Köşe Yazıları

Soğuklar Kapıya Dayanınca!..

Malum Havalar soğuyunca kombilerde yanmaya başladı.

Yani Doğalgaz tüketimi ve aylık fatura ödemesi arttı.

Mevcut ekonomik koşulların dayattığı konjonktürde ısınma giderleri de maalesef aylık giderler açısından ciddi bir bütçe haline geldi.

Özellikle de sabit ve dar gelirli kesim açısından her ay yaşanan bir sıkıntı halini aldı.

İlgili Makaleler

Bu durumda da doğalgazdan tasarruf ne kadar mümkün? Sorusu da gündeme geliyor.

Hepimizin malumu üzere, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla doğalgaz faturalarının küçük bir kısmı devlet tarafından karşılanıyor.

Ancak buna ek olarak alacağınız küçük tedbirler doğalgaz kullanımınızda tasarruf sağlamanıza katkı sağlayabilir.

Örneğin, Kombinizi açıp kapatma yerine, ısınması gereken alanın ısısını gösteren bir cihaz kullanarak, ısıyı sabitleyecek şekilde kombiyi sürekli açık tutmak bu tasarruflardan birisi.

Bir diğer önemli husus, binada ısı yalıtımının olup olmadığıdır. Isı yalıtımı olan binalarda doğalgaz tasarrufu, yalıtım olmayan binalara göre, neredeyse yarısı oranında gaz tüketimi tasarrufu anlamını taşıyor.

Özellikle binanın açık cephesi varsa bu tüm ısınma alanını ciddi biçimde etkiliyor.

Çok odalı ev ya da iş yerlerinde kullanılmayan odalarda peteklerin kapatılması marifetiyle de az da olsa tasarruf mümkün elbette. Ama burada da kalorifer peteği kapatılan odanın, diğer odaların ısısını düşürmediğine dikkat etmek gerekiyor.

Kış aylarında artan giderlerin arasında elektrik faturaları da yer alıyor.

Burada da aslında biraz dikkatle az da olsa tasarruf etmek mümkün. Mesela, elektronik cihazların kullanılmadığı esnada prize takılmaması boşuna enerji kaybını engeller. Zira, her ne kadar cihaz kapalıyken enerji kaybı olmaz diye düşünülse de, aslında cihaz kapalıyken de prize takılı olduğu zaman az da olsa enerji sarfına neden olur.

Dolayısıyla Buzdolabı gibi sürekli takılması zorunlu olan cihazların dışında kalanları sadece ihtiyaç duyduğunuz da prize takarsanız enerji tüketiminiz de buna göre azalır.

Birde ışıkların gereksiz yere açık olması var ki bunu yazarken babamın “çıkarken ışığı kapat. Bu tasarruf ülkemiz için gerekli” uyarısı kulaklarımda çınlıyor.

Günümüzde 40 yaş altında ki neredeyse her vatandaş, elektrik kesintisi ya da enerji yetersizliği olayını hiç yaşamadığı için farkında değil. Ben bu tasarrufu her ne kadar aylık faturalarınız için yazsam da,  40 yaş üstü jenerasyon bu tasarrufun ülke adına gerekliliği konusunda da biraz daha bilinçli yapıyordu.

Unutmayın, konforunuzu bozmadan ve biraz dikkatle de tasarruf etmek mümkün.

Yabancı Bir Dil Bilmek

Sebiha Şener

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu