Balıkesir Merhaba Blog YazılarıEtkinlikGündem

Ücretsiz Dev Arşiv Açıldı!

Taş Plak Kayıtlarından Oluşan Dev Arşiv Ücretsiz Olarak İnternete Açıldı!

Ücretsiz Dev Arşiv Açıldı!

Türkçe taş plak kayıtlarının da aralarında olduğu 400.000’i aşkın kayıt, Internet Archive platformu üzerinden ücretsiz olarak internete açıldı.

Ücretsiz olarak internete açılan arşivler, öğrenmeyi ve araştırmayı seven bünyeler için tam bir mutluluk kaynağı haline gelmiştir. Bu defa da Türkiye’den ve dünyadan taş plak kayıtlarının yer aldığı önemli bir koleksiyon internete açılmıştır.

Erişim, akış ve indirme dahil her şey ücretsiz

Geçmişi anlamanın yollarından biri de geçmişin müziğini dinlemekten geçiyor. Çevrim içi kütüphane platformu Internet Archive’de yayınlanan yeni koleksiyon, bunu yapmayı her zamankinden daha kolay hale getiriyor. Koleksiyon, 1980’den 1960’a uzanan 78 RPM’lik 4000.000’den fazla dijital kayıt içermektedir. Dosyalara erişim, akış ve indirme ücretsiz. Koleksiyon müzik tutkunları, öğrenciler ve araştırmacılar için harika bir kaynak.

Dakikadaki devir sayısı 78 olan taş plak, 1898’de kullanıma sunulmuştur. Çok kırılgan olması ve yıllar geçtikçe dayanıksızlaşması nedeniyle kullanımı dikkat isteyen bir plak türüydü. Bu nedenle, bu kayıtların dijitalleştirilmesi onları ölümsüzleştirmek adına çok önemli bir adım. Ayrıca arşivde ses efektlerinden ev kayıtlarına kadar büyük bir çeşitlilik söz konusu.

Erişim, Akış Ve Indirme Dahil Her Şey Ücretsiz

The Great 78 adı verilen proje sayesinde, koleksiyon büyük bir hızla genişlemeye devam ediyor. Koleksiyon; George Blood, L.P adlı şirketin desteğiyle inşa ediliyor. Şirket konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuştur. “Şu anda ayda 5-6.000 sayfa teslim ediyoruz ve 20.000’e ulaşmak için çalışacağız. Arşiv, yaklaşık 1880’den 1960’a kadar olan döneme ait ses kayıtlarının referans koleksiyonu olacak. Bu süreç kolay değil; hey kaydın tek tek temizlenmesi, korunması ve sayısallaştırılması gerekiyor. Bununla birlikte başkaları tarafından sayısallaştırılan dosyalar da arşive eklenebiliyor.”.

Koleksiyon sayesinde Louis Armstrong, Glenn Miller, Billie Holiday ve daha nice usta sanatçının kayıtları ölümsüzleştirilmiştir. Beni en çok heyecanlandıran ise koleksiyonda Safiye Ayla, Hamiyet Yüceses gibi sanatçılarımızın kayıtlarını görmek oldu.  Ayrıca koleksiyonun tamamına buradan, koleksiyondaki Türkçe kayıtlara ise buradan erişebilirsiniz.

 

Daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu