Etkinlikİlçe Haberleri

‘Toplumsal Normları Yeniden Şekillendiren Kadınlar’

Bandırma Ticaret Odası'nın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği panel, "Toplumsal Cinsiyet Rollerine Karşı Duran Kadınlar" başlığı altında gerçekleşti.

‘Toplumsal Normları Yeniden Şekillendiren Kadınlar’

Bandırma Ticaret Odası’nın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği panel, “Toplumsal Cinsiyet Rollerine Karşı Duran Kadınlar” başlığı altında gerçekleşti. Bandırma Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu tarafından organize edilen etkinlik, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serap Palaz’ın moderatörlüğünde ve konuşmacı olarak yer aldığı bir panel formatında gerçekleşti.

Panelde, toplumda genellikle “erkek işi” olarak kabul edilen mesleklerde çalışan kadınlar kendi deneyimlerini paylaştılar. Bandırma Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Gözde Engür, etkinliğin amacını eşitlik ve adalet mücadelesine katkı sağlamak olarak açıkladı ve kadınların iş dünyasında, bilimde, sanatta ve siyasette daha fazla rol alması gerekliliğini vurguladı.

'Toplumsal Normları Yeniden Şekillendiren Kadınlar'

Prof. Dr. Palaz ise panelde toplumsal cinsiyet rollerinin nasıl doğduğunu anlattı. Ona göre, endüstrileşme ile birlikte üretimin fabrikalara taşınması, ev ve işyeri arasındaki ayrımın daha da belirgin hale gelmesine sebep oldu. Bu durumda kadınların özellikle üreme ve çocuk yetiştirme gibi rollerle evde kalmaları beklenirken, erkeklerin fiziksel güçleri nedeniyle kamusal alanda daha aktif olmaları beklenmiştir.

Panelde ayrıca toplumsal cinsiyete dayalı mesleki ayrışmanın, kadınların belli meslek kollarına sıkışmasına yol açtığına dikkat çekildi. Bu durum, kadınların iş hayatında çeşitli zorluklarla karşılaşmalarına sebep olurken, kadınların gücünün ve verimliliğinin sorgulanmasına yol açıyor.

'Toplumsal Normları Yeniden Şekillendiren Kadınlar'

Panelin devamında, “erkek işi” olarak nitelendirilen mesleklerde çalışan kadınlar kendi deneyimlerini paylaştılar. Örneğin, Bandırma Sanayi Sitesi’nde koltuk döşemecisi olarak çalışan Özlem Sözerel, servis şoförü Müge Ünlü, 18 yıldır emniyet personeli olan Serap Çatak ve Bandırma’nın ilk kadın otobüs şoförü Zülfiye Demir gibi kadınlar, katılımcılara meslek hikayelerini aktardılar. Panelin sonunda katılımcılara sürpriz hediyeler verildi.

 

 

Haber: Bülten

Hakan Şehirli’den 8 Mart Mesajı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu