Gündem

TABİP ODASI ŞARBON’A DİKKAT ÇEKTİ

Balıkesir Tabip Odası son günlerde yayılan şarbon hastalığı ile ilgili vatandaşları uyardı. Yapılan açıklamada özellikle Balıkesir’de gerekli önlemlerin alınması gerektiği belirtildi.

Balıkesir Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, ‘’Ülkemize Kurban Bayramı nedeni ile dış ülkelerden çok sayıda canlı hayvan ithal edilmiş olup bu hayvanlarla temas ve etinin tüketilmesi sebebi ile çok sayıda Şarbon vakasına rastlanmıştır. Şarbon hastalığı sporlu bir bakterinin neden olduğu bir hastalık olup hayvanlardan (sığır, koyun, keçi gibi ) insanlara enfekte hayvan ürünleri ile temas, enfekte materyalin solunum yolu ile alınması veya enfekte hayvanların etlerinin tüketilmesi yolu ile bulaşır. İnsanlar arasında bulaş riski çok düşüktür. Akciğer, deri ve barsak hastalığına neden olur.

Yaygın görülen şekli Deri Şarbonu olup tedavisi mümkündür. Özellikle akciğer ve barsak şarbonu tedavisi zor ölümle sonuçlanabilen hastalıklardır.

Hastalığın kuluçka döneminde yapılan testler negatif sonuç verebilmektedir. Kesim sonrası etlerde yapılan PCR testi ile pozitiflik tespit edilebilmektedir. Bu nedenle ilk testin negatif çıkması Şarbon Hastalığı olmadığı anlamına gelmemektedir.

Enfeksiyon kaynağının kontrol altına alınması ve gerekli önlemlerin alınması ile bulaşma önlenebilmektedir.

Bu konuda Veteriner Hekim damgası olmayan etlerin tüketilmemesi, enfekte hayvanlarla temas edilmemesi, enfekte hayvanların karantinaya alınması gerekmektedir. Bu hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kontrol noktalarından geçerken hastalığın tespit edilmesi ve bu aşamada gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Hayvancılığın yaygın olduğu ilimizde de çok sayıda canlı hayvan ithal edilmiş olup halkımızın bu konuda duyarlı olması gerekmektedir’’ ifadelerine yer verildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu