Gündem

Timbir ve Rtük’dan “afet ve kriz yönetiminde medyanın rolü” paneli

Radyo, Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) ve Birlik Haber Ajansı (BHA) ‘Afet Kriz Yönetiminde Medyanın Rolü’ paneli düzenledi.

 

Timbir Ve Rtük'Dan &Quot;Afet Ve Kriz Yönetiminde Medyanın Rolü&Quot; Paneli

TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa panelin açılışında bir konuşma yaptı. Ayrıca, 81 ilden ve 10 ülkeden gelen katılımcılara teşekkür etti.

Dr. Basa “Cumhuriyetin 100’üncü yılına maalesef çok buruk başladık. Ülkemizin son dönemde yaşadığı felaket hepimizin aklında. Biliyoruz. Gördük ve öğrendik. Hepimiz üzüntülüyüz ”dedi. Ayrıca, Deprem 11 ilimizde oldu ama hepimiz milletçe çetin bir sınav verdik. Allah vefat edenlere rahmet eylesin. Sadece sizlerden biri olarak değil aynı zamanda deprem uzmanı da olarak söylemeliyim ki Cumhuriyet tarihinin ve dünyanın gördüğü en büyük felaketlerden birini yaşadık” dedi.

Basa “ Felaket Sonrası Medyaya Düşenler”

Doğa olaylarını felakete çeviren insanoğludur diyen Basa, “ doğanın hareket eden insan gibi bir yaşantısı vardır. O yaşantıya insanoğlu uyum sağlamak zorundadır” dedi. Ayrıca Dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde yaşadığımızı hatırlattı. Dahası, Kaldığımız enkazın altından henüz çıkıyoruz. Kendimize geldikçe afet konusunu konuşmaya başlıyoruz. Bir musibet, bin nasihatten evladır derler. Bizde başımıza gelen bu felaketten medya alanında ders çıkarmak, öğrenmek ve bize düşenleri hatırlamak için bir aradayız.” şeklinde konuştu.

“Önlemek Mümkün değil Yönetmek Mümkün”

AK Parti İzmir Milletvekili ve Gazeteci Şebnem Bursalı “Milletvekili olduktan sonra ilk programın meslektaşlarımla birlikte olması nedeniyle mutluyum. Afetleri önlemek mümkün değil ama yönetmek mümkün. Devlet adına ve uzmanlar adına sağlıklı kaynakların medya mensubuna ulaşabilmesi ve doğru bilginin en doğru şekilde iletilebilmesi gerekir.” dedi.

“Dezenformasyon Güvensizliğe İtiyor”

Bursalı, “Son zamanlarda çok yaygın olan dezenformasyon akışı, devlete karşı vatandaşları güvensizliğe itiyor. Deprem afetinde de Adana’da olmayan kan bankasının yıkıldığı, engelli vatandaşların sokakta kaldığı gibi birçok gerçek olmayan haber yayıldı. Bilinçli bir şekilde yayılan yanlış bilginin önlenmesi için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” ifadelerine yer verdi.

Hakikatin Yanında Olmak

AK Parti Sakarya Milletvekili Lütfi Bayraktar, TİMBİR’in önemine değindiği konuşmasında, “Birlikleri kurmak kadar sürdürmek de büyük bir emek istiyor. Ayrıca, Emek harcayan başta Başkan Basa olmak üzere panele destek olan bütün paydaşları tebrik ediyorum. Gücün değil; milletin, hakikatin, mazlumun yanında olmak gerektiğine inanıyorum. 1999 depremini yaşayan biri olarak, bu panelin çok anlamlı bir panel olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Hatay Hepimizim Şahsi Meselesidir”

Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli Milletvekili Nail Çiler ise “Depremlerle basının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Artık, biz depreme dayanıklı evler yaptık mı? Tedbirlerimizi aldık mı? gibi soruların da cevabını vermemiz gerekiyor. Bizler buralarda afetzedelere kucak açtık ancak depremin yaşandığı 11 ili de kalkındırmamız gerekiyor. Atatürk, “Hatay benim şahsi meselem” demişti, Hatay artık hepimizin meselesidir” dedi.

“Medya fark ederse, toplum da fark ediyor”

Ankara Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Temel Aktay, “Medya, demokratik toplumların vazgeçilmez bir unsurudur. Her yerde haber yapılabilen, tek tuşla habere ulaşılabilen bir çağdayız. Yakın zamanda yaşadığımız ‘Asrın Felaketi’, medyanın afet yönetimindeki önemini bir kez daha bizlere gösterdi. Her zaman hatırlamamız gerekir ki, medya fark ederse, toplum da fark ediyor” ifadelerini kullandı.

“Basına büyük sorumluluk düşüyor”

RTÜK Başkanvekili Orhan Karadaş “3 buçuk ay önce çok büyük bir felaket yaşadık. Dördüncü kuvvet olarak nitelendirilen basına, afet dönemlerinde büyük sorumluluk düşüyor. “dedi. Ayrıca, Basın, böyle süreçlerde vatandaşa en doğru haberi vermeli. Dahası, Afet dönemlerinde, dezenformasyon ve yalan haber çok daha yıkıcı, çok daha sarsıcı oluyor. Bu süreçte medyada büyük bir sınav verdi. İhtiyaçların belirlenmesi, sağlanması için büyük bir çaba sarf edildi” diye konuştu.

“Afet Kriz Yönetiminde Medyanın Rolü” paneli 4 oturum halinde sürdü.
Düzenlenen panel, Ankara Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleşti. TİMBİR Kurucularının katılım sağladığı panele AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, AK Parti Sakarya Milletvekili Lütfi Bayraktar ve Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli Milletvekili Nail Çiler’de katıldı.

Ayrıca, Ankara Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Temel Aktay, Türkiye Kent Konseyleri ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, RTÜK Başkanvekili Orhan Karadaş, RTÜK Üst Kurul Üyesi Mete Hacıarifoğlu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Şefik Aygöl, TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, BHA Genel Müdürü Muhammet Kaçar ile 81 il ve 14 ülkeden TİMBİR kurucu üyeleri katıldı.

 

Haber: Muhammed Can Akyürek

 

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu