Dünyadan Haberlersinema

Tarihi Yeniden Yazacak Yapay Zeka Anlaşması!

Hollywood Yazarları Tarihi Yeniden Yazacak Bir Yapay Zeka Anlaşmasına Ulaştı!

Tarihi Yeniden Yazacak Yapay Zeka Anlaşması!

Bir grup yazıcı, yapay zekanın kendi çalışmalarına müdahale etmesinin önüne korkuluk kuruyor. Etkileri Hollywood’un çok ötesindeki endüstrilerde de yankı bulacak.

Mayıs ayında, Amerika Yazarlar Birliği’nin grevinden sadece bir hafta sonra, sendikanın müzakere komitesi üyesi ve Charlie’nin Melekleri kitabının yazarı John August, kişisel distopyasını şöyle tanımladı:

“NoraEphron sorunu”; O kadar derin bir yazar olacak şekilde gelişiyor ki, kesin bir hit yapımcısının tarzını taklit edebiliyor.

Sentetik Nora Ephron

Henüz hayata geçmeyebilir. Ancak WGA ile Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) arasında bu hafta yapılan anlaşma, yazarları bunun etkisine karşı koruma konusunda bir miktar yol kat edecek.

Tarihi Yeniden Yazacak Yapay Zeka Anlaşması!

Kısacası sözleşme,

Yapay zekanın herhangi bir senaryo veya tedaviyi yazmak veya yeniden yazmak için kullanılamayacağını şart koşuyor. Yazarlara verilen herhangi bir materyalin yapay zeka tarafından üretilip üretilmediğini stüdyoların açıklamasını sağlıyor.

Ayrıca yazarları, senaryolarının yapay zekayı eğitmek için kullanılmasına karşı koruyor. Sözleşmedeki hükümler senaryo yazarlarının yapay zekayı kendileri için kullanabileceğini de şart koşuyor.

Pek çok meslekten insanın üretken yapay zekanın işleri için geleceğinden korktuğu bir dönemde, WGA’nın yeni sözleşmesi yalnızca oyuncuların grevinin devam ettiği Hollywood’da değil, ABD ve ABD’deki sektörlerde emsal teşkil etme potansiyeline sahip.

Günlük yaşamlar üzerinde büyük etki!

August, “Bu sözleşmede başka hiçbir sendikanın yapamadığını yaptık” diyor. “İlk kez yapay zeka kullanımına uygulanabilir tanımlar ve sınırlamalar koyduk. Bunun yazarların günlük yaşamları üzerinde büyük bir etkisi olacak.”

Tarihi Yeniden Yazacak Yapay Zeka Anlaşması!

Grev, başladıktan 148. günün sonunda resmi olarak sona erdi ve bu, sendika tarihindeki en uzun grevden bir haftadan az bir süre sonra gerçekleşti. Loncanın 11.500 üyesi 2 Mayıs’ta işten ayrıldığında yapay zeka gündemde olan bir konuydu ancak işin durdurulması devam ettikçe yapay zekanın herkesin yeni iş arkadaşı haline gelmesi durumu büyüdü.

Yazarlardan kodlayıcılara ve mimarlara kadar herkes… Teknolojinin hayatlarına ve geçim kaynaklarına nasıl müdahale edebileceğine dair varoluşsal sorularla yüzleşmeye başladı.

WGA’nın sözleşmesindeki yapay zekanın diliyle ilgili

Müzakerelerin, geçici anlaşmanın açıklanmasından hemen önce çözüme kavuşturulduğu bildirildi.

Bu noktada şartlar, yazarlar için bir darbe niteliğinde. Yapay zekanın doğrudan senaryo yazarlarının yerini alamamasını sağlamak için korkuluklar koymanın ötesinde, aynı zamanda daha olası senaryoyu da engelliyorlar. Yazarlardan büyük bir dil modeli veya ChatGPT gibi bir araç tarafından yazılan bir şeyi, bir metin üretmekten daha az ücret karşılığında uyarlamaları veya düzenlemeleri istenecek.

August, şu ifadeleri kullandı: “Bu, maaşımızda bir kriz, kalıntılarımızda bir kriz ve bu sektörde bize yaptırılan şeyleri yapma konusundaki sanatsal yeteneğimizde bir kriz.” Mayısta. (AMPTP başlangıçta yapay zekanın kullanımına ilişkin belirli hükümler yerine “teknolojideki ilerlemeleri tartışmak için yıllık toplantılar” teklif etmişti.)

Tarihi Yeniden Yazacak Yapay Zeka Anlaşması!

Emory Üniversitesi’nden hukuk ve yapay zeka profesörü Matthew Sag,

“Buradaki asıl meselenin ‘Yapay zeka tarafından üretilen materyalin bir yazarın itibarını veya ayrılmış haklarını baltalamak için kullanılamayacağı’ olduğunu düşünüyorum” diyor. 

“Yazarların en büyük endişesinin, stüdyoların, programlarında çalışan yazarların kredisini/tazminatını sulandırmak için yapay zekayı kullanması olduğunu her zaman anlamıştım. Bu anlaşma bu endişeyi gideriyor gibi görünüyor ve birçok yazarın iş akışlarını hızlandırmak için yapay zeka araçlarını kullanmayı seçeceği gerçeğini kabul ediyor. Yazarlara bu konuda gerçek bir seçim bırakmak WGA için önemli bir zaferdir.

Grev hakkında bilgi edinmek için tıklayınız!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu