GündemDünyadan Haberler

Sosyal gerçekçi roman yazarı: Orhan Kemal

“Ekmek Kavgası”, “Hanımın Çiftliği”, “Murtaza”, “72. Koğuş” ve “Gurbet Kuşları”nın da aralarında olduğu çok sayıda unutulmaz esere imza atan, roman, şiir ve oyun yazarı Orhan Kemal, ölümünün 49’uncu yılında yad ediliyor.

Gerçek adı Mehmet Raşit Öğütçü olan Orhan Kemal, 15 Eylül 1914’te Adana’nın Ceyhan ilçesinde, avukat Abdülkadir Kemali Bey ile ilkokul öğretmeni Adanalı Azime Hanım’ın çocuğu olarak dünyaya geldi.

Çocukluğunun ilk yılları Adana’da geçen Kemal, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Adana’nın Fransız işgaline uğraması üzerine ailesiyle önce Niğde, sonra Konya, babası Abdülkadir Kemali Bey’in Kastamonu milletvekili olarak 1. Meclis’e girmesinin ardından ise Ankara’da yaşamaya başladı.

Babasının 1930’da Ahali Cumhuriyet Fırkası’nı kurmasının ardından gelişen olaylar sonucu ailesi Suriye’ye zorunlu göç eden Kemal, ortaokul son sınıfta öğrenimini bıraktı.

Orhan Kemal, daha sonra Adana’ya geri dönerek, tarım fabrikalarında işçilik, dokumacılık, ambar memurluğu ve katiplik gibi işlerde çalıştı.

İlk şiirlerini 1939’da askerdeyken yazdı

Milli Mensucat Fabrikası’nda işçi olan Nuriye Hanım ile 5 Mayıs 1937’de evlenen yazarın bir kızı ve 3 oğlu dünyaya geldi.

Yazar Kemal, 1939’da ilk şiirlerini de kaleme aldığı askerlik görevi esnasında, ceza kanununun 94’üncü maddesine aykırı davranıştan 5 yıl hapse mahkum olarak Kayseri, Adana ve Bursa cezaevlerinde yattı.

Bursa Cezaevi’nde tutukluyken, aynı cezaevinde yatan Nazım Hikmet’le arkadaş olan Kemal, ünlü şairin roman denemelerini beğenmesi üzerine şiiri bırakarak roman yazmaya başladı.

Orhan Kemal’in ilk şiirleri Raşit Kemali imzasıyla “Yedigün” ve “Yeni Mecmua”da yayımlanırken ilk düzyazısı, “Baba Evi” romanının bir bölümü olan “Balık” ise 1940’ta Yeni Edebiyat gazetesinde okuyucuyla buluştu.

Hayatın içinden basit konuları, samimi bir dille anlatan ve Panait Istrati ve Maksim Gorki öykülerinden etkilenen yazar, ilk kez 1943’te yazdığı “Asma Çubuğu” öyküsünde Orhan Kemal adını kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu