GündemTürkiye Gündemi

Taşınmaz Ve İkinci El Araç Ticaretinde Değişiklik

Resmi Gazete’de yer aldı. Taşınmaz Ve İkinci El Araç Ticaretinde Değişiklik. Taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde yapılan yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yer aldı.

 

Tasinmaz Ve Ikinci El Arac Ticaretinde Degisiklik

 

” Bu konuda çokça artan şikayetler oldu”

Taşınmaz Ve İkinci El Araç Ticaretinde Değişiklik. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde değişiklik gerçekleşti. Ticaret Bakanlığı yapılan bu değişikliğin vatandaşların mağdur edilmemesi için zorunlu olduğunu iletti. “Son zamanlarda ilan sitelerinde gerçeği yansıtmayan ilanlar var. Fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlar yoluyla vatandaşlarımızın mağdur edildiğini gözledik. Bu konuda çokça artan şikayetler oldu. Bu şikayetlerin bildirilmesi üzerine, etik dışı ve yanlış uygulamaları ortadan kaldırmak için yeni tasarı hazırladık. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte ve İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişikliğe gidilmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır.” İfadelerini kullandı.

Sahte Hesapların Önüne Geçiliyor Olacak

Yönetmelikte yapılan değişiklik ile ilan sitelerinde kendi açık kimliğini gizleyerek sahte hesaplar açılmayacak. Yönetmelik değişikliği ile kişinin kendisine, eşine veya birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan ya da ilana konu taşınmaz veya taşıt sahibi tarafından yetkilendirilmediği taşınmazın veya taşıtın ilana konulması yasak hale geliyor. Bununla birlikte, emlak komisyoncuları ve oto galericileri, sahip oldukları yetki belgeleri ile doğrulama yapmalı. Satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilana koyuyor olacak.

Kimlik Doğrulaması Olacak

Yeni düzenleme ile birlikte, başkalarına ait taşınmazların ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişilere, üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce kimlik doğrulaması gerçekleşecek. Bunun yanı sıra, 3 ilanın yayımlanmasından önce yetkili olunduğuna dair doğrulama yapma yükümlülüğü gelecek.

Cezai İşlem Uygulanıyor Olacak

Yapılan değişiklik ile birlikte, tüketici mağduriyetine yol açabilen sahte ilanların engellenmesi hedefi var. Spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi amacı var. Ayrıca elektronik ortamda hizmet sunan ilan platformlarında ilanlardaki bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi amacı var. Bahse konu yönetmeliklerde yapılacak değişiklikler ile mevzuata aykırı davrananlar hakkında cezai işlem uygulanıyor olacak. Her bir aykırılık için 10 bin Türk lirasından 100 bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanıyor olacak. Yönetmelikte yapılan değişiklik 2 ay sonra yürürlüğe girecek.

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu