SporTürkiye Gündemi

Filenin Sultanları Yarı Finalde

Filenin Sultanları Yarı Finalde. A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2023 CEV Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda çeyrek final maçında Polonya’yı 3-0 mağlup etti. Adını yarı finale yazdırdı.

 

Filenin Sultanlari Yari Finalde 2

 

Filenin Sultanları Yarı Finalde. Avrupa Şampiyonası’nda yoluna namağlup devam eden Filenin Sultanları, yarı finalde 1 Eylül Cuma günü İtalya ile karşılaşacak.

 

Filenin Sultanlari Yari Finalde 1

 

Maç Özeti

Salon: Palais 12
Hakemler: Stefano Cesare (İtalya), Vladimir Simonovic (İsviçre)
Türkiye: Cansu, Ebrar, Zehra, Vargas, Hande, Eda, Gizem (L) (Ayça, Elif)
Polonya: Juryzck, Wolosz, Rozanski, Korneluk, Stysiak, Lukasik, Stenzel (L) (Galkowsa, Szczglowska, Wenerska)
Setler: 25-23, 25-22, 25-18
Süre: 84 dakika (30,30,24)

 

Filenin Sultanlari Yari Finalde 3

 

Voleybol Nedir ?

Voleybol, altışar kişiden oluşan iki takım arasında oynanır. Top en fazla üç pas oynanır. Ayrıca filenin üzerinden geçirmeyi ve rakip takımın sahasına düşürme hedefi vardır. Voleybolun 1885 yılında ABD’de Holyoke YMCA isimli okulda Beden Eğitimi Öğretmenliği yapan Wiliiam Morgan tarafından hayata geçirildiği biliniyor.

Morgan, basketbol topunun iç lastiğini kullanarak bu oyunu tasarlamış. Ardından ilk oyunu da öğrencilerine oynatmıştır. ABD’nin I. Dünya Savaşı’na katılmasıyla birlikte voleybolun Amerikan askerleri tarafından Avrupa ve diğer kara parçalarında da oynanmasıyla beraber dünyaca oyun dünyaca ünlü hale gelmiştir. 1964’te ise voleybol Tokyo Olimpiyatları’nda yer almıştır.

Voleybol Nasıl Oynanır?

Voleybol, altı kişiden oluşan iki takım arasında oynanan ve temel amacı topu sahanın tam ortasında yer alanın filenin üzerinden en fazla üç vuruşta geçirerek rakip sahaya çarptırmak olan bir takım oyunudur. Oyuncularının yeri kendi sahalarında hemen hemen sabittir. Ayrıca üç oyuncu fileye yakın durarak atak yaparken, üç oyuncu ise atak oyuncularının arkasında durarak savunma yapar. Topa dördüncü kez dokunulması halinde faul olur ve top karşı takıma geçer. Topa eller ve kollarla vurulabilir. Ayak veya bacaklar topla temas ederse de faul olur.

Bir voleybol maçı toplam beş setten oluşur. Ayrıca en az iki fark ile 25 puana ilk ulaşan takım seti kazanır. İlk dört set 25 puandan, son set 15 puandan oynanır. En az iki fark kuralı bu sette de geçerlidir.

Bir voleybol takımında forması diğer arkadaşlarından farklı olan oyuncuya “libero” denir. Bu oyuncu defansif bir oyuncudur. Atak oynamaz, blok yapmaz ve servis kullanmaz. Libero genellikle takım içindeki dengeyi arka taraftan gözetler ve sağlar. Her sette toplamda altı değişiklik olur.

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

Haber: Burak Meriç

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu