GündemTürkiye Gündemi

TBMM Arşivinden İlk 23 Nisan Kutlamaları

Bir Bayramın Doğuşu

TBMM Arşivinden İlk 23 Nisan Kutlamaları

Bir Bayramın Doğuşu

Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nı başlatan ve Cumhuriyet’e giden yolda adımların atılmasını sağlayan Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıl dönümü, Türkiye genelinde Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı 23 Nisan 1920 tarihi, Türk milletinin iradesini temsil eden bir dönüm noktası olarak kabul edilirken, 1924’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 23 Nisan’ın bayram olarak kutlanmasına karar verildi.

Tbmm Arsivinden Ilk 23 Nisan Kutlamalari 1

İlk 23 Nisan kutlamalarına ilişkin belgeler, Türkiye Büyük Millet Meclisi arşivlerinde özenle muhafaza ediliyor. Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin 1924’te “Bugün yavrularımızın bayramıdır” başlığı altında yayınladığı bir duyuru ile çocuk bayramının ilan edilmesi, Türk çocuklarına armağan edilen bu özel günün başlangıcını oluşturdu. İlk resmi kutlama 1927’de gerçekleşti ve o günden bu yana 23 Nisan, Türkiye’de “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak coşkuyla kutlanmaktadır.

Tbmm Arsivinden Ilk 23 Nisan Kutlamalari 2

Atatürk’ün, çocuklara ve gençlere verdiği önemin bir ifadesi olarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı belirlenmiştir. Atatürk, çocuklara bayram armağan eden tek lider olarak kabul edilir. Onun bu özel günleri gençlerin ve çocukların ülkenin geleceğindeki rolünü vurgulamak için seçtiği düşünülür.

Tbmm Arsivinden Ilk 23 Nisan Kutlamalari 3

TBMM arşivlerindeki belgeler, bu özel günün ilk kutlamalarına ışık tutmaktadır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın ilk resmi törenlerine ait fotoğraflar, bu tarihi anı ölümsüzleştirmektedir. Bu fotoğraflar, miniklerin bayram sevincini ve coşkusunu yansıtmakta ve Türkiye’nin bu önemli bayramının kökenlerine ışık tutmaktadır.

İşte o fotoğraflar;

Tbmm Arsivinden Ilk 23 Nisan Kutlamalari 4

Tbmm Arsivinden Ilk 23 Nisan Kutlamalari 5

Tbmm Arsivinden Ilk 23 Nisan Kutlamalari 6

Havran’da Çocuklar Makamları Devraldı

AA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu