Ekonomi

TCMB Başkanı Erkan: Dezenflasyona Ulaşma Konusunda Kararlıyız

TCMB Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan, "Dezenflasyona ulaşma konusunda kararlıyız. Dezenflasyon patikası; sadece bir projeksiyon değildir, başarı ölçümüzdür. Bunu başarmaya kararlıyız." dedi.

TCMB Başkanı Erkan: Dezenflasyona Ulaşma Konusunda Kararlıyız

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan, ABD’nin New York kentinde gerçekleşen “Yatırımcı Günü” etkinliğinde yaptığı sunumda dezenflasyona ulaşma kararlılıklarını vurguladı. Erkan, dezenflasyonun sadece bir projeksiyon olmadığını, aynı zamanda başarı ölçümü olduğunu belirterek, bu hedefe kararlılıkla ilerlediklerini ifade etti. Aralık ayında parasal sıkılaştırma hızını azalttıklarını ve bu adımları en kısa zamanda tamamlamayı planladıklarını söyledi.

Erkan, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılığa önemli ölçüde yaklaşıldığını ve Türkiye’nin makroekonomik göstergelerinde olumlu bir seyir izlediklerini belirtti. TCMB Başkanı, eylül ayından bu yana Türk lirası mevduata güçlü bir geçişle birlikte tüketim ve ithalat talebinde azalma gözlemlediklerini, bu durumun cari açık ve rezerv artışında iyileşmeye yol açtığını açıkladı.

Erkan, piyasa tarafından olumlu karşılanan para politikası stratejilerinin Türkiye’nin CDS (kredi temerrüt takası) değerinde önemli bir düşüşe neden olduğunu ve kur oynaklığının azaldığını belirtti. Ayrıca, hızlanan sermaye girişleriyle rezervlerin ihtiyatlı bir şekilde artırılacağını ve Türkiye’nin rezervlerinin tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıktığını ifade etti.

TCMB Başkanı Erkan, 2024’ün dezenflasyon yılı olacağını belirterek, programlarının etkili bir şekilde işlediğini ancak sürdürülebilir fiyat istikrarı sağlanana kadar işlerinin tamamlanmadığını vurguladı. Bankacılık sektörünün de parasal sıkılaştırma sürecinde sağlam ve dayanıklı olduğunu söyleyen Erkan, Türk lirası mevduatın arttığını ve döviz rezervlerinin güçlendirilmeye devam edeceğini belirtti.

AA

MSB Bedelli Askerlik Ücretini Açıkladı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu