçusu, minibüsçüsü, köy minibüsçüsü, kamyoncusu bunun içinde. Bizim en büyük handikabımız taksilerde, taksi dolmuşlarda biraz araştırılmadan oraya yakışmayan insanları oraya almamız. Kiraya verirken de ince eleyip, sık dokumadan o aracı  hak etmeyen insanlara vermemiz bunlar bizde daha çok sıkıntı yaratıyor. Bunun da bilincindeyiz. Ama her türlü toplantı, atmosferde şoför esnafı ile toplandığımız zaman devamlı bunu gündeme getiriyoruz. Aracımızı teslim ettiğimiz şoförü iyi inceleyelim. Kaliteli insan bindirelim. Aracımızı kiraya verirsek özellikle. Çünkü kiracı alır ceketini gider. Şoför arabayı yarı yolda bırakır gider. Onun sebebi ilk olarak mal sahibi sonrası da şoförleri temsil ederek de oranın başı olarak bizlere intikal ediyor. Biz de elimizden geldiği kadar ince eleyip sık dokumaya çalışıyoruz. Uyarıyoruz. Ricalarda bulunuyoruz. Bizim de konumumuz ve yaptırım gücümüz fazla yok. Ricacı konumundayız. Esnafımıza izah ediyoruz.

 

Şoförler vatandaşlardan trafik dediğimizde ne istiyor ve ne bekliyor?

 

Bu birkaç kategoriye giriyor. Servis, taksici, hattı minibüs boyutu gibi. Hepsinin farklı farklı beklentileri var. Ama ilk etapta  sevgi saygı. Onları da anlamaları gereksiz yere şoförlere laf atmamaları, onlarla sohbete girmemeleri daha sevgi saygı çerçevesinde götürülmesi gerekiyor düşüncesindeyiz. Seminerlerde her sene servis araçları ile ilgili biliyorsunuz okullar açıldı kapandı servislerle ilgili seminerle de düzenliyoruz. Her zaman bunları anlatmaya gayret gösteriyoruz. Noksanımız var elbet ama inanın ki çevremize bakarak daha iyisini yapmaya o kadar gayret gösteriyoruz ki. Elimizden geleni yapıyoruz. Balıkesir’de servis işi de epey düzene girdi. Daha sağlıklı, düzenli, şefkatli bir şeye girdi. Biz zaten kendi aramızda orayı hak etmeyen bir şikâyet olan kişileri çağırıp, ikazlarda bulunuyoruz. Suç işlediyse bize intikal edenlerden biz ona gereğini yaptığımız halde biz özür diliyoruz. Her gün daha güzele ve iyiye gitmeye gayret ediyoruz esnaf olarak.

 

Farklı illerde Trafik ve Şoförler Odası işbirliği ile denetimlere çıkıldı. Balıkesir’de böyle bir uygulama olabilir mi? Bu yönde bir çalışma isteği ya da önerisi geldi mi?

 

Servislerle ilgili seminer verirken bu işin, belediye, emniyet kanadı gerekirse milli eğitim kanadı ve şoför esnafı kanadı olarak katılıyoruz. Emniyet kanadında ne ilgilendiriyorsa o seminerde sunuyoruz. Sunum da yapılıyor.  Emniyet. Milli eğitim. Belediye kanadında bu güzergah belgelerini hepsini Büyükşehir belediyemizin yetkisinde onlar veriyorlar. Zaten güzergah belgesi olmayan bir servis aracının çalışması da mümkün değil. Çalışırsa da 3 bin liraya yakın cezası ve 2 ay trafikten men cezası var ki bu da ağır bir ceza. Bunu da kolay kolay kimse göze alamıyor Belediye kanadı da onlar sunuyor. Araçlarımız her sene fenni muayeneden geçer gibi belediyeden muayeneden geçiyor. Kanunlar neyi istiyorsa arkada okul taşıtı gibi, araç kapılarının otomatik kapı, içeride koltuklarım emniyet kemeri gibi şartlar neyi gerektiriyorsa hepsine bakılıp ona göre onay veriliyor. Onaydan sonra güzergah belgesi alınabiliyor. Onun için bu sistemin de yeni yeni oturdu. Balıkesir’imiz çevre illerde de servis taşımacılığında önde gelen iller arasına girdi. Taksiciliğimiz de böyle. Daha güzele ve doğruya gitmeye çalışıyoruz.

 

Şehir içindeki toplu taşıma araçları yeterli mi? Bu yönde şoförler ne düşünüyor?

 

Toplu taşıma araçları siz de farkındasınızdır. Kampüs hattında 62 tane minibüsümüz vardı. Büyükşehir belediye başkanımızın da gayretleri ile orada uzlaşı sağlanıldı. Allah razı olsun. Başımız sıkıştığı zaman, olması gerekeni istediğimiz zaman kolay kolay bizi geri çevirmiyor. Orada 62 tane minibüsü 62 tane büyük otobüs yaptık. Bunlar tabi ki son model arabalar. Alçak tabanlı, özürlü rampası olan, içeride kamera sistemi olan son model araçlar. Sırasıyla taksi dolmuşlarımız 115 tane, bunları da 8+1 yaptık. Bunlar da aynı kamera sistemli vadilatörlü. Son model araçlar. Daha güzel ve sağlıklı taşımacılık yapmaya başladık. Bunların daha önce 4 kişi taşımalıydı ve yüzde yüz kapasite arttı ve 8’e çıktı. 52 Evler ve GOP minibüsleri 24 tane bunlar zaten tek kooperatifti ikisi. Bunlar birleşti ve tek hat oldu. Onlarda aynı sisteme girdi ve araçlar yenilendi. Şimdi Ayşebacı kooperatifimiz var 29 araçlı. Onlarla araçlarını alıp, en kısa zamanda sisteme dahil olup en sağlıklı şekilde halkımıza hizmet etmeye başlayacaklar. Sadece 7 tane Üçpınar’da var. Onlar da araçlarını değiştirmeye başlamışlar. Onlar da bittikten sonra Balıkesir merkezdeki toplu taşıma araçlarının hepsi bitmiş olacak. Yeterli mi her şeyin daha fazlası, güzeli istenir. Ama başkanımızın da vizyonu ile iyi bir yerlere gelindi. İnşallah daha iyi güzeli olması için hep beraber gayret gösteriyoruz.

 

Balıkesir’deki şoförler Oda başkanı olarak sizden istekleri neler?

 

Oda başkanı demek bir aile reisi gibi. Ben 1992 senesinden beri yöneticilik hayatım var. Kamyoncuların başkanlığından, şoförler odasını yönetim kurulu üyeliğinden, başkanlığımızdan hizmetimiz oradaki başarılarımız bizi buraya kadar taşıdı. Bunlardan binlerce kez Allah razı olsun. Ben de onlara yerine göre abi, kardeş, yerine göre de baba olamaya gayret gösteriyorum ayrım gözetmeksizin. Elimden geleni makul ve mantıklı isteklerde geri çevirmiyorum. Bireysel sorunlarına kadar, mesleki sorunlarına kadar dertler sorunlar bitmez. Ama iyi niyetle sevgi saygı çerçevesi içinde çözmeye çalışıyoruz. Ben o camianın büyük abisi, büyük babası gibi görünüyorum. Kendileri de bunu yakıştırıyor. Tek istediğim. Allah utandırmasın, boynumuzu eğdirmesin. Bu işi bıraktığımız zaman alnımızın akıyla başımız dik toplumun içinde gezebilecek durumda bıraksın. Gerisi teferruat. İşte geldik işte gidiyoruz. Sevgi saygıdan daha güzel bir şey yok.

 

Can emanet edilen toplu taşımadaki şoförlere önerileriniz neler?

 

Kesinlikle binen kişileri  kendilerini onun evladı, annesi, bacısı, çocuğu, babasıymış gibi gördükten sonra, empati yapabildikten sonra söylenebilecek bir şey yok. Empati yapmalı. Benim annem binse, benim oğlum binse, benim eşim binse diye. O zaman daha saygılı davranmalılar. Daha sakin davranmalılar. Esnaf gibi davranmalılar. Hataları elbette oluyor. İnsanız sonuçta ama en aza inmesi hatta hiç olmaması temennimiz.  İnşallah toplumumuza en sağlıklı şekilde hizmet veririz.

 

Büyükşehir Belediyesinin Körfez bölgesine yolcu taşımacılığını başlatıyor. Bu konudaki fikriniz nedir?

 

Burada Uludağ firması ve Balıkesir seyahat büyük araçlar ile çekiyordu. Büyükşehir’imizde oraya daha sağlıklı yolcu taşıyabilmek için bu yola başvurdu. Ama bizim esnafımızın da orda haklarının korunmasını istiyoruz. Onların da mağdur olmasını istemiyoruz. Hizmet hizmettir ama mevcut olan taşımacıların da haklarının elinden alınmaması, ekmeklerinin elinden alınmaması yönünde bir görüşümüz var bu konuda da.

 

Balıkesir ve ulaşım dediğimizde son yıllarda bir değişim hissediliyor. Bu konuda neler yapılıyor ve yapılabilir?

 

Güzelin güzeli var. Şehir içini hallet ama kırsal mahallerimiz var. Buradaki taşımacılık da başlı başına bir sorun. Taşımacılık yasasının getirdiği büyük sorunlar var. 65 yaş meselesi var. 65 yaş üstü için devletimiz der ki para vermeyecek. Bu 65 yaş meselesinde bazılarını istismar edenler var.  İstismar derken bir günde 10- 20 kere araç değiştirip boş yere  orasını meşgul eden insanlarımız var. Bu geçiş aşamasında kırsal kesimlere de güzelce eğilip, oradaki esnafın da mağdur olmaması yönünde hep beraber Ulaştırma Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi olarak, esnaf teşkilatı olarak eğilip, ne esnafın zarar görmesi ne de vatandaşın zarar görmesi. Bu ortak nokta bulunması gerektiğine inanıyorum. Burada en büyük handikap yerelde olan sıkıntılarımızı yerelin yetkisinde ise çözmekse çözüm  oluyor. En sonunda araştırıyoruz, sıkılıyoruz, yerine göre tartışıyoruz. Baktık çözüm yok gidiyoruz Edip başkanımıza. Başkanım sıkıntımız bu Allah aşkına bir çözüm diyoruz. İnan ki gittiğimiz konularda yüzde 95’lere varan tabi ki makul ve mantıklı isteklerde her zaman yanımızda oluyor. Ama genel yasalar ile ilgili sıkıntılarımız var. Genel dediğimiz zaman Türkiye’yi ilgilendiriyor. Orada da öncülük yapmaya çalışıyoruz. Kırsal kesim taşımacılığında sorunlarımız var. Ulaştırma Bakanlığı’na bu defaten gittik, aktardık. Fakat bir türlü  çözüm bulamayınca şöyle bir ortak noktaya vardık. İnşallah referandumdan sonra siyasi kanattan Mahmut Poyrazlı ve Kasım Bostan ,şoför esnafı ve belediye kanadı Türkiye şoförler federasyonu kanadı siyasilerimizin öncülüğünde güzel bir dosya hazırlayıp oraya aktaracağız. Bu sıkıntıları çözmek adına böyle bir ortak görüşe vardık. İnşallah onu da başarırız. Dertlerimizi, sıkıntılarımızı bir nebze de olsa çözüm sağlayabiliriz.

 

Son olarak söylemek istediğiniz bir şeyler  var mı?

 

Bu fırsatı bana yarattığınız için çok teşekkür ediyorum. Sağ olun. Bizim dertlerimiz sorunlarımız bitmez. Tabiri caiz ise bir dokun bir ah işit. Gelin gibi hem ağlarım hem giderim demiş biz de hem sızlanırız hem de yapmaya gayret gösteririz. Tekrardan sizlere teşekkür ediyorum

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu