Gündemİlçe Haberleri

Tabip Odası “20.Yıla Damga Vuran Devrim”

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, İstiklâlden İstikbâle diyerek Cumhuriyet vurgusu yaptı.

Tabip Odası “20.Yıla Damga Vuran Devrim”

Tabip Odasi 20.Yila Damga Vuran Devrim 1
Tabip Odası “20.Yıla Damga Vuran Devrim”

Oda binasında düzenlenen toplantı ile, “19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa emperyal savaşın yıkıp dağıttığı, bölüp parçaladığı bir ulusun yazgısını değiştirmek üzere Samsun’da Anadolu’ya ayak basıyor, Türk ulusu ayağa kalkıyor, Karadeniz’in kıyısında sessiz-sedasız devrim başlıyordu. Bu, bir dönemin bitişinin, ulusun yepyeni bir sayfasının açılışının tarihidir” dedi.

Tabip Odasi 20.Yila Damga Vuran Devrim 2
Tabip Odası “20.Yıla Damga Vuran Devrim”

Devrimci Dalganın Habercisi

“Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanı sıfatıyla 15 -20 Ekim 1927 tarihlerinde 36 saatte okuduğu Nutuk, içerde ve dışarda 20. yüzyıla damgasını vuran Devrimi’n öyküsüdür. Atatürk, Nutuk’ta iç olayların muhasebesini yapar. Ancak madalyonun öteki yüzünde bir başka gerçek gizlidir. 19 Mayıs 1919’un Asya’nın Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan parçasında başlayan mücadelenin küresel savaş sonrasında ortaya çıkan büyük devrimci dalganın hem habercisi hem de halkası olduğudur. Bu gerçek bizi Devrimin dile getirilmeyen öteki yanına götürür. Yapılan devrim ulusal ve evrensel karakterde ve Asya Devrimlerinin öncüsüdür.”

Cumhuriyet Fazilettir

“Suriye-Filistin’deki hava şöyledir: “Kudüs, Mustafa Kemal’in resimleri ile donatılıyor, Gazze’de Nablus’ta pencerelere Türk bayrakları asılıyor, camilerde dualar okunuyor, Kudüs’teki El Aksa Camiinde büyük bir toplantı yapılıyor, Türk bağımsızlık savaşının kurbanları için bağışlar toplanıyordu. Mustafa Kemal’in İslam dünyasının büyük bölümünde “en popüler kişi” olması bizi şaşırtmamalı, Çünkü bu zafer İslam’ın 19. yüzyıldan beri süregelen ‘bekleyişine’ yanıt veriyordu. Bağımsızlık savaşının ve  Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi’nde; “Ya İstiklal, Ya Ölüm” parolası ile başlatılan Milli Mücadele, Erzurum Kongresi’nde; “Milli iradeyi etkin milli kuvvetleri hâkim kılmak esastır” kararları ile gelecekteki rejimin Cumhuriyet olacağını, ilanından sonra da  Atatürk’ün; “Demokrasi esasına dayanan hükümetlerde hâkimiyetin halka, halkın çoğunluğuna” dayandığını belirttiği üzere “Demokrasi prensibinin en çağdaş ve mantıki uygulamasını sağlayan hükümet şekli cumhuriyettir. Cumhuriyet, ahlaki fazilete dayanan iradedir. Cumhuriyet fazilettir”

Tabip Odasi 20.Yila Damga Vuran Devrim 3
Tabip Odası “20.Yıla Damga Vuran Devrim”

100.Yılı Önemsiyoruz

“Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasının yankılarının bu kadar büyük, bugün yürekleri hoplatmasını Cumhuriyetin ve M. Kemal Atatürk’ün 2000’li yıllarda BOP çerçevesinde uğradığı saldırılardan anlamak mümkündür. Bu nedenle 100. yılı önemsiyor, içselleştirerek, geliştirmek ve dönüştürmek adına üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğimizi bildiriyoruz.

Haber: Elif Şahin

Balıkesir Tabip Odası Başkanı: Hekimler İtibarsızlaştırılamaz

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu