Gündemİlçe Haberleri

‘Trak Vapuru Şehitleri Unutuldu’

Türkiye'nin deniz tarihine damga vuran olaylardan biri olan Trak Vapuru faciasının üzerinden tam 80 yıl geçti. Ancak, zaman içinde bu kahramanların Bandırma'daki mezarları ihmal edildi.

‘Trak Vapuru Şehitleri Unutuldu’

Trak Vapuru Sehitlerinin Mezarlari Harap Durumda

Türkiye’nin deniz tarihine damga vuran olaylardan biri olan Trak Vapuru faciasının üzerinden tam 80 yıl geçti. Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle Almanya’da inşa edilen ve adını Gazi’nin koyduğu Trak Vapuru, Marmara Denizi’nde Fener Adası kayalıklarına çarpıp battı. 23 deniz şehidini geride bıraktı. Ancak, zaman içinde bu kahramanların Bandırma’daki mezarları ihmal edilmiş durumda.

Trak Vapuru Sehitlerinin Mezarlari Harap Durumda 2

Mezarlar Yok Olma Tehlikesi İle Karşı Karşıya

Deniz Yolları’nın göz bebeği konumundaki Trak Vapuru faciasında hayatını kaybeden 23 deniz şehidinin Bandırma’daki mezarları, zamanla yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Bugünlerde birçoğu harap halde bulunan mezarlar arasında, 80 yıl önceki törenle defnedilen şehitlerin huzurunda dua edilecek sağlam sadece 3 mezar kaldı.

Trak Vapuru Sehitlerinin Mezarlari Harap Durumda 3

Harap Mezarlar Göz Yürekleri Sızlatıyor

Bandırma Harp Tarihi Araştırmacısı Ecevit Karakoyun, konuyla ilgili olarak, “Trak Vapuru şehitlerimizi, şehadetlerinin 80. yıl dönümünde dualarla anıyoruz. 18 Ocak 1944’te Trak Vapuru batmış, şehitlerimiz Bandırma’da gömülmüştür. Şehitlerimizin yattığı alanda, şu an 3 mezar sağlam şekilde bulunuyor. Geri kalan mezarların, mezar taşları ve yerleri tamamen tahrip edilmiş durumda. Bu alana ve şehitlerimize sahip çıkılması, en kısa sürede gereken çalışmaların yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Trak Vapuru Sehitlerinin Mezarlari Harap Durumda 4

Unutulan Kahramanlar İçin Acil Çözüm Bekleniyor

Ecevit Karakoyun, facia mekanındaki mezarların bakımsızlığına dikkat çekerek, alana ve şehitlere sahip çıkılması çağrısında bulundu. Kabirlerin restore edilmesi ve mezarların korunması için en kısa sürede gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.

Haber: İHA

Susurluk Mezarlığı’nda sona gelindi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu