Gündem

TAZE BALIK VE YEŞİLLİĞİN ADRESİ “BALIKÇI YUSUF”

Yeşillik ve Balıkların tazeliği ile öne çıkan Balıkçı Yusuf Balıkesir’de son zamanların en çok tercih edilen mekanlarından biri oldu. Perşembe günlerine özel hamsili pilav yapılan mekanda pekçok çeşit mevcut. Doğal ve tazeliğin lezzete dönüştüğü balık çorbası ve balık kızartmaları ile mideler şenlik yaşıyor.

Yusuf Alican aslen Dursunbeyli. Balıkesir’de ‘Balıkçı Yusuf” adıyla Cengiz Topel Caddesi üzerinde bulunan işletmesinde Balıkesirlilere tazelik ve lezzet sunuyor. Balıkçı Yusuf, “Biz iki ortağız diğer ortağımda Mustafa Entefe işletmesini ben yürütüyorum. Yaklaşık 16 yıldan buyana balıkçılık mesleğinin içinden biriyim. İşin sırrını bilirim” dedi. Daha önceleri Ayvalık Cunda da çalıştığım bir dönem oldu” dedi.

BALIK ÇORBASI’NIN LEZZET SIRRI

Balık çorbası çok özel bir çorbadır. Katkı maddesi olmaz. Boya renk kullanılmaz. Özelliği kırlangıç başlığından yapılması aynı zamanda. Ustamız bir tencerenin içinde kaynatır yanında sarımsak, soğan vb. kullanır kokusunu alması için. Önce kaynatılır ve ardından eti ayıklanır. Suyu da terbiye olarak kullanılır. Koku kesinlikle olmaz. Bu arada çeşit çok fazladır. Balıkçı Yusuf olarak bizde çeşitlilik önemli ve hepsi mevcut. Balıkesirli belirli balıkları tercih ediyor. Bizde onların sevdiği tatlar doğrultusunda sağlık sunuyoruz onlara ve bizim için tazelikte çok önem taşıyor özellikle yeşilliklerimiz de dahil taze ve zengin bir çeşit menü ile masayı donatabiliyoruz ”ifadelerine yer verdi.

BALIKESİRLİNİN SEVDİĞİ ÇEŞİTLER

Balıkesirliler Kalkan, Kopana, Istakoz, mercan, gibi balıkları pek tercih etmiyorlar. Ancak tadına ve tazeliğine güvenerek yediği ve sevdiği çeşitler var. Bu konuda Balıkçı Yusuf şöyle diyor: “ Balıkesirliler balığı seviyor. Balıkçı Yusuf yoğunluğumuz çok oluyor sevdikleri balıklar arasında Hamsi, Sardalya, ,Çupra, Tekir, Levrek, palamut, mevsiminde çinekop, lüfer, istavrit, tekir, barbun bu çeşitler çok seviliyor. Fener kavurma, tavuk balığı, dil balığı, Norveç somon, bu tarz balıklarda geliyor ve onlardan tercih edenlerde oluyor.

DOĞAL OLMAYAN BALIĞA DİKKAT ETMELİLER

Ailelerin çocukları için genellikle tercih ettiği ve dil balığı yada panda olarak geçen balık konusunda dikkat etmeleri gerekir. Dil balığının hiçbir özelliği yok. Daha çok ona benzeyen panda balığı var müşteri onu vitrinde görünce onlardan bazen tereddüt ediyor. Dil balığı istiyor sonra önlerine gelince “kılçıklı bu bizim yediğimiz balıktan değil” diyor. Kılçıklı olan doğal olandır. Diğerleri hazır gelir onlar doğal olmaz hazır löp ettir.

BALIK HANGİ MEVSİMDE YENİR?

Balıkçı Yusuf’ta 4 kişilik bir aile sağlık tüketebilir hemde 90-100 TL ye. Sardalya, Hamsi, İstavrit 3’üde aynı kefeye girer. Bunun yanında içeceği, salatası, suyu vardır. Arkasından bizim Balıkçı Yusuf olarak ikramlarımız vardır. İşletmemizin ikramı olan çay ve helva gibi… Balıkçı Yusuf , “Balık genellikle kışın daha çok tüketiliyor. Birde şu var insanlar yazın balığın taze gelmediğini düşünüyor ama kıştan dipfrize atan işletmelerde var. Biz asla bu şekilde çalışmayız. Özelliğimiz tazeliktir. Müşteri memnuniyetimizin önemi de buradan gelir. Balıkçı Yusuf şoklu balık asla kullanmaz .Balıklarımız taze olduğu için süreklilik arz eden balıklarımız ve müşterilerimiz olur. Müşterilerimiz o nedenle çok beğenerek ayrılır”

Balığın taze olup olmadığı belli olur. Solungaçları pembe ise taze değildir kırmızı olmalıdır. Balığa dokunduğunuzda balık yumuşak değil taş gibi olmamalı. Parlak olmalı. Geçen yıla göre fiyatlar çok değişti. Trollerle bilinçsizce yapılan avlanma bunun bir nedeni. Balığın az olması nedeni ile balık fiyatı yükselir. Biz örneğin bu sene 200-250 TL den aşağıda balık kasası almadık. Ocak ayından önce böyle bir fiyat olmamalı halbuki ancak popülasyon önemli. Biz balığı kendimiz getiriyoruz anacak bazen aracılardan da alıyoruz. Haftanın 5 günü mezattayımdır. Bandırma da geçen hafta bir kasa hamsi 380TL idi. Geçen sene aynı hamsi 150-200 TL’ydi. Fiyatları biz çok değiştiremiyoruz 3TL artsa hemen müşteri Balık artmış diyor tepki gösteriyor.”

BALIK VE YOĞURT TAZEYSE YENEBİLİR

Balık taze olduğu sürece 3 kâse yoğurt yersen bile bir şey olmaz diyen Balıkçı Yusuf, gönül rahatlığıyla balığın yanında yoğurt yiyebilirsiniz ancak mutlaka tazelik şart” dedi. “Paket servisimiz var çoğu yere paket servisi yapıyoruz fazla uzak olmadığı sürece. 0 (266) 245 54 94 numaralı telefon numaramızdan bize ulaşabilirler. Her Perşembe günleri hamsili pilav yapıyoruz ustamızın güzel elleri ile kuş üzümlü, fıstıklı her Perşembe günleri bekliyoruz.”

“UNUTAMADIĞIM BİR ANI”

“Mezat’a bir gün balık almaya gittim. Eskiden aracı ile çalışırdım o zamanlar. Bandırma’da mezattayım balıklar geldi. Adamın biri geldi gelen balıkları yazdırıyor. Elli kasa aldı kasası sardalya’nın 120 TL o zamanlar. Faturayı işlediler, arabaya balıkları gönderdiler. Biz bakıyoruz tabi aradan zaman geçiyor yarım sonra balık geldi. Balık geldi diye biz yine koştuk tabi. Sardalya kasası 150 lira biz alıyoruz kapış kapış balık kalmıyor çünkü. Sonradan öğrendik ki ilk alan adam döndürmüş döndürmüş balıkları aynı balıkları biz yeni balık geldi diye alıyoruz. Yaşadığım en ilginç anı budur”.

BALIK DEMEK SAĞLIK DEMEK

“Balık yemek için genellikle doktorlar geliyor benim müşterilerim arasında doktorlarda var. Bazen soruyorum ben hergün yiyorum bir şey olurmu her gün hergün hiçbir zararı yok baık faydalıdır diyorlar. Burada doğal balık çorbası, doğal balıklar var. Kısacası sağlık. Omega var.” Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu