GündemDünyadan HaberlerEkonomiGörüntülü Haberler

TECRÜBE KONUŞTU

Ekonomik ilişkiler, işler, yaptırım ve tecrübelerin Türkiye ve Balıkesir’deki önemli bir adı. Yırcalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı. Ahilik haftası nedeni ile BESOB tarafından NEF Konferans salonundaki programa katılan Yırcalı, gençlere seslendi. Ekonomik yaşamla birlikte STK’larda rol almanın önemine değindi.

BALIKESİR BÜYÜK BİR KÖY DİYENLERE…

Yırcalı ‘Balıkesir büyük bir köy’ diyenler için hiçte öyle değil! Dedi ve düşüncelerini açıkladı: Bugün İstanbul, Yalova interlandı ile çeşitli nedenlerle parlamış Gazianetep ile kıyaslarsanız belki ama bize yakın olan Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Uşak, Isparta ile mukayese edin. Balıkesir geri kalmış değil’ dedi. Bilhassa son zamanlarda yapılan yatırımlarda var. Sanayi, sosyal alanlarda da çok önemli atılımlar yapmış ve yapmaya kabiliyeti olan bir ilde olduğumuzu söylüyorum.

Ekonomik ilişkiler, işler, yaptırım ve tecrübelerin Türkiye ve Balıkesir’deki önemli bir adı. Yırcalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı. Ahilik haftası nedeni ile BESOB tarafından NEF Konferans salonundaki programa katılan Yırcalı, gençlere seslendi. Ekonomik yaşamla birlikte STK’larda rol almanın önemine değindi.

4.NESİLDEN 5.NESİLE…

Balıkesir Ahilik Paneli dün NEF konferans salonunda yapıldı. Balıkesir Necatibey Fakültesi Konferans salonundaki konferansın moderatörlüğünü Prof.Dr Ali Duymaz yaptı. Panelist Doç Dr.Ahmet Koç, ‘Osmanlı dini ve ahlaki hayatında ahilik’ Yard.Doç.Dr.Satı Kumartaşlıoğlu, ‘Ahilik ve kültürümüzdeki yeri’ konularında ahiliği anlattı. Konferans sonrası Yırcalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı genç öğrencilere hitap etti.

Balıkesir Ahilik Panelinde konuşan Yırcalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı 1962 yılından buyana ekonomik ilişkilerin, işlerin, yaptırımların ve tecrübenin içinde olduğunu belirterek şöyle konuştu: ‘‘Ben 4.nesil Balıkesir’de yaşayan bir aileyim. Yırcalı ailesi Balıkesir’in sosyal, siyasi ve ekonomik hayatı ile yoğrulmuş insanlardır. İlk gelen büyüklerimiz Soma’da. Bugünde yaşamın olduğu Yırca köyünden. Hem anne hem de baba tarafım göçmen. Balkan harbinden önce gelenler arasında. Daha sonra Balıkesir’e intikal etmişler ve Yırcalızade adıyla yaşamlarını burada sürdürmüşler. Soyadı kanunundan sonrada Yırcalı olarak bu soyadı almışlar.4.nesilim ve iki oğlum var. Onlarla birlikte çalışıyoruz. Onlarda 5.nesil ve Balıkesir’de.

4BİNE YAKIN MEVCUDU OLAN BİR KURULUŞ

Yırcalı,‘Uluslararası imkan ve çalışmalarımız var. Bizim ticari yaşamımızda, sosyal yaşamımızda burası. Ailelerimizin büyük bir kısmı burada. Şehrimizde de büyüklerimizden gördüğümüz gibi yaşamımızın büyük bir kısmını burada geçirdik, geçirenler oldu ve bugün vefat ettiler. Bugün yaşayanlarda hala Balıkesir’de. Ahilik dediğimizde İleriki yaşamınızda ben bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Ben bundan haz aldığımı ve mükâfatlarını aldığımı belirtmek istiyorum. Mütevazı birkaç kuruluşun başında bulunuyorum.4 bine yakın mevcudu olan bir kuruluşun başındayız.’ dedi.

EKONOMİK KALKINMA İÇİN ‘İŞYERİ’

‘Ekonomik kalkınmanın ancak işyeri açarak sağlanacağına inanmış bir insan olduğunu belirten Yırcalı, yaşamı boyunca örneğini çok gördüm dediği tecrübeleri anlattı. Yırcalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, ‘ Enflasyonun düşürülmesi, işsizliğin azaltılması ve gelirin adil bir şekilde ahiliğe işaret ederek dağıtılmasını her seviyede hem maddi hem de manevi olarak sağlanabildiğini düşünüyorum. Bize düşen vazife ekonomik hadiselerin dışında herkesin belirli işleri elbette ki olacak. Ancak asıl iş kendi yaptığınız bir işin dışında o şehrin ülkenin sosyal bakımdan ve yerel manada ki ihtiyaçlarına cevap verecek vazife almanızın da çok önemli olduğunu düşünüyorum.’ dedi.

VAZİFE ALIN

Yırcalı, ‘Vakıflarda, odalarda, Kızılay’da hizmet etmekte fayda vardır. Yaşamımın yüzde 70’ini vakıflara ve kamuya dönük işlerde harcadım.70-80’li yıllardan buyana bu hep böyle olmuştur. Gençlere ütopik gelebilir ancak gün sonunda kalıcı olanın bunlar olduğunu düşünüyorum. Tabi ki iyi bir gelir sahibi olmak herkesin isteği ancak bunun yanında ben buralara ayrılacak vaktinde çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum’ dedi. Ülkenin sorunları, ekonominin gidişatı ile yurtdışındaki bazı kuruluşlarla vazife yaparak, ekonomik ağırlıklı olarak Türkiye’yi temsil ederek, uluslararası temsil ve tanıtmak üzere ve belki de Türkiye’nin konumuna azda olsa katkıda bulunmak için hep olduk. Bunun içinde iftihar ediyorum’ şeklinde konuştu.

HER İKİ TARAFIDA KAZANDIRAN KURULUŞLAR

‘’Pekçok Bakanlığımız, Odalar, Esnaf oda ve birliklerimiz gibi kuruluşların hepsi ekonomik olarak daha düzenli çalışma ve üretici ile tüketici arasındaki ilişkinin dürüst, sağlıklı, güvenilir ve bugünkü tabiri ile her iki tarafı da kazandırıcı olmasını sağlayan bugünkü kuruluşlardır. Dolayısıyla o günkü ihtiyaçlar ile bugünkü ihtiyaçlar çokta değişmiş değil. Balıkesir ve ülke olarak yaptıklarımızı ve ilerlememizi anlatmayı, değerlendirmeyi ve kıymetlendirmeyi pek sevmeyiz. Ben bu kanaatteyim. Bir nevi kendimizi dövmeyi biz severiz. Geçmişimizle ilgili gelişmeleri görmekte acemiyizdir. Türklerin Anadolu’ya ilk yerleşmesinden buyana gelen gelişmeleri, ahiliğin önemli temel taşlarını hep beraber gördük.’’

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu