Köşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

Tek Başına Bir Ecza Dolabı: SOĞAN

Tek Başına Bir Ecza Dolabı: SOĞAN

Soğanın kanserle mücadeleden grip tedavisine, enfeksiyon hastalıklarının tedavisinden kalp sağlığına kadar birçok hastalıktan korunma ve tedavisinde faydası olduğunu biliyor muydunuz?
Soğan, Ayurveda ve Çin Tıbbında binlerce seneden beri konjesyon yani kan birikmesini giderici etkisi sebebiyle kullanılır. Antik Yunan Tıbbı kas ağrılarına karşı soğan masajını tavsiye eder. Kızılderililer soğanı grip ve soğuk algınlığına karşı kullanırlar. Dünya Sağlık Örgütü de soğanın grip, solunum yolları enfeksiyonlarında öksürük ve burun tıkanıklığı gibi belirtileri gidermede faydalı olduğunu kabul ediyor.

Soğanın yeni keşfedilen özellikleri de onun mucizevi bir besin olduğunu gösteriyor. Şimdi okuyacaklarınız belki de yıllardır “Benimkinde soğan olmasın” diyerek lokantalarda hor gördüğünüz soğan hakkındaki düşüncelerinizi tamamen değiştirebilir.
Soğanın enfeksiyon hastalıklarına faydaları: Özellikle sindirim siteminde bağırsak ve mide gibi organlarda meydana gelen enfeksiyon sorunlarına karşı çok etkilidir. Gazın giderilmesine yardımcı olur. Doğal antibiyotik özelliği ile genel anlamda harika bir vücut temizleyicidir.
Soğanın kansere karşı etkili bir silah: Soğan, özellikle kolon kanserine yakalanma riskini ciddi anlamda düşürür.
Kalp sağlığı ve damar sertliği için soğan: Düzenli olarak soğan tüketimi damar sertliği sorunlarına yakalanma riskini azaltır ve dolaylı olarak kalp sağlığını da korur. Soğan, kötü kolesterolü sağlıklı seviyede tutar ve iyi kolesterol seviyesini de korur.
Şeker seviyesini dengeler: Soğanın en önemli görevlerinden bir tanesi de kandaki insülin seviyesini sağlıklı seviyede tutarak şeker hastalığının genel anlamda vücuda verebileceği hasara karşı sağlığı korumaktır.

Soğan Kokusu Gribi Önler mi? Halk arasında soğan kokusunun grip virüslerini kendine çektiğine dair bir söylenti vardır. Elimizde soğan kokusunun bağışıklığı güçlendirdiğine dair yeterli bir delil yoktur ama soğan yemenin sağlıklı beslenmenin temel unsurlarından biri olduğundan da şüphe yoktur. Ayrıca kokularla sağlık ve hastalıklar arasında bir ilişki olduğunu gösteren sayısız araştırma vardır.

İlgili Makaleler

Velhasıl soğan doğrarken gözlerin yaşarmasına neden olan o koku Salmonella ve E. coli gibi bazı bakterileri öldürebildikleri bilinmektedir. Bu gibi sülfürlü bileşiklerin kanser ve kalp hastalıklarının önlenmesinde de rolleri vardır ve genel manada da bağışıklık sistemini güçlendirirler.
Soğanın yukarıda bahsettiğimiz faydalarından daha iyi yararlanmak için kesildikten sonra en geç yarım saat içerisinde tüketmek gerekir. Uzun bir süre havayla temas ettiği zaman içindeki yararlı maddeler kaybolabilir ve midede gaz, yanma ve mide ağrılarına sebep olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu