Köşe YazılarıBedia Uçak

Yağmur Sonrası Beklenen Melkiler Geldi

Yağmur Sonrası Beklenen Melkiler Geldi

 

Bu yılda ilk kırmızı melkiyi Balıkesir’de stadyumun ön tarafında bir kova içinde satan yaşlı bir teyzeden aldım. Ve dedim ki kendi kendime Balıkesir’de beklenen Melki mantarı geldi…

 

Melki mantarı diğer adıyla Kanlıca mantarı veya Melki mantarı olarak biliniyor. Balıkesir’de dağlık bölgelerde çam altlarında yağmur sonrası görülüyor. Balıkesir’de Halk arasında genellikle melki adıyla biliniyor.

 

  • Yenilebilen bir mantar türü olan melki,sonbahar mevsiminin ilk yağmurlarıyla birlikte dağlarda ve ormanlarda ortaya çıkar. Ülkemizin birçok noktasında yetiştirilebilen bu mantar türünün şapkası turuncu renklidir. Mantarın şapkasının büyüklüğü 4-14 cm arasında değişkenlik gösterebilir. Genel anlamda kuru bir mantarken şapka bölümü ıslak, yapışkan bir haldedir.

 

  • Genellikle çam ağaçlarının dökülen yapraklarının altında kendiliğinden yetişir.Yağmur suyu ile ıslanır. Oldukça lezzetli bir mantar türü olan mantarın mangalda ızgarası yapılabilir. Ayrıca dilerseniz sote, börek, ekmek, turşu ve kavurma yapımında kullanabilirsiniz. Tadı kuzu etine benzetilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu