Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Ulusal Kan Stoku Kritik Seviyede

Ulusal kan stoku kritik seviyede. Balıkesir Tabip Odası ulusal kan stokunun kritik seviyelerin altına düştüğünü bildirdi.

Ulusal kan stoku kritik seviyede. Oda yazılı açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada dönemsel kan stokunda azalma yaşanabildiğine dikkat çekti. Bugüne dek böylesi bir dönem olmadı sıkıntı ciddi dedi.

Bazı Ameliyatlar Yapılamamaktadır

Açıklamada ,”Türkiye’deki en büyük insani yardım kuruluşu ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi’nin bir parçası olan Türk Kızılay’ı, kâr amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olarak sağlayan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur. Türk Kızılay’ı, 1.5 asırlık tarihini gönüllülük üzerine inşa etmiş ve faaliyetlerini gönüllü hizmet esasına uygun olarak sürdürmüştür. Ancak son dönemde Kızılay’ın yarattığı güvensizlik ortamı sebebiyle yeterli kan bağışı yapılamamaktadır. Dönemsel olarak (Ramazan olması nedeni ile) kan stoklarının azalabilmektedir, ancak hiç böyle bir dönemin yaşanmamış olup; kan ve kan ürünlerinde “ciddi sıkıntı” yaşanmaktadır. Bu nedenle de yataklı tedavi kurumlarında bazı ameliyatlar yapılamamakta veya ertelenmektedir.”

Kızılay’ın Ticari Faaliyetine Son Verilmeli

“Kızılay’ın son dönemde yaptığı işler; kurumun kuruluş amacına aykırıdır. Kızılay gibi uluslararası yardım kuruluşları doğal ve yapay afetlerde yardım amaçlı kurulmuştur. Görevi insanlığa veya tüm canlılara yardımdır. Ancak şu an itibarı ile. Ticarethaneye çevrilmiş bir Kızılay var. Bu yüzden Kızılay asli görevine yeniden dönerek, bir yardım kuruluşu olduğunu hatırlamalıdır. Herhangi bir maddi çıkar gözetmeyerek, ticari faaliyetlerine son vermelidir. Bundan dolayı sorumluları da gereğini yapmalıdır.”

Yeterli Stok Yok!

“Kan, hayat kurtarıcı öneme sahiptir. Kızılay’da yaşanan sorunlar nedeni ile Kızılay’a ve yöneticilerine güven duyulmasa da kan verecek başka bir kurumumuz yok. Ve şu an tüm Türkiye’de kan ihtiyacı vardır, bu nedenle de yurttaşlarımızı kan bağışı yapmaya çağırıyoruz. Yeterli kan ve kan ürünü stokları sağlanıncaya kadar güvenli kan temini için hastanelerde de kan alınabilmesi için Sağlık Bakanlığı’nı göreve davet ediyoruz” dedi.

 

Haber: Alper Çobanoğlu

Daha fazla haber için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu