Türk Mutfağında Pasta
- Nineden toruna kalan asırlık pasta tarifleri, Anadolu mutfağının damak zevki nasıl da sayfalara konuk olur. Pasta saati, ikindi vakti çay sohbetleri, kuşluk kahvaltısı, kahve keyfi, kek tarifi fikirdaşlığı, pastalı kutlamalar çerçevesinde gelişen arkadaşlıklar, birlikte mum üflediğimiz o masum çocukluk kutlamaları, annelerimizin envaiçeşit meyveyle süsledikleri hamur işi tatlılar nasıl da damaklara bereket olur. Vanilya kokusunda uçuşan tarçınlı tarifler bile yıllara meydan okur. Türk mutfağının, kültürümüzün vazgeçilmezi olan pasta dünyasına yer verelim…
Türk Mutfağında Pasta… – Oxford İngilizce Sözlüğünde pasta (cake) kelimesi 13’üncü yüzyıla kadar gidiyor.
– En eski çağlardan beri tarımla uğraşanların tanrılara sunmak üzere tahıl ve meyvelerden hazırladıkları kekler aslında inandıkları dinin sembolleri olarak kullanımı sağlanır. Yani pastanın boyutu ve şekli, eşit ağırlıkta ritüellik öneme sahipti.
– Pastanın Anadolu’daki serüveni bir hayli ilginç. Pastacılık ilk olarak 19’uncu yüzyılda Rusya’ya giden Karadenizli gurbetçiler sayesinde ülkemize gelmiş. 1800’lü yıllarda Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın çıkardığı isyanı bastırmak için dönemin padişahı Rusya’dan yardım ister. Ardından, isyan bastırılır. Bu durum Osmanlı-Rus yakınlaşmasına neden olur. Bu yakınlaşma ile Rus Çarı gelişmekte olan Çarlık ekonomisini canlandırmak için kapılarını Doğu Karadeniz halkına açar. Rusya’ya giden Karadenizliler dünyada hamur işini en iyi yapan Ruslar sayesinde özellikle pastacılık, fırıncılık ve lokantacılık alanında uzmanlaşırlar.
* Dünyanın ilk pastacıları Mısırlılardı. Sıcak taşlarla yaptıkları mayasız kek ve ekmek imal eden büyük fırınları vardı.
- İngilizcedeki pasta (cake) kelimesi Eski İskandinavya’da kullanılan ‘kaka’ kelimesinden türemiştir.
- Kabartma tozu 1840’lı yıllarda, pasta mayası da 1860’lı yıllarda icatı gerçekleşti.
- 17’nci yüzyılının İngiltere’sinde, insanlar nişanlıları hakkında tatlı rüyalar görmek için yastıklarının altına meyveli pasta koyarmış.
- Her ne kadar ‘Cheesecake’ler son yıllarda ülkemizde çok ilgi görse de aslında en eski pasta tariflerinden biridir. Hatta ilk Olimpiyat Oyunlarında atletlere verilirdi.