Türkiye Gündemi

Süper Meyve Aronyanın İlk Hasadı Başladı

Süper meyve aronya, Türkiye’de gittikçe popüler hale geldi. Böylece ilk hasat gerçekleşti.  Faydaları saymakla bitmiyor.

 

Süper Meyve Aronyanın İlk Hasadı Başladı… Süper meyvenin kansızlığa çok iyi gelmesi. Yüksek antioksidan taşıması. Kanser hücrelerini azaltması nedeniyle bir çok hastalığa şifa olduğu hakkında bilgi var.

Süper Meyve Aronyanın İlk Hasadı Başladı

Aronyanın kilosu 200-250 lira arasında satılıyor

Amerika ve Avrupa’dan sonra 2020 yılında Türkiye’de Karadeniz bölgesinde deneme üretimi gerçekleşti. Devamında, olumlu sonuç veren süper meyve aronya, devlet desteğiyle yaygınlaşması beklentiler arasında. Farklı bölgelerde denenen süper meyve Tekirdağ’da da boy göstermeye başladı. Yüksek antioksidan taşıması ve kanser hücrelerini azaltan aronyanın kilosu 200-250 lira arasında değişiyor.

Süper Meyve Aronyanın İlk Hasadı Başladı

İlk Hasat Gerçekleşti

Tekirdağ, Şarköy İlçesi Uçmakdere Mahallesinde 2022 yılında 2,5 dekar alanda 100 fide ile aronya bahçesinin kurulumu oldu. Kurulumu olan aronya bahçesinde ilk hasat gerçekleşti.

Süper Meyve Aronyanın İlk Hasadı Başladı

Faydaları Saymakla Bitmiyor

Aronya, kansızlığa iyi gelmesi, yüksek antioksidan taşıması ve kanser hücrelerini azaltması nedeniyle “süper meyve” adını taşıyor. Aronya ayrıca, kandaki kolesterol seviyesini dengeleyerek damar tıkanıklığı, pıhtı oluşumu, saman nezlesi, sinüzit ve astım gibi hastalıklara engel olduğunun tespiti gerçekleşti. Dahası, aronya, damarları güçlendiriyor.

Süper Meyve Aronyanın İlk Hasadı Başladı

İl Tarım Müdürü Üreticileri Dinledi

İl Tarım Müdürü Oktay Öcal, hasada katılım sağladı. Devamında, üreticiler ile bir araya geldi. Ardından, bitkisel üretimde alternatif tarım ürünlerinin yaygınlaşması ve atıl tarım arazilerinin üretime kazanım olması ile ilgili bilgilendirmeler yaptı. Ayrıca, üreticilerin sorunlarını dinledi. İHA’nın edindiği bilgiye göre devamında, her zaman üreticilerimizin yanında olduklarını ifade etti. Son olarak, ilçede tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğinin arttırılması, alternatif ürünlerin çoğaltılıp kırsal turizm ve bitkisel üretime katkı sağlanması planlanıyor.

Aronya ne zaman; Nisan ayının ortasında beyaz renkli çiçeklere bürünür. Ardından, mayıs ayının üçüncü haftasında aronya çiçekleri meyveye dönüşür. Ayrıca, hasadı ağustos sonu, eylül başında yapılır ve sonbahara doğru aronya fidanlarının yaprakları kızıl rengini alarak yeniden dökülmeye başlar.

Aronya kaç yılda meyve vermeye başlar? Fidanları genellikle dikildikten 2 veya 3 yıl sonra meyve vermeye başlar. Aronya bitkisi çok fazla dikkat ve özen isteyen bir bitki değildir.

..Süper Meyve Aronyanın İlk Hasadı Başladı…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu