SiyasetTürkiye Gündemi

Yargıtay’dan Anayasa Mahkemesi Üyeleri Hakkında Suç Duyurusu

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Karar, hukukçular arasında büyük tartışmalara yol açtı.

Yargıtay’dan Anayasa Mahkemesi Üyeleri Hakkında Suç Duyurusu

Yargitaydan Anayasa Mahkemesi Uyeleri Hakkinda Suc Duyurusu 1
Yargıtay’Dan Anayasa Mahkemesi Üyeleri Hakkında Suç Duyurusu

Yargıtay Kararı Anayasa’ya Aykırı Bulundu

Yargıtay’ın Can Atalay’a verilen mahkumiyet kararını onayan ve AYM’nin ihlal kararını reddeden kararı, hukukçalar arasında Anayasa’ya aykırı olarak değerlendirildi. Eski AYM Raportörü Prof. Dr. Osman Can, Yargıtay’ın kararını “hukuk dışına sapmış bir güç gösterisi” olarak nitelendirdi.

CHP Lideri Özgür Özel: “Anayasa’ya Karşı Darbe Girişimi”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay’ın kararını “Anayasa’ya karşı darbe girişimi” olarak değerlendirerek parti grubunu olağanüstü kapalı toplantıya çağırdı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise Özgür Özel’in açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Bakan Tunç tepkisini “Gezi kalkışması sebebiyle Türk Ceza Kanununun 312. maddesi uyarınca, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan verilen kesinleşmiş mahkumiyet hükmü sonrasında, bu hükümle ilgili olarak verilen Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararları üzerinden yapılan değerlendirmelerde “Meclise yönelik darbe yapıldığı” şeklinde açıklamalarda bulunmak son derece yanlış ve sorumsuzca bir harekettir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Mahkeme kararlarını bahane ederek sokak hareketleri çağrısında bulunmanın kimseye bir yararı yoktur. Hukuk devletinde sorunlar sokakta değil, yine hukuk içinde öngörülen mekanizmalarla çözülür.” bu sözlerle gösterdi. // Yargıtay’dan Anayasa Mahkemesi Üyeleri Hakkında Suç Duyurusu

Yargıtay’ın Suç Duyurusu ve AYM Üyeleri: Hukuk Dışı Spekülasyonlar

Yargıtay 3. Dairesi, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunurken, AYM üyeleri ise tarihte ilk kez alt mahkeme tarafından Anayasa’yı ihlal etmekle suçlandı. Hukukçular, Yargıtay’ın kararını hukuk dışı bir spekülasyon olarak değerlendirdi.

Yargıtay Kararı ve AYM Üyeleri: Siyaset Biliminde Darbe

Hukukçular, Yargıtay’ın AYM kararını tanımamasını ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını “siyaset biliminde darbe” olarak adlandırarak eleştirdi. Anayasa’nın belirlediği kurallara göre hareket etmeyen Yargıtay’ın bu kararı, ülkede gündemine bomba gibi düştü.

Ne olmuştu?

Avukat Can Atalay, 14 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerde milletvekili seçildi. Ancak Gezi Parkı Davası’nda aldığı 18 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onandığı için tahliye edilmedi.

Atalay’ın avukatları, Anayasa’nın milletvekillerine yasama dokunulmazlığı getiren 83. maddesine dayanarak seçim sürecinin ardından müvekkillerinin tahliyesi ve hakkındaki yargılamanın durması istemiyle Yargıtay’a başvurmuş, Yargıtay bu talebi reddetmişti.

Can Atalay, Yargıtay’ın kararı sonrası avukatları aracılığıyla AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu.

Atalay’ın tahliye ve hakkındaki yargılamanın durdurulması istemi ay başında görüşülmüş, AYM başvuruyu Genel Kurul’a sevk etmişti.

Genel Kurul ise Can Atalay’ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna karar vermişti.

Haber Merkezi // Yargıtay’dan Anayasa Mahkemesi Üyeleri Hakkında Suç Duyurusu

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Mazbatasını Aldı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu