Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemYaşam

Ters Psikoloji Nedir?

Ters psikoloji bir kişinin yapmak istemediği bir davranışı yaptırmak için kullanılan çok yaygın bir tekniktir. Peki ters psikoloji nedir?

 

Ters Psikoloji Nedir?

bir nevi manipülasyon tekniği olan ters psikoloji nedir? Detaylarını bu haberde derledik

Ters Psikoloji Nedir?

Öncelikle istenen sonuçtan farklı bir davranışı savunmayı içermektedir. Bazen çocuklarına yemek yedirmeye çalışan annelerde ya da babalarda bu sözleri görürüz. Bu yemeği asla bitiremezsin! Çocuk bir anda kendisini bir yarışın içinde bulur ve yemeği bitirmeye çalışır. Böylece yapabileceğini de göstermiş olur. Adeta bir zafer kazanır. Buradaki temel konu istediğimiz şeyin tam tersini söyleyerek karşı tarafı bu yolun içine dahil etmektir. Bu yüzden sık sık sosyal hayatımızda da ters psikoloji cümlesini işitiriz. Aslında bir nevi manipülasyon tekniğidir. Karşı tarafta buna maruz kalan kişi aslında pek farkında değildir. Ne olup bittiğini fark etmez. Ters psikoloji tabii ki sadece basit bir yemek örneğiyle sınırlı değil.

Kısaca, ters psikoloji genellikle kontrol etmenin güç olduğu durumlarda karşımıza çıkmaktadır. Haberimizin kapağında olduğu gibi bazı reklamlarda da “sakın buraya tıklamayın” yazısını görürüz. İster istemez zihnimiz o yazıya tıklamak ister. Bu tür reklamlara tanık olan kişi aslında neler olduğunu tahmin etmekte zorlanmaz. Ancak diğer taraftan bir baskı da hisseder. Farkına varmasanız bile hayatınızın bir döneminde mutlaka bu tekniklere maruz kalırsınız.

Ters Psikoloji Nedir?

Ters Psikoloji Belirtileri Nelerdir?

Ters psikoloji belirtileri karşı tarafı ikna etmek için olumsuz bir tepki vermeyi içermektedir. Bu arabayı süremezsin! Bu yemeği bitiremezsin! Bu kişiyle asla konuşamazsın! Bu olumsuz tepkiler kişini bağımsızlığına bir saldırı olarak görülmektedir. “Nasıl olur da benim bunu yapamayacağımı düşünür” gibi bir fikir oluşmaktadır. Daha sonra bağımsızlıklarını savunmak için harekete geçmek istemektedir.

*Sizden doğrudan bir istekte bulunulmamasına rağmen bu isteği yerine getirme isteği  (sen bırakma beni ya ben otobüsle giderim oraya)

*Savunulan fikir kişiye uygun bir fikir değildir (bugüne kadar kadın haklarını savunan biri bir anda bu hakların tersinde yorum yapar)

Bu tür durumlarda kişi asıl istediğini söylemez. Sizden farklı bir talepte bulunur. Başta şaşırırsınız. Ancak bir süre sonra siz de durumun farkına varırsınız.

Ters Psikoloji Nasıl Uygulanır?

Bununla ilgili teknikleri doğal yollara mutlak denk gelmişsinizdir. Ancak listeleyecek olursak eğer;

  • İstenen davranıştan vazgeçin ( Bunu yapmamalısın)
  • Beklenen davranışı yasaklayın (Bunu yapma)
  • Bu davranışı yapamayacağını söyleyin ( İddiaya girerim bunu yapamazsın)
  • İstenen davranışı küçümseyin ( Bunu asla seçmezdim, bu hiç uygun değil)
  • İstenen davranışı olumsuz bir şekilde başka şeyle kıyaslayın. (Bu daha iyiydi, bunu yapma o yüzden)
  • Başka kişilerle kıyaslayın (Bu kişi bunu senden daha iyi yapardı)

Ters Psikoloji Nedir?

Ters Psikolojinin Zararlı Etkileri

Ters psikoloji bir tür manipüle etmedir. Bu yüzden söyleyeceğimiz sözlerin bir sınırı olmalıdır. Kalıcı şekilde hayatımıza bu şekilde devam edersek kendimize de zarar vermiş oluruz. Böylece size olan güven azalır, tavsiyelerinizin değeri kalmaz. Ayrıca;

  • İlişkilerinize zarar verebilirsiniz.
  • Güvensiz biri olarak görülürsünüz.
  • Sosyal çevreniz sizden vazgeçer, sizi tercih etmez.
  • İkna etmeye çalıştığınız kişi sizi umursamaz.
  • Söyleneni yapar.
  • Yapılan davranışın sonunu düşünmez.
  • Bu davranıştan bazen zarar görür.

 

Daha fazlası için tıklayınız.

 

 

 

Bu yazının hazırlanmasında evrimdeterapi.com'un katkıları bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu