GündemBedia UçakKöşe YazılarıTürkiye Gündemi

Ülkemiz Depremle Mücadele Ediyor

Ülkemiz Depremle Mücadele Ediyor

 

10 ilimizde yaşayan deprem sonrası yıkımlar ve arama kurtarma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.1999 depreminin ardından 2023 yılında Şubat ayında  Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17’de 7,4 büyüklüğünde depremi yaşadık. Gaziantep’te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi. AFAD açıklama yaptı ve, en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 06.30 itibarıyla 42 artçı depremin meydana geldiğini duyurdu.

 

Yaşamını yitiren ve yaralılarımız tüm ülkemizin gönül yarası oldu. Deprem Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedildi. Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde yeni bir deprem kaydedildi. Deprem, yerin yaklaşık 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Depremde 12 bin 873 vatandaşımız hayatını kaybederken, 62 bin 937 vatandaşımız ise yaralı.

Depremden bahsetmişken deprem korkusuna da değinmek istiyorum bugün. Deprem korkusu bir diğer adı seismophobia, ölü ve kaybetme korkusu ile ilişkilendirilmiş. Diğer fobilerde tehdit unsuru kendi hayatımızla ilişkilendirilirken, deprem korkusunda yakınlarımızı ve ailemizi kaybetme endişesi duyma korkunun alt bilinci tetiklemesi.

Uzmanlar göre deprem korkusuyla baş etmenin yolları neler bugün bu bilgileri paylaşıyorum.

 

Korku anında hissetiklerinizi yakın biriyle paylaşın

 

– Olumsuz düşünceleri durdurmak için korkularınızı tanımlayın.

– Nefes teknikleri uygulayın.

– Psikolojik tedavi için bir uzmana başvurun.

 

Deprem Korkusu (Sismofobi) Nedenleri

 

Deprem eğilimi olan bölgelerde hayatını devam ettiren insanlarda görülmesi muhtemel bir fobidir.  Depremler maalesef durulamaz doğal afetler olduğu için büyük çapta mal ve can kaybına neden olurlar.

Sismofobik bireylerin büyük bir bölümünde, geçmişte yaşanmış deprem deneyimi görülür. Ayrıca enkaz altında kalan bireylerde aşırı derecede deprem korkusu gelişmesi olasıdır.

Hayatta kalma içgüdüsü ile deprem korkusu yaşanması normaldir. Ancak bazı insanların benimsediği sismofobi belirtileri daha farklıdır.

 

Sismofobi Belirtileri

 

– Bu kişiler olayın üzerinden birkaç hafta geçmesine rağmen sürekli korku hali yaşar.

– Deprem korkusu ve sosyalleşme isteğinin azlığından dolayı yalnızlığı tercih ederler.

– Güvensizlik nedeniyle plan veya faaliyetleri devamlı olarak değişir.

– Olaya dair tekrarlayan düşünceler ifade edilir.

 

Deprem Sonrasında Korkuyla Nasıl Baş Edilir?

Uzmanlara göre, deprem yaşayan kişilerde ortaya çıkan korku ile baş edebilmek için kişi depreme yakalandığı yerden uzaklaşıp kendini güvenli bir ortama almalıdır. Güvenli ortama aldıktan sonra devamlı olarak deprem hakkında konuşmak yerine odak noktasını farklı konulara çekmek yararlı olur. ‘Şu anda güvenli alandayız. Güvenliğimizi tehdit edecek bir durum şu an yok’ gibi telkinler verilebilir. Kişinin bu yöntemleri kullanmasına rağmen tedirginlik, endişe ve korkusunun devam etmesi halinde travma sonrası stres bozukluğu yaşanıyor olabilir. Uzmanlar, bu durum kişinin günlük hayatını etkiliyorsa bir profesyonelden mutlaka destek alınmalısı gerektiğini belirtiyor. Müdahale edilmeyen durumlar gelecekte daha ciddi psikiyatrik sorunlara neden olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu